14.06.2026 08:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Diskus tank, Sejn
zander
Sejnov diskus akvarijum, (činim mu samo uslugu uploadovanja slika)

Akvarijum velicine 125x60x60 namenjen diskusima.Od opreme ima: MH rasvetu 2x70w 8000K i 1x150w 6400K,prelivni filter sa oko 25-30L filter mase i potapajucom pumpom od 1300L/h. Tu je i boca za Co2 sa manometrima.

Kao dekoraciju sam ubacio dva panja koji ce verovatno ovako i stajati,podloga ce biti sastavljena od crvene drobljene cigle,vermikulita i nesto prihrane u prvom sloju,a zatim kvarcni pesak granulacije od 1-4mm.

Nemislim nesto puno komplikovati s podlogom zbog riba ali mislim da ce to biti sasvim dovoljno uz prihranu od dva puta nedeljno.Od bilja sam za pocetak isplanirao nekoliko vrsta Cryptoriyne za levi deo AQ i Monoselenym tenerum zaglavljen u manji panj.
Za desni deo AQ planiram da na veliki panj vezem Bolbytis a iza njega verovatno neku od Valisneria.Tu ce se verovatno naci mesta i za neki Microsorum i nesto Anubia.

Punjenje i sadnja krece za koji dan,pa sam zato krenuo sa temom nesto ranije da bih cuo i vase ideje i predloge.Da nezaboravim, diskusi nece odma u AQ dok se stanje ne stabilizuje,za pocetak cu ubaciti ramireze i neke radne ribe.
zander attached the following image:
1_183.jpg

zander
.
2_130.jpg

zander
Svaki predlog i komentar je dobrodoao Thumb up
3_91.jpg

Edited by zander on 24.03.2010 00:09

drlessa
Moram odmah da pohvalim to to će ovo biti normalan akvarijum sa podlogom, biljem i sl. itd. Apsolutno mi se gade akvarijumi u kojima se dre diskusi bez bilo kakve podloge, bilja... Razumem ja ta ljudi pokuavaju tj. rade sa takvim "nametajem" ali mi je to horor!

Ovaj veći koren ti je extra...al ba, ba. Iako nisam iskusinjo sa diskusima, mislim da sve to si naveo kako će da uradi bi i sam uradio, počev od ubacivanja radnih riba, podloge, bilja...samo ti to tako odradi, biće to extra akvarijum!!!

Nestrpljivo čekam ta će dalje da se deava u ovom akvarijumu, samo napred.

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
kojot
Odlicno zamisljeno, svidja mi se sve: kabinet, rasveta, samo se bojim da ja malo kocim pocetak zbog te podloge i tog vermikulita, ali bice reseno!!! Thumb up

krcko
Sugestija koja se odnosi na izbor bilja, Echinodorusi treba da budu zastupljeni. Stvaraju ugodniji ambijent Diskusima, omogućuju im mesto za zaklanjanje pri uobičajenim raspravama. Čini mi se i da će tu biti previe svetla. Pa, polako. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Moram da skrenem paznju ili na postolje ili na moju trapavost...
Ne znam da li je front od iverice ili ne ali ovakva konstrukcija bi se kod mene nadula za 10dana. Radi se o tome da svaka ali bas svaka kap koja se slije niz prednju i bocne stranice odlazi direktno u onaj procep bez mogucnosti brisanja. To je pogubno za ivericu i pretvara je u karton...

sejn
Kojote nesekiraj se imam ja tu jos dosta posla tako da ce i vermikulit verovatno stici na vremeThumb up
Krcko i moja je zelja bila za Echinodorusima ali se nazalost jos uvek neradi uvoz,trazio sam Angustifolius,apart,austroamericanus,red flame,afrikanus..kad bude preko Rataja uzecu nesto sigurno tu si u pravu.Sto se tice svetla sve tri sijalice se posebno pale i steluju. A za noc imam specijalnu neonku koja imitira mesecinu koju cuvam jos od kad sam radio s diskusima.
Bio verovatno se radi o trapavostiSmile salim se naravnoWink to je normarla stvar. Postolje je od metalne konstrukcije oblozen ivericom samo zbog dekoracije,svi delovi su lako zamenjljivi.A imao sam u vidu i tezinu tanka koji ce preci 500kgThrough wall

sejn
Zamalo da zaboravim da se zahvalim Drlesi na podrsciThumb up
Druze nije slucajno sto ljudi odustaju od biljnog akvarijuma sa diskusima ima tu dosta problema,ali nema nista bez mukeNo no Diskuse mislim ubaciti tek sa nekih 10cm kad im ishranu svedem na dva puta a dotle ce plivati ramirezi i neke radne ribice.

Arcus
Sve pohvale sejnu za stolić, jako mi se sviđa i odlično se uklopio u prostor Thumb up Ovaj desni panj je vrh! Moda da si nabavio jo koji panj sa dugačkim grančicama. Biće ovo vrlo lep akvarijum. Da li će stavljati amazonsko bilje i praviti biotop ili ovo bilje koje ima pri rucič

silwert
konacno malo ciklida da zapliva u biljnim aq
za ovaj poduhvat Beer

sejn
Za sad ovo bilje koje imam a kasnije ko zna.....
Da malo i ciklidi i oni znaju biti ukrasna ribaGrin i naravno u to imeBeer

Santorini
Samo napred Diskusari!!!
Zapalo mi je za oko "lomljena crvena cigla"Cryjel tu bese dosta kalcijumačWinkMozda se nece toliko odrazavati na Ph vode jer je ispod Kvarca ali oprez da se nebi naknadno vadilo..
pozz...

Radmanovac
Dimenzije Thumb up
Rasveta Thumb up
Podloga i uređenje Thumb up
Dizajn postolja Thumb up
Filtracija Thumb up (pretpostavljam da se misli na spoljanji (stakleni) filter, poto prelivni ima drugačiji izgled)
Izbor riba Thumb up Thumb up Thumb up

Sve u svemu, svaka čast.

photoivek
sejn je napisao:...
Krcko i moja je zelja bila za Echinodorusima ali se nazalost jos uvek neradi uvoz,trazio sam Angustifolius,apart,austroamericanus,red flame,afrikanus...

imam ja pelcer, ustvar sadya vie nije ni pelcer tropikonog red special-a. trebač!

https://minepi.com/photoivek
sejn
photoivek je napisao:
sejn je napisao:...
Krcko i moja je zelja bila za Echinodorusima ali se nazalost jos uvek neradi uvoz,trazio sam Angustifolius,apart,austroamericanus,red flame,afrikanus...

imam ja pelcer, ustvar sadya vie nije ni pelcer tropikonog red special-a. trebač!

TREBAMGrin

Aquamaniac
Bice zanimljivo ispratiti sve ovo. Svaka cast na ulozenom trudu i samo napred Thumb up.

sejn
Hvala ljudi na podrsciThumb up
Samo jos da to sve ispratim kako treba.
Sto se tice drobljene crvene cigle zaista neznam dal ima viska kalcijuma ali se extra pokazala,poslacu sliku AQ u kom sam imao crvenu ciglu.Sto se tice filtera,da ustvari se radi o spoljnjem staklenom,pogresno sam napisao.

kisleon
I mene je zainteresovala ta cigla... Jel moe i uta ili samo crvenač

zander
Evo akvarijuma u kojem je bila crvena cigla sa vrlo malo tropikine podloge po dnu.
Pocetna faza: prva slika i posle 4-5 meseci.
sale1.jpg

Edited by zander on 25.03.2010 12:16

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,667 jedinstvenih poseta