Inspirisan ovim ostrvima, dobio sam nagon da tako neto napravim pod vodom.
Naravno, najveći problem mi je predstavljala upravo ta ''voda pod vodom'', za kojom patim već neko vreme.
Ovo je prvi put da tako neto pravim, tako da se nadam da će sledeći put biti bolje i manje komplikovano.
Pa da krenem, hronoloki, kako je teklo sve...
Prvo i osnovno jeste-kamenje - Seiryu. Maltene kao da je sa tog ostrva pokupljeno. Fantastično.
Sad mi ao to nisam vie uzeo
Skejpovanje na suvo:
abloniranje:
E sad, sam proces izrade ''vode'' nisam fotkao, zaneo sam se, tako da ću ukratko opisati.
-ablon sam preneo na samolepljivu plavu foliju
-isekao
-nalepio plastične kese tamno i svetle plave boje, selotejpom (krucijalna greka, videćete kasnije da se providi pod vodom)
-nalepio ute kese, radi simulacije peska pod vodom (uopte se ne vidi kasnije, dakle-glupost)
-premazao providnim silikonom i uz pomoć pakle pravio ''talase''
-ostavio da se osui
-zalepio samolepljivu foliju za dno akvarijuma
-odlepila se
Preao na plan B
-naao beli pleksi, na koji bih silikonom zalepio ''vodu'' i onda sve zajedno potopio
-uzeo skalpel da isečem pleksi
-umalo sebi odsekao prst, pa zavrio u Urgentnom
-vratio se, bacio pleksi, uzeo silikon i zalepio sve lepo za dno akvarijuma!
...i onda nastavio... Hranljiva podloga: HTP 10
...preko nje braon pesak, Mix Aranđelovac
...pa Seiryu
...pa neki uti ciklidaki pesak
I to je to... Napunjen je vodom, stavljena rasveta Odyssea 2x24W, kanister Eheim 2222 i odma bućnuo ribe i kozice, jer sam koristio preparate za pripremu vode, a i kanister je radio neko vreme na drugom akvarijumu. CO2 kreće za koji dan. Treba jo da odradim pozadinsko plavo i/ili belo osvetljenje... I da, staklo je Opti White
Od biljaka, imam neke mahovine, Fissidens fontanus, Micranthemum ''Monte Carlo'', Echinodorus tenellus i patuljaste kripte i anubie... i moda jo neto sitno. Drezga je tu samo u startu, pa ću je posle izbaciti, kad se zelena biomasa poveća
Posle par dana sam malo razmestio kamenje i fotkao...
Ubio ga čika Mandić... Skejpa kao mator... Malo priča a dosta radi... Akvarijum je vrh... Ubaci samo neku sliku neba sa oblacima poadi i pravi tropski raj
Fala, fala
Super je ideja ta za pozadinu sa oblacima, nije mi ni pala na pamet. Samo se bojim da, ako to stavim, biobio će da me ignorie dok ne rasturim akvarijum i namerno neće komentarisati temu, (nego će trenju i T-Rio) kako bi ova tema to pre otila sa početne.
Pozadinsko svetlo, nikako lepljena pozadina... eventualno LCD iza akvarijuma sa snimkom setajucih oblaka za ovo drugo - mnogo nema mnogo nazad mnogo za Novi Sad
Al` me opra... K`o da sam ja neki umiljeni bauk...
Talasi su ti mali, fali ti jos par bofora bure na njima, fali ti peraje ajkule da viri iz njih, i jo jedan onaj urodjenički trimaran jedrenjak kao na videu... "Crni oblačići" sa tornado pijavicom bi bila odlična pozadina, jedna goliava urodjenica u toplesu na plai bi bila onaj fini detalj koji fali za visoki takmičarski ranking ovog akvarijuma. Sundjer Bob i Lignjoslav se podrazumevaju kao obavezni sastavni deo dekoracije. Uklopio bih ih negde nazad levo sve sa hamburgerdinicom Keba Krabe i menijem sa cenama izraenim u juanima...
Sve ostalo je neobično fantastično, da ne kaem izvaredno, skoro pa fatamorgastično i eksplicitno cunamično...
Ne bih smeo mnogo da te hvalim jer će se, ne daj boe, uobraziti prestati da komentarie i hvali moj Trenja scaping i T-rio
Biće i toga, biobio, samo polako (ne znam zato ovako kasnim sa odgovorom)
Imam jedan monitor koji knap staje iza akvarijuma, ali mi se ne sviđa to to se vide crni rubovi/ivice monitora.
Tako da ću sačekati malo sa tim, dok ne stigne novi tv, pa ću da smanjim sliku, lake i lepe je.
Do tada, biće tu pozadinsko belo svetlo, upereno u plavi zid.
Evo dve fotke pre i posle sređivanja.
Dakle, ovako otprilike izgleda kad ne kvasim ruke jedno 15-20 dana.
...a ovako kada izdvojim 3-4 sata za igranje, pa malo počistim braon pesak sa ''vode'', dodam novog utog peska, poigram se sa biljkama. Pa onda uzmem foto-aparat, opalim koju fotku i vidim da mi se ne sviđa centar, uopte. Sruim taj kamičak u sredini, ubacim nekoliko novih i namestim centralni putić, čisto onako iz znatielje... Da vidim kako bi izgledalo...(?) Moda malo neprirodno, jer nema peska između ''vode'' i ''zemlje'', ali nije ni tako loe, dopada mi se.
Ribe su se posakrivale, jer sam stalno neto čačkao prilikom fotkanja, ali ovako u toku dana su rasute po celom akvarijumu.
Mislim da bi se u postavku daleko bolje uklopilo jato simulansa i/ili manje jato nekih Pseudomugila.
Rasturio sam ga
Ne vredi... previe me je nervirao zato to je prebrzo postajao neuredan...
...ili sam ja bio previe lenj da ga doderujem i picanim...
Krenuo sam da ga sredim za finalnu, ali nisam uspeo.
Od istog kamenja sam sloio neto manje zahtevno, bar to se tiče redovnog sređivanja.
Fali jo biljaka. Levo planiram tepih, a desno neku divljinu, mix...
Puevi su mi, svojom zanimljivom formacijom, poeleli srećan novi početak.