14.06.2026 09:29
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
EI sistem doziranja
prcomkd
meni nesto ovde nije jasno.... ili ja radim pogresno ili sam pogresno razumeo....

ako bi posli od ovoga kao EI ciljne vrednosti :

CO2 koncentracija 20-30 ppm
NO3 koncentracija 5-30 ppm
K+ koncentracija 10-30 ppm
PO4 koncentracija 1.0-2.0 ppm
Fe 0.2-0.5ppm ili vie
GH 3-5 stepena ~ 50ppm ili vie
KH 3-5

meni nije jasno kako se dozira, odnosno kolikoč

napravio sam rastvore od sledecih gjubriva pa da vam pojasnim, a onda vi meni da pomognete....

KH2PO4 - dodao 8 gr. u 500ml dest,vode od cega se dobija pri doziranju od 10 ml u akvarijumu K- 0.46ppm i PO4-1.12 ppm

ja dodajem 3x nedeljno po 3.5 ml (tako mi rekao drug gjuro da je tih 10 ml nedeljna doza i da to treba rasporediti na tri puta u nedelji)

K2SO4 -dodao 50 gr. u 500ml dest,vode od cega se dobija pri doziranju od 15 ml u akvarijumu K - 6.73 ppm

ja dodajem 3x nedeljno po 5 ml

KNO3 - dodao 35 gr. u 500ml dest,vode od cega se dobija pri doziranju od 40 ml u akvarijumu K - 10.83ppm i NO3 - 17.17 ppm

ja dodajem 3x nedeljno po 13.5 ml

Ovde je PITANJE : dali treba da tako delim dozu na tri puta ili svaki put da dodajem ukupnu kolicinu doze t.j. KH2PO4 10 ml , K2SO4 15ml i KNO3 40 ml

miks mikroelemenata je ragen po uputstvu za plantex jer su tu negde po koncentraciji ( ono sto ja imam)

vazno da napomenem je da je CO2 dobre koncentracije, tecnost u DCu je skoro zuckasta i svetla ima na pretek - 1.5 W/L MH light

koncentracije gjubriva sam racunao po vasem kalkulatoru

hvala vam unapred
Edited by prcomkd on 10.01.2010 11:12

www.mkreef.com
zander
Dobro radi, to se tiče doziranja. Znači to to kae da si podelio nedeljne doze na 3 i dodaje 3 puta nedeljeno to je OK.

ALI, za EI sistem, kada je Tom Barr merio kolike su potronje u npr 10 akvarijuma, uzeo je da je akvarijum osvetljen svetlom od oko 1W/l a od akvarijuma do akvarijuma su bile različite biljne vrste u prevodu čitaj od malo do mnogo brzorastućeg bilja.

Jedan bun Rotale npr ne moe da troi isto hrane iz vode kao i jedan bun Bolbitisa ili neke druge biljke.

Isto tako, vezano za jačinu svetla, jedan bun Rotale ne moe da troi isto hrane sa svetlom od 1 W/l i MH svetlom od 1,5 W/l. (mnogo je bitno koliko je svetlo udaljeno od vode, jer onda se ljudi hvataju za ono zato Amano stavlja toliko svetla iznad akvarijuma).

Tom Barr kae da i ovako i onako, te količine koje je on dao za doziranje i ako su u viku ne prave problem sa algama (to je na vama da isprobate i uverite se, ne kaem nita loe ali, pitanje je ipak mnogih faktora kako će to da vam funkcionie).
U principu bitno je to da manjak hrane pravi alge. Prosto rečeno bitno je da biljka ima od čega da raste, ako ona stane sa rastom zbog manjka nutrijenata, normalno je da tada dolaze na scenu alge...

Moj savet bi ti bio samo da stavlja dosta brzorastućeg bilja ako koristi taj sistem đubrenja i da sa svetlom od 1,5 W/l poveća dozu đubriva.
Ili jednostavno da smanji svetlo. To je prejako... Skoro sve i jedna biljka mogu da rastu na svetlu do 0,7 W/l, eventualno i po meni najjače to treba imati pod haubom je 1W/l.
Eto moj savet, al nemoj da me slua, ko to ni ja ne sluam Tom Barra Wink
Bitno je imati osećaj u svemu, to će sigurno vremenom naučiti.
Edited by zander on 10.01.2010 12:20

prcomkd
hvala najlepse, zender , za ovo ja castim Beer

p.s. ampula na reflektorom je na 40 cm od povrsine vode, ako znaci Thumb up
Edited by prcomkd on 10.01.2010 13:05

www.mkreef.com
biobiofizicar
Kod EI-a glavno je da treba dodavati svega u visku. Koliko ce biljke u aq potrositi zavisi, kao sto rece Zander, od svetla kolicine i vrste biljakai CO2 (i njega mora biti dovoljno). Navedene koncentracije su ciljane koncentracije u aq. U realnosti one naravno nisu iste i variraju od trenutka dodavanja do pred sledece dodavanje u zavisnosti od gore pobrojanih faktora. Vazni kod EI sistema su i nedeljni reseti akvarijuma kada se vrse velike zamene vode. Opet je na akvarijumu i vlasniku da odrede da li je dinamika i kolicina dodavanja dobra - u prevodu ako nemas alge i zadovoljan si rastom sve je OK - ako je situacija drugacija vrsis modifikacije nekog od gore pobrojanih faktora ili kolicine i dinamike dodavanja makroelemenata....
Igranka bez prestanka!
Edited by biobiofizicar on 10.01.2010 13:34

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,814 jedinstvenih poseta