14.06.2026 07:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
HM polee
Blue
Nedavno sam u akvarijum ubacio HM koji, umesto da raste u vis, krece da se spusta ka podlozi. Nove stabljike izbijaju horizontalno i pustaju korenje na cvorovima koje ulazi u podlogu i povlaci celu biljku za sobom u 'lezeci' polozaj. Zasto je to takoč
Rasveta nije nesto jaka, oko 0.5W/l fluo, prihrana makro, mikro, CO2 kvasac i secer.

dexter
Moze da bude da joj fali hrane pa pokusava da izvuce nedostatak iz podloge.

Kakav ti je prehranač

www.aquaplants.org
krcko
Ono to se deava kod mene sa HM , u akvarijumu sa diskusima su pojedine izrasle i do 30 cm u vis , a pojedine poleu ( 0,5 W/l ) sirotinjska prihrana jednom nedeljno kod zamene vode , isti slučaj je bio i u drugom akvarijumu , samo nije toliko ila u vis , redovna prihrana , CO2 , hranljiva podloga ( 0,8 W/l ) č ! Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Blue
Parnim danima NO3 3ppm, PO4 0.5ppm, K 4ppm, neparnim CSM+B racunato prema Fe da bude 0.1ppm, zamena vode nedeljno 30-50%, CO2 10-20 ppm prema DC. Podloga zemlja za cvece stara manje od godinu dana.

Thalassoma
Kod mene HM poleze u prednjem planu gde ima vise svetla a ide u vis u srednjem delu akvarijuma gde je manje svetla. Prehrana i mikro i makro elementi, Co2, redovna zamena vode itd.
Samo, da budem iskren, meni se bas dopada kada HM "puzi". Lep je to "tepih".

www.njivice.co.rs
Santorini
Pitacu laicki jer imam obe zahvaljujuci Goranu: A kako razlikujete HC od HMččMeni izgledaju isto i za sada sto treba poleze,sto treba podize se.

biobiofizicar
Santorini je napisao:
... za sada sto treba poleze,sto treba podize se.

Dobro je dok je tako Grin

I ja sam se skoro sreo u svojim aq sa obe biljke (HM i HC) bar tako sam ih dobio iz 3 razlicita izvora i jedna i druga na par cm i polezu i dizu se...Wink i ne uocavam neku razliku (napredni HC je puno veci od zakrzljalog HMa)

Za sada se ne uzbudjujem mnogo. Ako hocu da bilo koja od njih polegne ja ili sisam ili obaram te izdzigljale vrhove u podlogu, a gde mi se svidja da se dize tu ih pustam....

isnogood
HM je u 33l bez prehrane, sa oskudnim svetlom rastao polako i vertikalno. Kada sam taj akvarijum osvetlio dobrano (30+W stedljivih) i poceo da hranim isti je polegao i rastao je brzo. Sad je fotoperiod 5/2/5 i on i dalje ide horizontalno

U 5 litara imam HM koji ne hranim, cak ni vodu ne menjam, samo dosipam i on raste vertikalno. Osim sto raste vertikalno ima mnogo sitnije listove i gusce su rasporedjeni. Ovde je rasveta >6h, 20W halogena sijalica.

Sad, moze da bude i kao sto je Dexter rekao, samo mene buni sto ovaj u 5 litara ne pusta korenje i raste vertikalno. Mozda juri svetloč

Ako je zelja autora teme da napravi jedan lep zbun HMa to sto je polegao HM bas je bezveze Sad

Blue koliko dugo gori rasveta kod tebeč

Blue
@Thalassoma
Mozda bi bio lep tepih, al' bi mog'o da bude i lep zbunicSmile

@biobiofizicar
Probacu da oslobodim par tih poleglih stabljika, da vidim sta ce biti, mada ima da se obeznanim dok im iseckam ono sitno korenje.

@isnogood
10 sati. Sto se mene tice, moze da raste kako hoce, samo dok raste, nego me vise zanimaju razlozi za ovakvo 'ponasanje'. Mada, lakse bi mi bilo da ga uklopim kada bi rastao pravo u vis. Probacu da posadim nesto visoko iza, da mu malo zakloni svetlo, pa da vidim hoce li biti promene.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,481 jedinstvenih poseta