Nakon to sam je prole godine postavio na panj svog ukrasnog akvarijuma i pored prisustva sijamaca, rasla je ali ne dovoljno brzo i bujno kao to ume u nekoj tegli na prozoru, ili u mojim drugim (mresnim) akvarijumima...!č
Ne bi mi samo time ni skrenula panju na sebe dok nisam primetio i da nema onu jarko zelenu boju kakvu je uvek imala i ima po drugim akvarijumima, nego je nekako bleda, mrtvo-zelena, braon-zelena do bledo-zelena.
Ono to sam jo primetio i to me je konačno navelo da pitam je, to su se na jednom totalno zasenčenom mestu javili izdanci (u manjem broju) koji su prelepe, jarko zelene boje...!č
Samo da napomenem da redovno dodajem CO2 iz DIY, putem staklenog difuzora, vodu menjam na nedeljnom nivou 50% i vie, dodajem ProFito, Ferro, a svetlo je 2X Philips AquaRelle 15W i jedna Philips stedna sijalica od 23W Daylight, na 60l efektivno ili 80 sa filterom. Sliku i kompletan prikaz mog akvarijuma ima na ovoj temi: http://www.mojbil...ead_id=730 Edited by Slobodan on 19.03.2010 16:15
Daj neku sliku kako sada izgledač Mahovine bolje rastu i imaju tamniju boju u srednje osvetljenim akvarijumima,ako su izlozene direktnom osvetljenju dobijaju tu zuckastu boju.
I ja sam primetio da im ne prija direktno svetlo, a takodje da kada su u prisnom kontaktu sa podlogom na koju su postavljene da im i to vise prija. Kod mene su tanke i svetle na jakom svetlu (pa jos hoce da navuku i koncastu), tanke i tamne ako nisu dobro ucvrscene, a najbolje na zasencenim mestima gde su dobro ucvrscene za pologu (bila ona kamen ili grana)
Ako bih smanjio intenzitet osvetljenja bojim se da bih ugrozio Glosu...
Ili, da probam da ostavim da jedno vreme radi samo osvetljenje iznad glose u vidu jedne tedljive daylight sijalice Philips od 23W, poto mi je čak i Valsineria spiralis usporila sa inače veoma brzim rastom u visinu...!č