14.06.2026 04:49
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Grki mikroelementi
zander
Nedavno sam bio u poseti jednoj poljoprivrednoj apoteci u NS i malo razgledao i učinilo mi se zanimljivo kada sam pogledao odnos mikroelemenata na ovom pakovanju...
Poto znam da ima par ljudi na forumu koji koriste mikroelemente iz poljoprivrednih apoteka evo da predstavim o čemu se radi.
Jo uvek ga nisam isprobao ali ima vremena za sad evo samo koji je odnos...
zander attached the following image:
grcko.jpg

Santorini
Bakar se ne vidi ali predpostavljam da je slican svim pakovanjima predvidjenim za povrce

zander
0,26% Cu

Miti
zandere jel ovo cist mikro ili sadrzi i n-p-k kao mortonic plus

zander
Ovo su cisti mikroelementi, bez NPK.

zander
Ima pakovanje od 200grama i zaboravio sam koja je tačno cena, ali od prilike 200 dinara

Santorini
to je ok i kolicina i cena a cije ječ

zander
Moj Grin
Proizvodi se u Grčkoj. Phytothreptiki S.A Ano Liosa Atina
Evo i distributer koji je...
Agro spektar plus, Paraćin
Edited by zander on 29.12.2009 01:39

daweed
Kome treba, nabavicu.Thumb upThumb up Samo da nadjem te AgrospektreGrin

Uzecu i ja jedan za probu u onom drugom aq.
Edited by daweed on 29.12.2009 02:19

http://daweedaqua.tk
daweed
Pa ovi su na zelenoj pijaci, hahahaha. Znaci koji sam ja moron. hahahaha

Imaju i ovo.

BORO ELEMENTS (N-10%, P2O5-5%, K2O-5%, Zn-2%,B-10%) je vrhunsko kristalno vodorastvorljivo đubrivo svetlo zelene boje potpuno rastvorljivo u vodi.
U zavisnosti od biljne vrste, njenog stadijuma razvoja, tipa zemljita i klimatkih uslova primenjuje se 1-4 puta godinje folijarno ili sistemom za navodnjavanje.
Ako se primenjuje sistemom za navodnjavanje preporučena doza je 1 gr BORO ELEMENTS na litar vode, a pri folijarnoj primeni preporučena koncentracija je 0.075-0.1 % odnosno 7.5 10 gr na 10 litara vode.
Preporuka je da se u ećernoj repi koristi dva puta, prvi put kada su biljke u fazi 4-6 listova, a drugi pred zatvaranje redova. U povrću se primenjuje takođe na početku vegetacije kada su biljke u fazi 3-5 listova. Kod osetljivih sorti jabuke primenjuje se vie puta u toku vegetacije.

Mislim da sam kod njih uzeo onu zemlju za aq. Da mi nerece Zander iz Novog Sada sta ima u Paracinu ne bih zano.Through wallThrough wallThrough wallThrough wallThrough wall
Edited by daweed on 29.12.2009 02:28

daweed
Ovo mi je bas postalo zanimljivo pa bih molio one upucenije da objasne malo kako i koliko rastvoriti koliko bi doziranje povecalo pojedinacne mikro ili u ovom drugom slucaju makro elemente i slicno.

Imam jos jedno pitanje. Sto se tice npr. npk elemenata ako ovi svi elementi cine 30% mase sta cini onih 70% ako sam ja uopste lepo razumeo te etikete.GrinThrough wall

kojot
Gledao si samo procenat elemenata koji te zanimaju,njihov maseni udeo u solima je mali.Ostatak bi trebala da bude masa njihovih cesto hidriranih soli(x5H2O ; x7H2O....)

zander
Samo paljivo sa računanjem Smile Jer npr N je dat u %-ima a ne NO3, P2O5 %-ualno ima vie P od PO4

kojot
Zna li neko da li u Bgd-u ima da se nadje nesto slicnoč
Sad sam zvao sve poljoapoteke cije sam brojeve nasao na Net-u i niko nema samo mikroelemente bez NPK.
Obzirom da sam ostao bez pro-fita,i obzirom da nemam nameru da ga kupujem vise, brz odgovor bi mi zaista prijao!!!
HvalaThumb up

krcko
Pogledaj u Merkuru na povrtarstvu i cvećarstvu . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
daweed
Ja ti mogu uzeti ovo i poslati ti ako hocesč Thumb up

daweed
Nije li ova količina bakra tetna za ivi svet u aqč

zander
Nisam nesto mnogo ni podizao koncentracije ovih mikroelemenata pa nisam primetio.

Mada sam sa CSM+B primetio da ukoliko podizem vrednosti Fe preko 0,5ppm kozicama nije dobro, po ponasanju i po boji obično se vidi...

Da li si primetio da nesto nije u redu kada dodaje ove mikroelementeč

Jer primetio sam da jedan drugi kompleks mikroelemenata koji ima čak i vie bakra procentualno ne teti ivom svetu u akvarijumu. Probao sam i sa 10X većim koncetracijama...
Pitao sam se da li je uopte Cu u CSM+B heliran. I verujem da nije. Pa bi onda isto tako mogao da sumnjam recimo i na Zn u istom CSM+B...

Da li Cu-Edta ima manji uticaj na kozice od samog CuSO4, a mislim da ima... To jest siguran sam, a ako nije tako ispravite me.
I da je bezveze napisano na pakovanju od mikroelemenata CSM+B da je Cu heliran, ustvari je on tu samo u obliku CuSO4.

Jer kome tu uopste smeta, kad vec ni netreba podizati koncetraciju Fe toliko mnogo... A ovako je ipak lepe kada proizvođač napie da je sve helirano...

Inace helat bakra, CuEdta je dosta jak helat i nije kao kod gvođa da se brzo raspada. Čak ta vie mislim da se u naim, akvarijumskim uslovima, taj helat i ne razgrađuje kao kod recimo Edta-Fe...

Bakar od svih mikroelemenata koji stvaraju kompleksna jedinjenja tj helate, stvara najstabilniji vezu sa helatom.

A ovo je odgovor na tvoje pitanje:
Znači ukoliko je Bakar u ovim Grčkim mikroelementim stvarno u Edta helatu, ne bi trebalo da bude nikakvih problema, u onim granicama do kojih mi računajući po Fe merimo, pa i preko toga. Eksperiment je vrlo lako izvesti, ali to nisam radio.

Kad već pričam o bakru. On moe ukoliko se ne dodaje u helatnom obliku a dodaje se eto na primer u obliku CuSO4 da stvori sa organskim jedinjenjima metalorganska jedinjenja i konstantno da fali biljkama. To mogu da budu slučajevi sa prevelikim količinama organike u podlozi, to se često i deava...naknadni edit: Dodao bi ovde i taj podatak da su gotovo svi "neobogaćeni" treseti siromani sa bakrom, pa jedno sa drugim pogotovo jos sa tom informacijom, ne ide nikako...

I eto posto me nije mrzelo, napisah usput i mali tekst o bakru Wink
Edited by zander on 12.05.2010 00:28

zander
Stara tema, da je aktiviram malo...

U poslednjem postu sam pisao o bakru... A nedavno sam cuo da je neko citao na nekom ruskom sajtu (tacnije BranimirOK, a on je to i probao) da tamo ima nekih likova koji kada formiraju podlogu sa tresetom dodaju plavi kamen u akvarijum... Jel ima neko neki link o tomeč

A negde sam citao a sada to ne mogu da pronadjem gde, da nitrifikacione bakterije za svoj rad (da bi nitrifikacija bila intezivna) zahtevaju dovoljne kolicine kalcijuma, fosfora, mangana i opet bakra.

To se samo slucajno ili namerno poklapa sa nekim stvarima... Secam se da sam u jednom akvarijumu sa tresetom (sa nekom zemljom za cvece) imao problem sa nekim nedostatkom koji nisam uspevao da resim... Mozda je resenje lezalo u plavom kamenu, tretiranju treseta sa njim ili neto treće...

to se tiče ovih mikroelemenata isprobao sam ih i skroz su OK. Ali sada se postavlja pitanje da li će ih dalje biti u prodaji u Srbiji...
Kada ih ne bude bilo biće nam moda i zanimljiviji... Wink

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,871 jedinstvenih poseta