14.06.2026 03:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Domaći hladnovodni biotop
biobiofizicar
Jutros mi je stigao zanimljiv PP koji sam dugo prizeljkivao...
Kao "iskusan" Grin Biobio biotopicar zamoljen sam za par saveta

pp: ARCUS
Pozdrav biobio,
juče sam bio na jednoj bari pokraj Dunava i snimio sam 3-4 vrste biljaka, međuostalom i neku vrstu eleocharisa, pa sam mislio napraviti mali pokus, kao to si ti napravio sa Drinskim biljkama. Preletio sam tvoju temu pa me zanimaju neki saveti pre nego i sam probam.
- Aq bi bio nekih 20ak litara
- rasveta, sunce na balkonu + 9W mala lampa, ona PL sijalica
- podloga - mulj iz bare + pesak/ljunak (bara nema ni peska ni ljunka, već je sve u mulju, tako da to moram sam odlučit ta staviti).
Ima li ti kakvih predloga pre nego se bacim na posaoč
Hvala

Pozdravljam, pozdravljam, pozdravljam odluku ApplauseApplause

Uh, prijatelju predloga i razmisljanja je milion !!!!
I sam se spremam da obnovim svoj biotop (ovaj put u vecem staklu cim padne nivo Drine)

Glavni problemi:

1. Patogeni koje unosis sa biljkama i podlogom.

Tu podrazumevam alge koje su i unistile moj biotop (rizoclonium) i mikroorganizme. Jaka dezinfekcija je potrebna, ali kako i koliko, a da ne unistis biljkeččččč

-Biljke biras sto zdravije i sa sto zdravijim korenovim sistemom.

Kada navatas biljke obavezno ih slikaj onako na tacnama kao i ja , pa da probamo da ih determinisemo i obavezno otvori novu temu...
Jedan deo biljaka ostavi onako u kesi zamotan u ladu na terasi bez ciscenja (neverovatno su izdrzljive u tom stanju), a posto je vecina submerzno - emerznog tipa mozes da pokusas i da ih emerzno cusnes negde na terasi....

-detaljno detaljno ispiranje (uz dezinfekciju nadzemnih delova), odstranjivanje svega sto nije 100% zdravo i zeleno ili je pod algama.

-Posadi kako kompletne biljke sa korenovim sistemom, tako i par odsecenih vrhova sa mladarima...

-Ta muljevita podloga je po meni preopasna za nasa mala stakla. Ako vec oces nju ja bih odradio proces detaljne mineralizacije i sterilizacije.

Podlogu bih ipak isao neku mineralnu (lava) sa sitnim sljunkom uz obilnu prihranu preko tecne kolone (EI) obavezno CO2 i mozda neke hranjive tabletice pod koren (EC kao preventiva zbog algi)....

2. Svetlo i temperatura i polozaj aq.
Sunce je mocan izvor svetlosti, ali i opasan. U ovom periodu godine previse sunca bi sigurno izazvalo alge. Polozaj na terasi znaci da su nocne temperature oko 10celz, a direktno sunce u toku dana moze ovu teglicu da zagreje i do 30celz. Ovo su prevelike oscilacije, a i nase hladnovodne biljke tesko da mogu da izdrze ovu gornju granicu....

Moj predlog za polozaj akvarijuma:
Varijanta 1.
U stanu pored prozora gde ima 2-3 sata direktne sunceve svetlosti i ostatak dana obicna dnevna svetlost. Ako je previse uvek moze da se zasenci a i 20lit nije tesko moze da se seta po kuci ako vidis da pozicija ne odgovara. Na ovaj nacin i temperaturne oscilacije su manje.
Bez grejaca, vestacko svetlo slabo i vise kao dekoracija u vecernjim satima...
Varijanta 2.
Polozaj nedostupan suncu sa osvetljenjem baziranim na vestackoj rasveti 0, 7-1,2 w/lit

Ima tu jos za pisanje i razmisljanje, ali ajde da pocnemo sa ovim...
Ovako ce nekako izgledati i priprema mog novod biotopa...

Arcus
E sad odoh u baru drue!
Nosim fotoaparat, kanticu u kojoj ću stavljati bilje, neki plosnati no da si pomognem pri vađenju i digitalni pH metar da ustanovim stanje vode.
Očekujte slike za 2-3 sata ako me kia ne spreči. Cool

biobiofizicar
Vrh Brate po biotopu VRH!!!Thumb up
Uzmi i uzorak bistre vode tek da izmeris ostale parametre....

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,589 jedinstvenih poseta