14.06.2026 07:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Theodoxus danubialis, puzevi
Aquamaniac
S obzirom da ima onih koji se jos uvek nisu upoznali sa ovim puzevima, u ovoj temi ce biti iznesena misljenja i fotografije o ovim fantasticnim puzevima.

Poticu iz porodice Neritidae, ali se za razliku od svima poznatih Nerita zebra lakse razmnozavaju. Heteroseksualni su i polazu jajasca najcesce na kucici odakle se kroz 3, 4 nedelje izleze puz. Umerenom brzinom se razmnozavaju i nisu invazivni kao recimo Malezijski puzevi. Takodje, umerenom brzinom rastu, a to sve zavisi od kolicine raspolozive hrane.
Hrane se iskljucivo algama, pa je zbog toga preporucljivo ne prenaseliti akvarijum, jer ukoliko ostanu bez algi osudjeni su na gladovanje, odnosno smrt. Vrlo su efikasni u ciscenju dekoracije, sto kamenja, sto panjeva i stakla, a s obzirom da im je maksimalna velicina oko 2cm zavlace se u svaku pukotinu koja drugim puzevima nije dostupna. Alge kojim se hrane i koje sam primetio da jedu su braon/diatoma i zelene, tackaste i praskaste, dakle sve one koje se stvaraju na staklu i koje prekrivaju dekoraciju i na taj nacin ruze sam akvarijum. Potpuno su bezazleni po biljke i ne ostecuju ga dok sa njih ciste alge.
Nisu narocito zahtevni po pitanju parametara u kojim se mogu drzati, podnose kako meku, tako i tvrdu vodu,a ono sto je biljnim akvaristima bitno,vrlo dobro podnose i vise koncentracije CO2. Takodje dobro podnose i nitrate i jednako dobro visoke i niske temperature.
Uglavnom su aktivni nocu, tako da se preko dana moze primetiti njihva staticnost koja ne umanjuje njihovu efikasnost. Na fotografijama se moze videti koliko su efikasni algari i kako za samo par dana ociste dekoraciju u akvarijumu.
Ono sto su mi drugi rekli, a to ne mogu da potvrdim na sopstvenom primeru, jer spomenute vrste ne drzim, ne slazu se sa Helenama, Botijama i Americkim ciklidima.

Nije lose spomenuti da pored Theodoxus danubialis postoje jos i Theodoxus fluviatilis, euxinus i transversalis.

Sve u svemu, odlican algar koji ce uvek naci mesto u mom akvarijumu, ne samo zbog efikasnosti, vec i zbog atraktivnosti.

imagizer.imageshack.us/v2/1000x626q90/902/XbUSvq.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/1000x755q90/745/3eCYdw.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/1000x658q90/673/qqOBrU.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/1000x926q90/912/202nS4.jpg

imagizer.imageshack.us/v2/986x989q90/746/Q6tNwB.jpg

Aquamaniac
.
Aquamaniac attached the following images:
1_477.jpg 2_377.jpg

Aquamaniac
Gde on prodje tu alga vise ne nice
Aquamaniac attached the following image:
6_116.jpg

Edited by Aquamaniac on 05.06.2015 12:11

Aquamaniac
Dan pre ubacivanja
3_289.jpg

Aquamaniac
3. dan nakon ubacivanja
4_201.jpg

Aquamaniac
6. dan nakon ubacivanja
5_144.jpg

Rasta
Manijace ja sam zainteresovan ali nazalost i moje tri botie LectureI don't know al bas mi ovakvi cistaci trebaju

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
Aquamaniac
Hehe...ne znam kako da ti pomognem...moraces nekako da preseces Smile.

Rasta
Sta mislis da ih kamufliram i zalepim parce mahovine svakom na kucicu hahaha

Dragan Kinez
Rasta wrote:

To mu dođe neto kao DIY Gilly suite GrinGrin

"Dve stvari na svetu su beskrajne. Ljudska glupost
Rasta
Dragan Kinez wrote:

Rasta wrote:

To mu dođe neto kao DIY Gilly suite GrinGrin

Haha pa da a ne moram da ih ucim da puzu jer su puzevi Smile

stevlada
rad ovih pueva deluje prilično impozantno, stvarno su posvećeni poslu, nego me zanima u konkretno prikazanom primeru koliko je pueva otprilike "angaovano"?
ovo pitam jer kod mene rade isto veoma detaljno ali jakooo sporo, dodue moj akvarijum je prebogat algama.

Aquamaniac
Rasta wrote:

Hahaha...to je kao onaj fazon,kako pandur lovi zeca...sakrije se iza zbuna i zvizdi kao kupus...tako i ti nauci puzeve da zvizde kao ribice,pa ih Botije nece dirati Grin.

stevlada wrote:

rad ovih pueva deluje prilično impozantno, stvarno su posvećeni poslu, nego me zanima u konkretno prikazanom primeru koliko je pueva otprilike "angaovano"?
ovo pitam jer kod mene rade isto veoma detaljno ali jakooo sporo, dodue moj akvarijum je prebogat algama.

Na ovom akvarijumu od 160l je ubaceno oko 30-35 puzeva.
Treba naci meru,jer ukoliko se desi da nemaju dovoljno hrane,dolazi do prirodne selekcije.

Pit
Kod mene su se prirodno selektovali posle 4 dana Sad
Nemam ribe koje bi ih jele a algi su imale u izobilju.
Nestali su bez traga i glasa Smile

Green samurai
Moji su izdrali neto due nego Pitovi,čak su i jaja polagali,ali iz njih se nikad nita nije ispililo.
Ali da čiste,čiste.
Međutim i kod ishrane sam imao začkoljice,jer osim algi nikakvu drugu hranu nisu prihvatali.Ni blitvu,ni maslačak,ni tikvice(barene),ni tablete spiruline.
Dakle,ovde u Novom Sadu znam dosta ljudi koji su ih imali,i niko se nije proslavio.Tu se postavlja pitanje:ta je to to im je smetalo,ako se uzme da je tačno da su dosta izdrljivi,a da smo svi dugogodinji akvaristi i da vrlo pazimo na kvalitet vode...
Akvamanijače,moda bi mogao da napie i neto o njihovom razmnoavanju.
Pozdrav

Aquamaniac
Green samurai wrote:
Međutim i kod ishrane sam imao začkoljice,jer osim algi nikakvu drugu hranu nisu prihvatali.Ni blitvu,ni maslačak,ni tikvice(barene),ni tablete spiruline.
Dakle,ovde u Novom Sadu znam dosta ljudi koji su ih imali,i niko se nije proslavio.Tu se postavlja pitanje:ta je to to im je smetalo,ako se uzme da je tačno da su dosta izdrljivi,a da smo svi dugogodinji akvaristi i da vrlo pazimo na kvalitet vode...
Akvamanijače,moda bi mogao da napie i neto o njihovom razmnoavanju.
Pozdrav

Napisao sam u prvom postu da se osim algama ne hrane ni sa cim drugim...i ja sam im svasta bacao,ali ih nista nije zainteresovalo...zato u u akvarijumima u kojim ih razmnozavam uopste ne cistim staklo,cak se trudim da algi kojim se hrane ima sto vise. To su veliki akvarijumi i po 400l,a to ne radim sam,vec sa jos dvojicom drugara. Od kolicine algi zavisi i njihov tempo razmnozavanja i brzina rasta. Razmnozavaju se u mekoj vodi,oko 3,4kH,ali se mora podici sa koje kakvim solima ukupna tvrdoca zbog razvoja same kucice,pH koliko sam primetio nema neku ulogu i on varira od akvarijuma do akvarijuma,od 7 do 8.5.

Znam da u Novom Sadu generalno imate problem sa vodom,da kvalitet nije bas najbolji,ali takodje znam dosta onih koji ih gaje vec duze vreme.

Jesu oni izdrzljivi,ali sve zavisi na koji nacin se naviknu na nove uslove/novu sredinu,mnogi ni ne ispostuju smernice koje im dam,pa ih ubace bez navikavanja direktno u akvarijum.
Kada zelim da ih ubacim u akvarijum u koji dodajem CO2 tome se posvetim gotovo citav dan i u posudu u koju ih stavim dolivam vodu iz samog akvarijuma na svakih pola sata. Do sada nisam imao ni jedan gubitak sto se tice tih situacija,naravno,i meni su crkavali ukoliko prenaselim ukrasni akvarijum,a algi nema dovoljno za sve,pa dodje do prirodne selekcije...

Green samurai
Dakle bez omekavanja vode sam mogao doveka da ih čekamSmile
Pa eto jedan problem manje.
Samo da dodam,nisu oni kod mene banuli tek tako,i nisu uginuli brzo.Pitam se samo,da nije bilo do manjka algi...Sad je uglavnom sve jedno,jer ne planiram da ih uzimam u skorije vreme,al eto valja čuti i o negativnim deavanjima.
Da li je Theodoxus fluviatilis manje probirljiv u ishrani,i moda malo čvrći?
Pozdrav

deanjmi
I kod mene su nestali nasao sam samo nekoliko kucica od preko 30 komada i jedan ziv i zdrav koji je prebacen u mali akvarijum.

Aquamaniac
Ne znam sta radite sa tim puzevima,ali ja imam maticne oko 2,3 godine stare Smile
Ako nema algi kojim se hrane,uginuce,zato sam i napisao da treba voditi racuna da se ne prenaseli akvarijum...takodje u ukrasnim akvarijumima ne cistim zadnju stranu akvarijuma upravo da bi imali sa cim da se hrane kada obave svoj posao po kamenju i panjevima Smile.

Koliko znam po nekim tekstovima,Theodoxus danubialis su najizdrziviji od svih ostalih vrsta iz porodice Theodoxus.

deanjmi
Bem im nista im neradim ali ih nema nigde ni kucica....misterijaSmile.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,481 jedinstvenih poseta