|
Skrama na povrsini vode
|
| Aquamaniac |
Posted on 22.01.2010 19:44
|

član
|
Tema o mikrobioloskom djubrivu u kojoj su neki clanovi napisali da su se uz pomoc njega resili skrame,navela me je na otvaranje ove teme.
Interesuje me na koji nacin se resavate skrame,kao i koji su to,po vasem misljenju,razlozi nastanka isteč
Sa skramom se borim vec duzi period vremena,pa je skoro svaki dan skupljam uz pomoc flase presecene na pola. Na taj nacin,ujedno,vrsim i zamenu vode. Imam skimer namenjen bas za ovaj problem,ali da bi u potpunosti vrsio svoju funkciju,potrebna je pumpa preko 500l/h,sto bi za moj aq od 60l bilo previse. Sto se tice uzroka,mislim,a i gotovo sam ubedjen u to,da je do CO2,jer po slabljenju istog skrame gotovo i da nema. Cirkulacija vode je sasvim dobra,a eventualni predlog mreskanja vode pri povrsini,a time i razbijanja skrame bi doveo do gubitka CO2... |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 22.01.2010 20:15
|

član
|
Ja to resavam skimmerom. Pisali smo vec o tome. Za uzrok nisam siguran mada o tome pise u tekstu o algama. Moj zakljucak je da su sanse za skramu povecane kada se dodaje CO2 a posebno CO2 iz secer-kvasca. Takodje se skrama moze pojaviti i tamo gde se ne dodaje CO2 a ubedjen sam da je onda u pitanju obilno hranjenje ili uopste prisustvo puno organskih materija koje se raspadaju.
http://www.mojbil...ead_id=374
http://www.mojbil...ticle_id=7
Edited by paleoglodit on 22.01.2010 20:17
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 22.01.2010 20:49
|

član
|
Ribice hranim jednom dnevno i to samo koliko pojedu,a i na svoju litrazu imam malo ribica tako da je kolicina hrane zanemarljiva,co2 nekoristim tako da nije od toga,povrsina mi talasa 24h i opet je skrama tu tako da nisam pametan sta i kako. Ja se borim sa ovim problemom tako sto kada menjam vodu prethodno pokupim skramu sa obicnim novinama i onda ponovo za par dana i tako vec dugo dugo radim...  |
| |
|
|
| tripko |
Posted on 22.01.2010 21:46
|

član
|
Ja se takodje borim sa skramom i to u dva akvarijuma. U jedan veci od 84L u koji dodajem co2 i djubriva u vidu profita, EC, kno3, kh2po4, k2so4 a drugi 45L koji uopste ne djubrim sem sto EC. Veci aq ima spray bar i on razbija povrsinnu dok je u manjem hang on filter i tu mi se povrsina slabije razbija. Probao sam sa vazdusnom pupom i to je dalo dobre rezulate u pocetku, ali cim sam je sklonio sutra dan se vratio sloj skrame. Probao sam i da svaki dan da menjam vodu cak i preko 50% ali bez uspeha.
Jednostavno nisam pametan. |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 22.01.2010 21:51
|

Moderator
|
Meni se to desava po formiranju aq.
Ja pustim da se skuplja par dana, zatim uzmem salvete pa jednu po jednu stavljam na povrsinu vode i zatim vadim i bacam,na taj nacim skinem vecinu skrame.
Zatim na supeotnoj strani od srejbara stavim PowerHead tik ispod povrsine vode.Posle par dana ako se skrama ne skuplja vadim pumpu i to je to!!! |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 23.01.2010 11:47
|

član
|
Bio sam ubedjen da je do CO2,ali s obzirom da ga Kum ne dodaje i da je samim tim ima,onda ne znam do cega je... 
Mislio sam cak da mi se nece pojavljivati po formiranju novog akvarijuma,kada je sve dobro oprano,medjutim i dalje je prisutna. Mozda ima veze sa filterom,njegovom zaprljanoscu,mada je cist... Ne znam,nisam pametan,ali da mi smeta,smeta mi,ne samo zato sto sprecava razmenu O2... Skimer ne vrsi funkciju,tako da cu danas,sutra jednu ideju kako da napravim skimer sprovesti u delo,pa ako budem zadovoljan,obavesticu vas. |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 23.01.2010 11:58
|

član
|
Ma nije ni od filtera sigurno posto sam pre 10-tak dana postavio nov novcat kanister filter sa cistim filter materijalima i opet je ima. Mozda bi trebalo da uzmem u obzir zemlju za cvece ččč Ako je ona u pitanju onda ce biti stalno prisutna. Mada sam citao da ljudi koji nemaju zemlju za cvece niti bilo kakvu hranjivu podlogu opet muku muce sa skramom,tako da je moguce i da je u pitanju voda   ... Nesto jeste  |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 23.01.2010 12:29
|

član
|
Kum 1229 je napisao:
Nesto jeste 
I ja to isto mislim definitivno  |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 23.01.2010 12:35
|

član
|
Hehehe...dok otkrijemo uzrok,proci ce vremena...do neceg sigurno jeste,ja garantujem .
Nije do podloge,jer mi se pojavljivala i kada je bila inertna i sada kada imam treset i lomljenu lavu u istoj. Koliko sam bio ubedjen da je do CO2,toliko me je tvoj post demantovao,mada kod mene je mnogo manje ima usled slabljenja istog. Par dana nisam dodavao CO2,mrzelo me da napravim smesu,i gotovo da je i nema,tj. ima je,ali ne kao kada dodajem CO2... |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 23.01.2010 12:38
|

član
|
Izvini nisam bio bas jasan ali imam skramu i u aq bez CO2. Tako da ti i ja demantujem iskljucivu krivnju CO2 |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 23.01.2010 13:10
|

član
|
Ne,ne,moj post se odnosio na Kumov,a sad i na tvoj . Bio si brzi u kucanju posta...  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 23.01.2010 13:39
|

Administrator
|
Skrama ima razlicitih i vecina ih je organskog porekla.
Moze biti i "ziva" jednoceliski organizmi, alge, bakterije, ali je uglavno sastavljena od nepolarnih organskih molekula kao lipidi (masti) koji se ne rastvaraju u vodi, pa su jos i laksi od nje.
Primer:
Sve celijske membrane su sastavljene od lipida koji imaju polarni i nepolarni deo molekula i koji teze da se kompleksiraju u monomolekularne slojeve. I eto ako imate u aq neke procese raspadanja (umrla ribica, stari listovi, alge koje izumiru) a imamo ih svi, ovi lipidi se oslobadjaju i na povrsini vode formiraju monomolekularni sloj ili ti skramu. Polarni repovi molekula okrecu se ka vodi, a nepolarni ka vazduhu. Slicno je kao kada se kapne zejtin u vodu. |
| |
|
|
| Thalassoma |
Posted on 23.01.2010 17:01
|

član
|
Ja sam u karantinskom akvarijumu imao skramu. Onda sam kupio neke neonkice koje su zbog "prehlade" zakacile ihtioftiriazu. Nakon prvog tretmana SERA Costapur-om, skrama je nestala i nije se pojavila dokle god su neonke bile pod terapijom. Dakle, definitivno, kao sto kaze bio_bio, moze da bude i "iva" tj. sastavljena od algi i i bakterija koje su, po mom iskustvu dosta osetljive na spomenuti preparat.
Moj drugar to navodno resava hipermanganom. Moguće... |
| |
|
|
| alekpanker |
Posted on 25.01.2010 15:21
|

član
|
Meni se skrama pojavljuje samo u spoljnom staklenom filteru i to najvie u komori gde mi je potapajuća pumpa i grejač.Bele je boje i nema je puno.Svakim pranjem filter mase i filtera ja je se reim i tako u krug.U samom akvarijumu nema je uopte. A zato je to tako...č |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 25.01.2010 19:30
|

član
|
Uz sakupljene sitnije i krupnije čestice otpada iz akvarijuma koje hoće da uđu i u rotore potapajućih pumpi , glave filtera + tu ima i grejač , dovoljno razloga da se tu napravi film-skrama . Pozdrav |
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 09.02.2010 15:56
|

član
|
Dakle,kao sto sam i pretpostavio,CO2 je uzrocnik skrame u mom slucaju. Ne bih smeo da kazem da je i jedini,ali jeste glavni. Zbog obaveza nisam dodavao CO2 oko 10-15 dana. Za to vreme je samo jednom promenjena voda,vrlo malo,oko 10-15%,ne racunajuci dolivenu vodu. Skrama je i dalje prisutna,ali je neuporedivo manje ima nego dok je CO2 u pogonu. |
| |
|
|
| zdaki |
Posted on 09.02.2010 19:29
|

član
|
Ja sam imao skramu dok nisam stavio drugu flasicu na diy co2 reaktor. Nekoliko puta mi se pojavljivala zato sto sam masnim rukama ili posle pranja ruku cackao nesto po aq. I kao sto rece bio, dok sam imao alge skrame je bilo za izvoz, menjao vodu stalno vadio povrsinski vodu ali nista. Onda lepo ubacio motornu glavu izvrteo vodu desetak dana na maximum , zamenio mozda i vise od 50% vode i ta povrsinska masnoca je nestala. Bar je tako kod mene bilo. Sad imam konstantno talaskanje vode, umreno i nemam nikakvih problema. |
| |
|
|
| Thalassoma |
Posted on 09.02.2010 19:45
|

član
|
Koliko je proslo od tog menjanja vodeč I kod mene je bilo slicno: nije bilo skrame 10-ak dana od 50%-tnog menjanja vode ali onda se pojavila ponovo. Imam prilicno jaku cirkulaciju vode ali i dalje imam malo skrame. Nista strasno ali ima je. Moguce da ima veze sa Co2 (kvasac + ećer) jer evo, imam dobru povrsinsku cirkulaciju ali i dalje ima skramice. U drugom akvarijumu gde imam samo grejac (niti filtracija niti vazdusna pumpa) nemam skramu. Nije je bilo cak ni dok je vrvelo od algi. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.02.2010 20:05
|

Administrator
|
Znam koliko to moe gadno da izgleda, pa čak i da nervira i po meni je najbolje reenje jedino neki od skimera.
Ako vam se reenje ove DIY varijante koju sam predstavio ne sviđa, jedino da nabavite neki kupovni 
Ako napravite tako neto videćete koliko se skrama lako reava... Skimer jednostavno ne mora da radi NON-STOP, u roku od par minuta pokupi svu skramu sa povrine i onda samo BU;Ć; nazad ga gurnete u vodu da vie ne uvlači vodu sa povrine i mirni ste ako nita bar dva dana dok se skrama opet nepočne formirati. Na neki od drugih načina, talasanjem povrine ćete samo gubiti CO2 ako ga već dodajete....
E sad kako hoćete.......  |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 09.02.2010 20:51
|

Moderator
|
Video ovo uzivo i zaista radi!!! |
| |
|