|
Theodoxus danubialis, puzevi
|
| Aquamaniac |
Posted on 05.06.2015 12:04
|

član
|
S obzirom da ima onih koji se jos uvek nisu upoznali sa ovim puzevima, u ovoj temi ce biti iznesena misljenja i fotografije o ovim fantasticnim puzevima.
Poticu iz porodice Neritidae, ali se za razliku od svima poznatih Nerita zebra lakse razmnozavaju. Heteroseksualni su i polazu jajasca najcesce na kucici odakle se kroz 3, 4 nedelje izleze puz. Umerenom brzinom se razmnozavaju i nisu invazivni kao recimo Malezijski puzevi. Takodje, umerenom brzinom rastu, a to sve zavisi od kolicine raspolozive hrane.
Hrane se iskljucivo algama, pa je zbog toga preporucljivo ne prenaseliti akvarijum, jer ukoliko ostanu bez algi osudjeni su na gladovanje, odnosno smrt. Vrlo su efikasni u ciscenju dekoracije, sto kamenja, sto panjeva i stakla, a s obzirom da im je maksimalna velicina oko 2cm zavlace se u svaku pukotinu koja drugim puzevima nije dostupna. Alge kojim se hrane i koje sam primetio da jedu su braon/diatoma i zelene, tackaste i praskaste, dakle sve one koje se stvaraju na staklu i koje prekrivaju dekoraciju i na taj nacin ruze sam akvarijum. Potpuno su bezazleni po biljke i ne ostecuju ga dok sa njih ciste alge.
Nisu narocito zahtevni po pitanju parametara u kojim se mogu drzati, podnose kako meku, tako i tvrdu vodu,a ono sto je biljnim akvaristima bitno,vrlo dobro podnose i vise koncentracije CO2. Takodje dobro podnose i nitrate i jednako dobro visoke i niske temperature.
Uglavnom su aktivni nocu, tako da se preko dana moze primetiti njihva staticnost koja ne umanjuje njihovu efikasnost. Na fotografijama se moze videti koliko su efikasni algari i kako za samo par dana ociste dekoraciju u akvarijumu.
Ono sto su mi drugi rekli, a to ne mogu da potvrdim na sopstvenom primeru, jer spomenute vrste ne drzim, ne slazu se sa Helenama, Botijama i Americkim ciklidima.
Nije lose spomenuti da pored Theodoxus danubialis postoje jos i Theodoxus fluviatilis, euxinus i transversalis.
Sve u svemu, odlican algar koji ce uvek naci mesto u mom akvarijumu, ne samo zbog efikasnosti, vec i zbog atraktivnosti.

|
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 05.06.2015 12:06
|

član
|
.
|
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 05.06.2015 12:06
|

član
|
Gde on prodje tu alga vise ne nice
Edited by Aquamaniac on 05.06.2015 12:11
|
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 05.06.2015 12:07
|

član
|
Dan pre ubacivanja
|
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 05.06.2015 12:08
|

član
|
3. dan nakon ubacivanja
|
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 05.06.2015 12:08
|

član
|
6. dan nakon ubacivanja
|
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 05.06.2015 13:03
|

član
|
Manijace ja sam zainteresovan ali nazalost i moje tri botie  al bas mi ovakvi cistaci trebaju |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 08.06.2015 12:22
|

član
|
Hehe...ne znam kako da ti pomognem...moraces nekako da preseces . |
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 08.06.2015 18:50
|

član
|
Sta mislis da ih kamufliram i zalepim parce mahovine svakom na kucicu hahaha |
| |
|
|
| Dragan Kinez |
Posted on 08.06.2015 19:06
|

Administrator
|
Rasta wrote:
Sta mislis da ih kamufliram i zalepim parce mahovine svakom na kucicu hahaha
To mu dođe neto kao DIY Gilly suite   |
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 08.06.2015 19:22
|

član
|
Haha pa da a ne moram da ih ucim da puzu jer su puzevi  |
| |
|
|
| stevlada |
Posted on 08.06.2015 21:37
|

član
|
rad ovih pueva deluje prilično impozantno, stvarno su posvećeni poslu, nego me zanima u konkretno prikazanom primeru koliko je pueva otprilike "angaovano"?
ovo pitam jer kod mene rade isto veoma detaljno ali jakooo sporo, dodue moj akvarijum je prebogat algama. |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 09.06.2015 12:47
|

član
|
Rasta wrote:
Sta mislis da ih kamufliram i zalepim parce mahovine svakom na kucicu hahaha
Hahaha...to je kao onaj fazon,kako pandur lovi zeca...sakrije se iza zbuna i zvizdi kao kupus...tako i ti nauci puzeve da zvizde kao ribice,pa ih Botije nece dirati .
stevlada wrote:
rad ovih pueva deluje prilično impozantno, stvarno su posvećeni poslu, nego me zanima u konkretno prikazanom primeru koliko je pueva otprilike "angaovano"?
ovo pitam jer kod mene rade isto veoma detaljno ali jakooo sporo, dodue moj akvarijum je prebogat algama.
Na ovom akvarijumu od 160l je ubaceno oko 30-35 puzeva.
Treba naci meru,jer ukoliko se desi da nemaju dovoljno hrane,dolazi do prirodne selekcije. |
| |
|
|
| Pit |
Posted on 09.06.2015 13:15
|

član
|
Kod mene su se prirodno selektovali posle 4 dana 
Nemam ribe koje bi ih jele a algi su imale u izobilju.
Nestali su bez traga i glasa  |
| |
|
|
| Green samurai |
Posted on 09.06.2015 14:14
|

član
|
Moji su izdrali neto due nego Pitovi,čak su i jaja polagali,ali iz njih se nikad nita nije ispililo.
Ali da čiste,čiste.
Međutim i kod ishrane sam imao začkoljice,jer osim algi nikakvu drugu hranu nisu prihvatali.Ni blitvu,ni maslačak,ni tikvice(barene),ni tablete spiruline.
Dakle,ovde u Novom Sadu znam dosta ljudi koji su ih imali,i niko se nije proslavio.Tu se postavlja pitanje:ta je to to im je smetalo,ako se uzme da je tačno da su dosta izdrljivi,a da smo svi dugogodinji akvaristi i da vrlo pazimo na kvalitet vode...
Akvamanijače,moda bi mogao da napie i neto o njihovom razmnoavanju.
Pozdrav |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 09.06.2015 19:30
|

član
|
Green samurai wrote:
Međutim i kod ishrane sam imao začkoljice,jer osim algi nikakvu drugu hranu nisu prihvatali.Ni blitvu,ni maslačak,ni tikvice(barene),ni tablete spiruline.
Dakle,ovde u Novom Sadu znam dosta ljudi koji su ih imali,i niko se nije proslavio.Tu se postavlja pitanje:ta je to to im je smetalo,ako se uzme da je tačno da su dosta izdrljivi,a da smo svi dugogodinji akvaristi i da vrlo pazimo na kvalitet vode...
Akvamanijače,moda bi mogao da napie i neto o njihovom razmnoavanju.
Pozdrav
Napisao sam u prvom postu da se osim algama ne hrane ni sa cim drugim...i ja sam im svasta bacao,ali ih nista nije zainteresovalo...zato u u akvarijumima u kojim ih razmnozavam uopste ne cistim staklo,cak se trudim da algi kojim se hrane ima sto vise. To su veliki akvarijumi i po 400l,a to ne radim sam,vec sa jos dvojicom drugara. Od kolicine algi zavisi i njihov tempo razmnozavanja i brzina rasta. Razmnozavaju se u mekoj vodi,oko 3,4kH,ali se mora podici sa koje kakvim solima ukupna tvrdoca zbog razvoja same kucice,pH koliko sam primetio nema neku ulogu i on varira od akvarijuma do akvarijuma,od 7 do 8.5.
Znam da u Novom Sadu generalno imate problem sa vodom,da kvalitet nije bas najbolji,ali takodje znam dosta onih koji ih gaje vec duze vreme.
Jesu oni izdrzljivi,ali sve zavisi na koji nacin se naviknu na nove uslove/novu sredinu,mnogi ni ne ispostuju smernice koje im dam,pa ih ubace bez navikavanja direktno u akvarijum.
Kada zelim da ih ubacim u akvarijum u koji dodajem CO2 tome se posvetim gotovo citav dan i u posudu u koju ih stavim dolivam vodu iz samog akvarijuma na svakih pola sata. Do sada nisam imao ni jedan gubitak sto se tice tih situacija,naravno,i meni su crkavali ukoliko prenaselim ukrasni akvarijum,a algi nema dovoljno za sve,pa dodje do prirodne selekcije... |
| |
|
|
| Green samurai |
Posted on 09.06.2015 20:24
|

član
|
Dakle bez omekavanja vode sam mogao doveka da ih čekam
Pa eto jedan problem manje.
Samo da dodam,nisu oni kod mene banuli tek tako,i nisu uginuli brzo.Pitam se samo,da nije bilo do manjka algi...Sad je uglavnom sve jedno,jer ne planiram da ih uzimam u skorije vreme,al eto valja čuti i o negativnim deavanjima.
Da li je Theodoxus fluviatilis manje probirljiv u ishrani,i moda malo čvrći?
Pozdrav |
| |
|
|
| deanjmi |
Posted on 09.06.2015 20:29
|

član
|
I kod mene su nestali nasao sam samo nekoliko kucica od preko 30 komada i jedan ziv i zdrav koji je prebacen u mali akvarijum. |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 10.06.2015 17:48
|

član
|
Ne znam sta radite sa tim puzevima,ali ja imam maticne oko 2,3 godine stare 
Ako nema algi kojim se hrane,uginuce,zato sam i napisao da treba voditi racuna da se ne prenaseli akvarijum...takodje u ukrasnim akvarijumima ne cistim zadnju stranu akvarijuma upravo da bi imali sa cim da se hrane kada obave svoj posao po kamenju i panjevima .
Koliko znam po nekim tekstovima,Theodoxus danubialis su najizdrziviji od svih ostalih vrsta iz porodice Theodoxus. |
| |
|
|
| deanjmi |
Posted on 10.06.2015 23:09
|

član
|
Bem im nista im neradim ali ih nema nigde ni kucica....misterija . |
| |
|