|
Veciti neprijatelj(alge)- prva runda.
|
| Sare |
Posted on 06.01.2010 18:51
|

član
|
Do sada sam sve resavao sam, al' resih da zakukam i potrazim pomoc ovaj put. =P
Treba mi pomoc pri identifikaciji alge (mada mislim da je tzv "Beard ili green beard algae" ) i iskorenjivanju iste.
Ima je po vecini biljaka, staklu i dekoraciji.
Dimenzije akvarijuma su 70x30x40
Aq je formiran pre mesec dana i dugo je sve zivelo sa samo jednom Sylvania Standard 18w 5400k, ali sam resio da ubacim vise osvetljenja pre neke dve nedelje posto su se neke biljke veoma mucile, tako da sada ima 1x gore navedena, 1x Resun 20w Growth-Lux, 2x CFL 11w 680Lm 6500K.
CO2 je DYI 1 mehur u sekundi.
Po dodatku osvetljenja poceo sam da ubacujme DYI NPK djubrivo sa dodatkom mikroelemenata po istoj dozi koju sam "ukrao" od jednog drugog akvariste, iako je njegov aq manji.
Takodje DYI Fe u vidu Tot'hema ampula za ljudsku upotrebu.
Izmena vode jednom nedeljno 30-50% kako imam vremena i moci.
Nemam nista od testera.
Pumpa za vazduh je izdahnula pre jedno nedelju i po dana pa je filtracija bila nepostojeca, to je sada doduse reseno.
Izbor riba algara ovde je uzasan tako da ne mogu da resim problem pomocu njih posto ne mogu da ih nabavim =/
Slike su slikane telefonom pa se izvinjavam sto nisu boljeg kvaliteta.

Edited by Sare on 06.01.2010 18:54
|
| |
|
|
| dexter |
Posted on 07.01.2010 00:01
|

član
|
Mislim da nije ta koju ti pominjes,pre ce biti da je FUZZ ALGA (zelena alga)
Prepostavimo da je pocela da se pojavljuje kada si pojacao svetlo i krenu sa dodavanjem hemiječ
Trebao bi da obratis paznju na kolicinu C02.To sto kazes 1 mehur u sekundi,to nista ne znaci.Kako rastvaras te mehurove,veoma bitna stvar.Dobra filtracija....tebi fale osnovne stvari,moras na tome da poradis,pa onda da krenes na druge. |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 07.01.2010 00:52
|

član
|
Nisam ekspert ali sto rece Dex neke osnovne stvari si morao da pribavis. I da nije crkla ta vazdusna pumpa morao bi da je zamenis nekom motornom glavom od 500l/h jer ti je slaba cirkulacija vode bila. Ti pak nisi imao nikakvu filtraciju pa se mnogo stvari natalozilo.
Cim si poceo da djubris aq recenica "Izmena vode jednom nedeljno 30-50% KAKO IMAM VREMENA I MOCI." ne sme da se izgovori, jer talozenje viska hranljivih materija ce dovesti do ovoga do cega je dovelo. Dakle izmena vode jednom nedeljno je obavezna. Pozdrav druze |
| |
|
|
| Sare |
Posted on 07.01.2010 10:55
|

član
|
Nisam se lepo izrazio, izmena vode jednom nedeljno jeste obavezna, samo varira kolicina vode tj 30-50%.
Jeste pocela po pojacavanju svetla, tj tada je naglo ubrzala.
CO2 se rastvara uz pomoc bell sistema, tj kameni rasprsivac koji izbaca veoma sitne mehurice, a kroz rupu na "zvonu" ih dodatno razbija prelivna cev.
Pa mislim da sam osnovne stvari sada resio, samo ne znam sta da preduzmem dalje, ili da ocekujem da ce se stvari same resiti vremenom.
PS. Hristos se rodi =)
Edited by Sare on 07.01.2010 11:00
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 07.01.2010 11:08
|

Administrator
|
Pa mislim da sam osnovne stvari sada resio, samo ne znam sta da preduzmem dalje, ili da ocekujem da ce se stvari same resiti vremenom
Nemoj da čeka da se samo rei nego bolje promeni način rastvaranja CO2, ne znam kako đubri ali počni da đubri kako god, ne znam ni koja je podloga al nadam se da je OK, pa onda ostaje da za početak popravi konc CO2 u vodi. Jer sumnjam u to. Ako treba jo biljne mase da poguramo malo to da krene bolje javi.
Bilo bi dobro da napravi bar neki diy drop chacker pa da vidis koliko ima CO2 sa tim bell reaktorom. Sa jakim svetlom ti treba dosta rastvorenog CO2 a to se bolje postie sa kakvim boljim reaktorom od Bellovog. Ako ima kakvu malu motornu glavu mogao bi napraviti dobar difuzor za početak... Pa ako bude pravio drop checker, napravi poređenje rastvaranja CO2 sa bell reaktorom i ovako, moda dođe do nekog zaključka |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 07.01.2010 11:11
|

Administrator
|
Mislim da za pojavu alge uopte nije nebitno ni o kakvoj podlozi je reč !
Ako Ti nije teko da i to napie , kao i spisak biljaka koje ima u akvarijumu ! |
| |
|
|
| Sare |
Posted on 07.01.2010 11:43
|

član
|
Zaboravih podlogu =/
To je Sera Floredepot I poneki Rataj Bivoj kuglice mikroelemenata.
Od biljaka je tu Hygrophila polysperma, Ludwigia Ovalis, Ludwigia Ovalifolia, Althernathera Colorata, Valisneria Spiralis, Marsilea Hirsuta, mali rizom Microsorum pteropus, Pogostemon Helferi I mali rizom Anubiasa koji je na slici i samo je tu dok se ozivi.
I pored toga sto je zatrpano algama bilje lepo napreduje I perla skoro tokom celog dana. Jedino je ludwigia ovalis prestala sa rastom na mestima gde su alge i izbacila nove ogranke nize.
Hvala na brzim odgovorima. =D
Edited by Sare on 07.01.2010 11:43
|
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 07.01.2010 12:38
|

član
|
Poz Sare. Sto se tice podloge mislim da nije napravila problem sa algama,koncetracija co2 neznam kakva ti je ali ja se oko toga ne bi puno opterecivao posto ga ne koristim i nemam alge,vec bi obratio paznju na filtraciju i redovniju zamenu vode znaci na svakih 3-4 dana od 40-50% vode uz redovno usisavanje podloge i tako jedno mesec dana pa ces da vidis rezultate. Sto se tice hemije tu nisam dobro upucen o tim stvarima,ali jedno sigurno znam da nepravilno koriscenje istih dovodi do pojave algi. Osvetljenje ti je srednje jacine sto je ok za tu litrazu ali bi ti ja predlozio da ne aras toliko sa raznim varijantama u haubi,bolje se opredeli za kombinaciju navise dva prizvodjaca i ako imas mogucnosti da to budu akvaristicke neonke. To ti je moj savet koji kod mene funkcionise godinama...  |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 07.01.2010 15:13
|

član
|
"vec bi obratio paznju na filtraciju i redovniju zamenu vode znaci na svakih 3-4 dana od 40-50% vode uz redovno usisavanje podloge i tako jedno mesec dana pa ces da vidis rezultate."   
I ja ovo kazem, mislim da je ovo uvek najveci problem kod pojave vecine algi. |
| |
|