14.06.2026 08:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: AQUASCAPING » Aquascaping
 Print Thread
Stilovi Aquascaping-a
drlessa
Ovaj forum je jako interesantan i u njemu ima svata neto da se vidi i poneto nauči, ALI (uvek ima neko ali) fali mu jedna izuzetno bitna stavka, po pitanju Aquascaping-a.

Fali prezentacija stilova aquascaping-a...

Eto ja, kao početnik, elim da naučim neto o tome ali na jednom forumu kao to je ovaj nemam, do sada, mogućnost da neto saznam, a Vi, kao iskusinjo ekipa ćete me naučiti tj. pomoći da se ova tema ispuni, to vaim znanjem o pojedinim stilovima, to svojim predlozima i sugestijama... Grin Grin Grin

Dakle, ovo nije neto to bi ste Vi uradili samo za mene, već za davanje određene "jačine" forumu i za sve one koji bi hteli neto da saznaju ali nemaju gde to na naem lepom jeziku nauče i nemaju gde da pitaju... Cool

Evo ja ću , za početak, da navedem stilove za koje ja znam:
- Nature Aquarium Style
- Dutch Styles
- German Style
- Zen Garden Aquascapes
- Iwagumi
- Taiwanese Style
- Wabi-Kusa Style
- El Natural Style

Za ove stilove sam ja za sada čuo i neto malo pročitao,ajde sad ekipa, opiite malo stilove, pogotovo Vi to ste "potovaoci" nekog od navedenih. naravno, ako sam (a garant jesam) neki stil propustio...dajte info... Smile naravno, ne morate sve moguće stilove da pomenete...dajte one najzastupljenije...

Napravite ovaj forum interesantnim i za sve one koji su totalni duduci za aquascaping i za biljne akvarijume uopte, kao to sam ja na primer... Wink

Mnogi misle da je dovoljno samo staviti biljku u akvarijum i ima "biljni akvarijum" krije se tu mnogo lepa priča koju Vi "zastupate" i dosta je interesantna, zar neč
Edited by drlessa on 04.12.2009 20:48

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
biobiofizicar
drlessa je napisao:
Mnogi misle da je dovoljno samo staviti biljku u akvarijum i ima "biljni akvarijum" krije se tu mnogo lepa priča koju Vi "zastupate" i dosta je interesantna, zar neč

Krije se krije i u biljnoj i u ribljoj akvaristici i naravno da je prica interesantna upravo onoliko koliko covek uziva u njoj... Kao i svaki hobi i opsesija
Evo primer mene.
5 staklenaca i skoro u svima ono sto oko gleda vec vise od decenije. Od toga cime napajas dusu nema bezanije... To sto mi pokazujemo nasim akvarijumima je deo nase licne komunikacije sa prirodom ili bogom ako hoces....
Ja nisam pobornik ni jednog stila, ali naginjem po necemu od svakog i kraduckam tehnike tu i tamo... Mozda po najvise izbegavam strogost iwagumija i uredjenost potkresanih holandskih parkica, ali podrzavam svakoga ko se time bavi zato sto zeli, a ne zato sto je to trenutni modni trend po kojekakvim takmicenjima....

Pored moje biotopske price ja imam i algarijume, a spremam i scape sa vise vrsta algi. Koji je to tek stil pitam se pitam.....

Ali ta grandiozna lepota i velicanstvenost borbe izmedju algi i biljaka za svaki tracak svetlosti (kojoj sam "prisustvovao" u prirodi u nasim barama) na mene je ostavila toliko jak utisak da jednostavno moram da je izbacim iz sebe u obliku plagijatorskog pokusaja u akvarijumu.
I sta sadč Alge su od akvarista proglasene za negativce i nisu deo prirode - pa ne bih se bas slozio sa time. Ali to sam ja i apsolutno ne zameram onima koji ih nece u akvarijumima...

Raspisah se....

Stilova i podstilova ima puno, ali po meni je bitno ispricati neku svoju pricu, a za to vreme uceci ovlada se i znanjem i vestinom, a sve to nas sutra odvede u ko zna kom pravcu....

Tepajte me mogu do sutra ovako....

Ja glasam za BIOTOP i kao stil i kao nacin zivota i za upoznavanje ovoga sto nam se mota pred nosom

ajd zdravo...Beer
Edited by biobiofizicar on 05.12.2009 01:34

Coa
Vidi Drlesso, recimo moj potpis, to je ono to se nikad ne menja kad se jednom opredeli. Tako i u ovome, ja sam se opredelio i mom karakteru pristaje samo jedan stil, po mome je to LOGIČAN stil, iako neme veze sa zdravom logikom, i ja nemam pojma kom stilu pripada od navedenih, mada sumnjam na Nature. Beer

Dakle: ja u svojim akvarijumima uvek koristim od svega to postoji samo sledeće navedeno:

1. dekoracija (volim jak, izraen harscape)
korenje: RedMoorWood (Sunkenroot)
podloga: ili skroz crna ili skroz bela, a najbolje crno bela.Grin
kamen: Lava kamen koji obrastaju mahovinaste biljke i
kamen određen strukture koju sad ne umem da opiem

2. Biljke:
Bolbitis heudelotii
Mikrosorumi, većina vrsta
Anubiasi nana petit, nana bonsai, i moe da prođe obična nana
Sve vrste mahovina uz Monosolenium tenerum
Cryptocoryne parva i cryptocoryne petchii
Echinodorus tenellus
Valisneria, nekoliko vrsta, samo za visoke akvarijume 60+cm

Za postavke sa vie svetla u obzir dodju jo i
Blyxa japonica i pogostemon helferi

U obzir ne dolaze stabljikaste biljke, mada bih najradije kad bih morao i to moe da se desi koristio Rotalu rotundifoliu. Beer

I naravno, volim biotopske akvarijume, koji mogu slobodno biti i bez biljaka, samo korenje i kamen.

nene
Moje je misljenje da ne treba robovati definicijama i pravilima jer ako trebas da uzivas u necemu onda to mora biti izraz tebe i sta ti volis. Pojedinac uziva u jednoj stvari a to je za nekoga drugoga ruzno, glupo, nezrelo ne ide to tako utd. Moje je misljenje da samo ne treba muciti zive stanovnike aq a sve ostalo je izraz individualnosti.Vrsta biljaka, raspored, ribice, oblik, osvetljenje, velicina itd

Pozz Nene

ZoSo
Apsolutno se slaem Nene sa tvojim stavom , ali bojim se da nije to tema to Drleesu zanima .
Isto kao to Ti i ja ne volimo strogoa pravila , neko uiva da uradi neto i da za to moe da kae npr. to je Iwagumi !
Zato predlaem da se sklonimo iz ove teme , i da je prepustimo zaljubljenicima u razne stilove aquascapinga da pokuaju da odgovore na Drlessino pitanje Thumb up

nene
Thumb up

drlessa
Neka svako, ko eli naravno, stavi neko objanjnje, to objanjenje kako sam radi, to objanjenje nekog stila i to je to...imaćemo jednu lepu bazu stilova, da ljudi koji ovde dođu odmah na jednom mestu vide objanjenja i preporuke za sve stilove koji se ovde potuju...
Edited by drlessa on 06.12.2009 15:37

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
nene
ma razumeo sam ja sta je poenta ali Zoso je u pravu potpuno ja cepam neki svoj stil (ako se to uopste i moza nazvati stil ali moj je pa mogu s njim sta ja hocu i kako je meni lepo) zovem ga Dzunglarijum Grin a kako to nema bas uporista u stilovima niti ima pravila kako se pravi necu da offujem i smetam ovde sto je Zoso i rekao
Pozz Nene

Miti
Nene tvoj dzunglarijum vuce na holandiju tj duch, malo jos da ga izucis i to je to. Vidi Zlatni presek, golden rules.

Coa
Totalno plastican primer koji se moe porediti sa ovim je primer ahovskih otvaranja. Laik misli, pa kae: Ti igra po knjizi ili igra po teoriji, ne razmiljajući da je ta teorija iliti knjiga skup iskustava iz pravih partija. Ko se ne dri nazovi ''knjige'', vrlo brzo bude kanjen. Tek u sredinjici genijalnost počinje da dolazi do izraaja. Nisam ja neki ahista tek sam dogurao do MK, ali mogu da derem okolo Cool

Isto je i sa ovime. Neke osnove treba da se ispotuju, a genijalnost je do pojedinaca i dolazi na pravilnu osnovu. Ima dosta akvarijuma koji liče jedan na drugi. Oni jesu lepi, ali bez ličnog pečata. Nepotovanje osnovnih pravila ne znači lični pečat. Ako se nekome lično sviđa ono to on dri, ne znači da mu se jo vie ne bi svidelo kad bi se sve to artikulisalo kod uređenja (ovo apropo floskula: ''Ako se tebi svidja ili ako si ti zadovoljan onda super''Wink

Da li je to sve to takoč Pa ako ima iza sebe 20 - 30 - 50 - 100 postavki, ajde onda to da analiziramo i da vidimo ta je lični pečat u svemu tome. Sa 1 - 2 - 3 postavke sve mi se čini da tu ima dosta lutanja i stavova koji su lako podloni promenama Wink

Eto, jo malo presipavanja Beer

paleoglodit
E sa ovim se slazem. Znaci rekao bih da pravila nisu da se slepo izvrsavaju nego sluze kao olaksica.
Ni jedno pravilo nije slucajno i ne znaci kopiranje necega. Kao sto su note u muzici iste ali su drukcije poredjane te cine razlicite melodije i ovde su pravila ista ali na drugi nacin se iskoriscavaju cineci razlicite kompozicije.

Naravno govoreci o jednom odredjenom stilu....
Edited by paleoglodit on 06.12.2009 18:41

HORUS
Ono u ta sam potpuno siguran je da NIKADA neću formirati postavku koja prikazuje ambijent van vode (livade, planine sa drvećem...) Imam svega dve tri postavke iza sebe, ali polako izgrađujem svoj pečat, ali uz dobronamerne savete iskusnijih. Nisam od onih koji tvrdoglavo furaju kao neto svoje, jer su sujetni da ne prihvate kritiku i savet. Mislim da sam najblii natura stilu, ili ću se bar uvek u svojim postavkama truditi da budu to prirodnije.
btw, krenuo sam sa čitanjem starih tema, i dopadaju mi se diskusije koje su se vodile.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,650 jedinstvenih poseta