14.06.2026 08:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Microsorum pteropus "Philippine"
dexter
Jos jedna zanimljiva varijacija.Uslovi drzanje vaze isto kao i zanjegove rodjake:

i127.photobucket.com/albums/p137/dexter1974/filip1.jpg

I malo krupnije da se vidi list.

i127.photobucket.com/albums/p137/dexter1974/philip.jpg
Edited by dexter on 22.03.2009 07:59

www.aquaplants.org
Slobodan
Hteo bih samo da pitam koliko Microsorumu treba da ivne nakon presađivanja (potpunog ianja i postavljanja na npr. panj), da pusti prve nove izdanke-listoveč

paleoglodit
Zavisi od mnogo faktora. Pre svega da li je gajen emerzno a to utice negativno.Uslovi u aq. itd.
Indikativno cu ti reci da moze i mesecima da gnjavi mada je ionako spororastuca biljka.

dexter
paleoglodit je napisao:
Indikativno cu ti reci da moze i mesecima da gnjavi mada je ionako spororastuca biljka.

Ne bi se slozio sa ovom tvrdnjom da je spororastuca biljka.Zna on vrlo brzo da napravi dobar zbun.
Edited by dexter on 27.11.2009 21:35

www.aquaplants.org
paleoglodit
Pa mozdaSad Sigurno imas duze iskustvo ali ne spada ni u brzorastuce a ipak zna i da bude jako spor.

E sad ti nama reci idealne uslove za najbrzi rast
A ovo sto kazem kazem iz licnog iskustva, tako da ne mozes da se ne slozis.
Edited by paleoglodit on 27.11.2009 21:40

dexter
paleoglodit je napisao:
Pa mozdaSad Sigurno imas duze iskustvo ali ne spada ni u brzorastuce a ipak zna i da bude jako spor.

E sad ti nama reci idealne uslove za najbrzi rast
A ovo sto kazem kazem iz licnog iskustva, tako da ne mozes da se ne slozis.

Do sada nikad nije gnjavio sa rastom,barem kod mene.

Idealni uslovi za njegov rast,hmmmmm....Dosta svetla,dobra cirkulacija oko njega,ako moze i direktno strujanje vode sa nekom pumpom.Naravno uz sve ostalo sto ide,mikro,makro,mada ovo i nije od nekog presudnog znacaja.

A da zaboravi,pa naravno Co2.

www.aquaplants.org
paleoglodit
E pa da,... ja ne dodajem CO2 u taj aq. Svetlo je bilo do skora 0.28W/L . Sad je 1w/l i ubrzao je rast.
Edited by paleoglodit on 27.11.2009 22:02

Slobodan
Ako sam dobro shvatio ovu polemiku (brzo-sporo), raste srednje-brzo... Wink

Ja sam ga kupio u prodavnici u kojoj je dugo stajao, uspeno se ukorenio i imao je veliki broj čisto-zelenih, zdravih listova... Čim sam ga doneo kuci, isekao sam mu sve listova i fiksirao ga pomocu gumice tacno ispod dve AquaRele neonke od po 15W.

Od skoro dodajem EL ProFito prema uputstvu i garantujem da je cirkulacija vode u akvarijumu vise nego dobra! Kod mene je tek nedeljak dana ali mi malo čudno izgleda to tako "ćelav" ne mrda ni najmanje... Sad

zander
Kako misli da je cirkulacija vode u akvarijumu vie nego dobrač Velika ili mala i kakva treba da budeč
I zato to povezuje sa tim da bi zato trebala da raste ta biljkač

Malo da pojasnim
Biljka moe da raste i na slabom protoku nekad i bolje nego na jakom, to nije nikakvo merilo. Pitanje je količina svetla i hranljivih materija koje su joj dostupne (ne samo one koje ti ubacuje u akvarijum) i u zavisnosti od toga će da raste bre ili sporije, normalno, postoji i neki period privikavanja uslovima koji su u akvarijumu kod tebe.
Edited by zander on 27.11.2009 23:26

Slobodan
Moda sam se pogreno izrazio, mislio sam dobra kao jaka, ali ne prejaka... Smile

Zato to povezujem sa rastom Microsoruma!č Pa zato sto je to npr. Dexter gore pomenuo kao jednu od pogodnosti (po ovu biljku i njen rast)...

E sad, postavlja se pitanje, kako drugačije mogu da povećam količinu hranjljivih materija osim dodavanjem pomenute hemije, CO2 i dobrom podlogom..!č

Ostalo je jo samo da naselim svoj akvarijum ivotinjskim svetom i time obezbedim izvor nekih "hranljivih materija", pa bi to moglo biti i moje sledeće pitanje... Kada i koliko, poto akvarijum u ovoj postavci uz redovnu zamenu vode funkcionie tek dve nedelje..!č

zander
Kada i koliko, poto akvarijum u ovoj postavci uz redovnu zamenu vode funkcionie tek dve nedelje..!č

Sačekaj jo malo. Spororastuća je biljka i verujem da će krenuti ali samo se strpi malo. Da ne ulazim dalje u polemiku oko protoka vode (jakog), meni je sve preko 5x i prejako. Na tu temu smo pisali neto u ovom delu.

dexter
zander je napisao:

I zato to povezuje sa tim da bi zato trebala da raste ta biljkač

Prrirodno staniste Microsoruma su brzaci,sto moze da se zakljuci iz njegovog korenovog sistema gde se on prihvata za kamenje,panjeve.....

Zato je njemu potrebno strujanje vode oko njega cak i dobro mlacenje.Naravno on ce rasti i na malom protoku,da se tako izrazim.

Gore je bilo pitanje od palea moje zapazanje koji su idealni ili ti najbolji uslovi za njegov rast,tako da sam izneo svoje misljenje.

Kosim se sa misljenjem da dobar protok nije bitan.sam sam eksperimentisao sa istim i mogu da tvrdim da je dobra cirkulacije vode u akvarijumu veoma bitna.
Edited by dexter on 28.11.2009 10:44

www.aquaplants.org
zander
A ja se kosim miljenjem sa velikim protokom Smile
Pokazaću vam, a ustvari već sam jednom pokazao kako raste Bolbitis na jako slabom protoku bez i jedne alge. Isto tako su rasli i Microsorumi.
Pa ću vam uskoro pokazati kako raste Eleocharis Viviapara, koja ne moe da stoji u akvarijumima sa jakim protokom (jedino ako je ne vezujemo za tačke od paradajza).
Pogledajte akvarijume u Nigati od Amana, ako on tu ima protok 10x od zapremine akvarijuma, Viviapara bi mu stojala polegnuto kako god usmeravao Lily Pipe. Ribe bi se odupirale protoku vode sa Pajpa, uporedite jedan biljni, sa onim koralnim. Ispravite me....

U istim tim akvarijumima se nalaze i Microsorumi, Bolbitisi...
Ali opet to je neto drugo i to su akvarijumi sa dobro hranljivim podlogama.
I ovako i onako, Microsorum bi trebao da mu raste, ali nisam siguran (tj ajde da kaem da sam skroz siguran) to netreba dovoditi u vezu sa slabim i jakim protokom.
Al ajd' moda ja i greim... neću se petljati Wink
Edited by zander on 28.11.2009 14:57

Slobodan
Dobro, ako isključimo slab ili jak protok vode, sta je onda..č!

Meni treba informacija o tome kada mogu da očekujem prve nove listove nakon ianja...č

dexter
Slobodan je napisao:

Meni treba informacija o tome kada mogu da očekujem prve nove listove nakon ianja...č

Sto bi ga sisaoč

www.aquaplants.org
Slobodan
Ne znam ta bih ti odgovorio na ovo pitanje, s obzirom da sam već naveo da sam ga već oiao, po preporuci prilikom presađivanja (kupovine) ove biljke...

http://www.aqua-a...icle_id=51

Iskreno, i meni je krivo jer je imao jako lepe listove... Sad

ZoSo
Ja sam neto čuo da neki to rade criptama (ja ni to ) , ali microsorumu ne vidim razloga....

zander
Evo poto sam te ja ovde u temi samo "malo" zbunjivao :p daću ti malo Narrow-a i Bolbitis pelcer ako ti treba.
Microsorum nisi imao potrebe iati, jedino ako je ba rastao emerzno pa bi odbacivao staro liće, ali čisto sumnjam.
Bolbitis jo i hoće da odbaci staro liće kad pređe iz akvarijuma u akvarijum mada... ja to ne iam.

Slobodan
Nema potrebe zander... Hvala ti u svakom slučaju mada ja ne vidim čime si me to ti zbunjivao. Ja sam to pročitao na sajtu čiji sam link postavio gore u mom prethodnom postu, a to to se tamo i na bezbroj drugih foruma na ovu ili druge teme pie brdo ordinarnih gluposti to je najveći problem i zabuna! Red card

Hteo bih ovom prilikom da skrenem panju i kolegi Sergios koji se jos uvek ne usuđuje da prozbori koju na ovom forumi (iako je član) i koji mi je takođe preporučio da ovo uradim, da on to nikako ne čini, pa makar svoj biljni akvarijum formirao tek za godinu dana, kako je najavio... Through wall

I posle malo off-a, interesuje me hoće li se ovaj moj "ćelavi" Microsorum ikada probuditi i koje su mu sad anseč

dexter
Slobodan je napisao:

I posle malo off-a, interesuje me hoće li se ovaj moj "ćelavi" Microsorum ikada probuditi i koje su mu sad anseč

Hoce samo polako.Nisi trebao uopste da mu diras listove,to se radi cryptama zbog meltinga ali prepostavljam da to vec znas.

Budi strpljiv i samo polako,krenu ce on,a kada krene nece ga nista zaustaviti Smile
Edited by dexter on 28.11.2009 19:07

www.aquaplants.org
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,628 jedinstvenih poseta