14.06.2026 06:02
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Ribe
 Print Thread
Borneo suckers
SnikS
Danas sam nabavio ovu ribu.
Da li je neko poseduje,kakva su vasa iskustva sa njim u biljnom aq i koliko su dobri algari ako mogu tako da se nazovuč

Po mom misljenju mnogo interesantna riba po obliku.
Za koji dan slika.
Edited by Srafciger on 21.10.2009 12:18

paleoglodit
Gastromyzon borneensis . Ako na to mislis ima ih Boban sa Novog Zelanda i Zopex. Tesko da ces naci mnogo ljudi da ih imaju.
Postoje puno varijanti ali mislim da su slicnog ponasanja i izgleda. Vidi Gastromyzon

P.S. Koliko znam Boban gaji alge da bi oni imali sta da jedu. E sad koje alge jede ne znam. Da li je nepazljiv prema bilju čni to ne znam...
Edited by paleoglodit on 17.10.2009 17:17

SnikS
Ako jede alge ima da crkne gladan kod mene u aq Through wall

Hvala za link.Trenutno mi nije tu digitalac pa ne mogu da ga uslikam ali bice slika Thumb up

krcko
Nisam siguran da je ba najzgodnije reenje za biljne akvarijume . ali si i sam mogao videti sa linka da mu treba hladna i izuzetno brz protok vode , zato je i takvog izgleda poto je većinu vremena zalepljen za neki predmet u brzim strujama potoka i reka . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
SnikS
Zanimljivo ali istinito,zalepio se samo par cm na staklo od dovoda vode u aq i samo tu stoji.Izgleda da mu bas prija strujanje vode.

SnikS
Prosto je nemoguce da se zalepi na staklo da bi mogao da ga slikam sa druge strane.Fotogenican je samo se na slikama to ne primecuje Grin
SnikS attached the following image:
sdc10524.jpg

paleoglodit
Ajde slikaj ga i an face. Njemu treba znaci strujanje (pitaj Zandera: ima neku koraliju) pa neko kamenje gde ce da rastu alge one fineGrin

Pa kad se zalepi za kamen slikaj mu facu. Meni oni deluju jako zanimljivo.Thumb up
Naravno obavestavaj nas da li je pristojan sa biljem ili brsti , ... i sta ve radi.
Za
Edited by paleoglodit on 19.10.2009 08:22

zander
Ako će zbog njega da stavlja koraliu, imam jednu.
Koralia Nano 900l/h

paleoglodit
Paa ko hoce suckeru da ugodi treba da stavi vise koralija.Wink Tako Boban njima specijalno pravi neku vodenu oluju....

SnikS
Mnogo je problematican za slikanje a i ne skida se sa bocnog stakla ceo dan
SnikS attached the following image:
sdc10579.jpg

moto
Ako mislimo na istu ribu (klik) imao sam je i ja.
to se tiče algi, ne moe se ni meriti sa otocinclusima, kamoli sa ancistrusima.
Meni je bila jako interesantna zbog svog oblika, ali mi naalost uginula kad mi je zatekao grejač i se je temp. digla mnogo iznad 30C...Sad

Coa
Lep i koristan algar.
Coa attached the following image:
borneo1.jpg

Mandic
Malo da oivim ovu temu, koja je započeta neposredno nakon osnivanja sajta. Cool

Naime, pre godinu dana, nabavio sam jednog Borneo sucker-a, pod kojim imenom je kod trgovaca predstavljen. Malo sam proguglao i shvatio da je u pitanu Gastromyzon ctenocephalus. Kao i većina vrsta iz roda Gastromyzontidae i ova vrsta potiče sa prostora Male Azije, Malezije i Indonezije. Veličine su 3-5cm, ive u neto hladnijim, brzim rekama i potocima, koji su izuzeto bogati kiseonikom. Poznate su po uzvodnom kretanju, pa čak i po penjanju uz vodopad. Shock Temperature vode kreće se od 18C do 24C. Slične uslove, treba im obezbediti i u akvarijumu, mada se sada pojedine vrste mreste i u zatočenitvu (pa i u naoj dravi), te su tolerantnije na veća odstupanja parametara. Gastromyzon kojeg sam imao, uginuo je posle pola godine...

Sada sam ponovo doao do jednog Borneo sucker-a, ali ovog puta reč je o vrsti Sewellia lineolata. to se tiče zahtevnosti, nema velikih razlika... Morfoloki (videćete na fotkama) ima razlike, a najznačajnije su u veličini usnog otvora i obliku peraja.

to se ponaanja tiče, kod obe vrste sam primetio da se čeće pojavljuju noću, odnosno 2-3h pre gaenja svetla. Tada uglavnom obitavaju na staklu koje se nalazi naspram hang-on filtera i tu je cirkulacija vode najjača. Nisam primetio da su imali neki afinitet ka tabletama spiruline, dakle i to malo algi na staklu to se nađe, za njih je dovoljno...
Ono to se moe videti kada se riba zalepi za prednje staklo i to je vrlo interesantno jesu otkucaji srca!

Evo i fotki:
2x Gastromyzon
Mandic attached the following images:
gastromyzon_ctenocephalus_1.jpg gastromyzon_ctenocephalus_2.jpg

Mandic
5x Sewellia lineolata
sewellia_lineolata_1.jpg sewellia_lineolata_2.jpg sewellia_lineolata_3.jpg sewellia_lineolata_4.jpg sewellia_lineolata_5.jpg

Mandic
Sewellia iz posta iznad:
dsc_0545.jpg dsc_0535_manja.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,272 jedinstvenih poseta