14.06.2026 13:10
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Echinodorus tenellus
Slobodan
Nakon dugog vremena premiljanja i nabavke neophodnih stvari odlučio sam da se oprobam i u aquascaping-u.

Pri postavci dekoracije i bilja, osim Valisnerie spiralis, posadio sam i četiri pelcera E. tenellus-a.

Posmatrajući ga iz dana u dan, primetio sam da je po listovima dobio-nakupio neku braon, sitnu trule (algučWink..!č

img248.imageshack.us/img248/7642/tenelusulosemstanju.jpg
img248.imageshack.us/img248/4334/teneluspodalgamailitrun.jpg
By sloba_ns at 2009-11-20

Akvarijum ima ukupno 80 l, efektivno 60 l (bez filtera), podloga je JBL AquaBasis plus, kvarc 1-2mm, osvetljenje je 2X Philips AquaRele 15w + Philips Daylight 22w tedljiva, fotoperiod 8 sati.
Dodajem CO2 (DIY), mehur po sekundi.
Voda se filtrira između ostalog i preko 200 g Serinog treseta, a pre sađenja sam pod svaki pelcer stavio po četvrtinu tablete Sera Florenette.

dexter
Prvo dobro doao na forum.

to se tiče prikazanih slika,na njima ne mogu da primetim nista,moras da postavis krupniji kadar tog tvog problema.

Da li u akvarijum sem Co2(mehur po sekundi nista ne govori) dodajes i neku hemiju(makro i mikro elemente)č

www.aquaplants.org
Slobodan
Za sada ne dodajem nikakvu hemiju jer akvarijum ima tek nedelju dana, pa sam mislio da polako uvodim i hemiju, prvenstveno EL ProFito, eventualno jos nesto po potrebi... Za sada ima kupovnu podlogu + Sera Florenette pod koren.

Probacu bolje da kadriram pa da postavim dodatnu sliku...

img24.imageshack.us/img24/294/tenelusprekrivennecim.jpg
Edited by Slobodan on 20.11.2009 15:33

dexter
Po ovome sto vidim trebalo bi da je Staghorn Alga.
Evo procitaj o algama ovde

Trebao bi da uvodis hemiju polako,a sto se tice pocetnih algi to je sasvim normalna stvar za tek formirani Aq.

Samo polako i bez zurbe.

www.aquaplants.org
Aquamaniac
Ovo mi se cini kao braon alga,tipicna za novoformirane aq. Jedan Sijamac bi resio problem,mada ce se sama povuci kada se uspostavi bioloska ravnoteza. Thumb up

paleoglodit
dexter je napisao:
.

Dexter ni meni po slici ne deluje kao staghorn alga. Nisam siguran da ovaj text obuhvata sve vrste algi u aqFrown Sta mislisč
Edited by paleoglodit on 20.11.2009 16:52

Slobodan
Definitivno je braon boje. Sad i na staklu mestimično primećujem ovu, pre bih rekao skramu i trunje koje se polepilo svuda po listovima (isključivo E. tenellusa i staklu).

Po onome to sam detaljno pročitao o algama na ovom forumu, čini mi se da nije ni jedna od pomenutih...

Da li je moguće da panj - Red Moor Wood, koji je pre svega, par sati kuvan a onda natapan vie od nedelju dana, proizveo tako netoč U toku natapanja, prilikom viestruke zamene skoro 100% vode, nahvatao sam gomilu te braon skrame, samo daleko većih komada od ove siće po tenellus-u i staklu. Bilo je i one "gvozdene", a odmah ispod nje dobar sloj te, izrazito braon skrame...
Nije mi jasno samo kako je moguće da je "napala" isključivo tenellus...!č
Edited by Slobodan on 20.11.2009 18:11

dexter
paleoglodit je napisao:
dexter je napisao:
.

Dexter ni meni po slici ne deluje kao staghorn alga. Nisam siguran da ovaj text obuhvata sve vrste algi u aqFrown Sta mislisč

Po slikama se deluje da je Staghorn,ali to samo vlasnik pomenute alge moze da uporedi sa slikama u bazi.

Naravno da nisu sve alge,ili oblici obuhvaceni na forumu,ali one koje se najvise pojavljuju mislim da ih ima.

Ali ti si strucnjak za bestije,tako da cekam tvoj sud Grin
Edited by dexter on 20.11.2009 18:14

www.aquaplants.org
dexter
Slobodan je napisao:

Mozda zato sto je on spororastuca biljka Smile

www.aquaplants.org
fax
pogledaj ovde http://www.thepla.../algae.htm
Edited by paleoglodit on 20.11.2009 19:23

paleoglodit
dexter je napisao:
Slobodan je napisao:

Mozda zato sto je on spororastuca biljka Smile

Ima i jos jedan moguci razlog. Ako je biljka u zastoju rasta (obicno kod prilagodjavanja na novu sredinu kod presadjivanja) neki listivi da kazem ostare i pocnu jako sporo da propadaju. Oslabljeni listovi su meta algi generalno.
Ima biljki koje lakse kače alge i onih koje na sebi teze dobijaju alge .

Ne rece nam da li se to lako skida ili spada sa lisca. Ako ne onda nije od korena. Verovatno nema sanse da je od korena jer bi toga bilo onda na svim biljkama.
Edited by paleoglodit on 20.11.2009 19:31

ZoSo
Nekada davno kada sam i ja bio IN i imao alge Grin ,
primetio sam da se vole nahvatati na "ranama" kada se biljke iaju !
To je samo moje neko zapaanje ne mora da ima ikakve veze sa bilo čime Beer

paleoglodit
Tacno zapaanjeWink

Aquamaniac
Po onome to sam detaljno pročitao o algama na ovom forumu, čini mi se da nije ni jedna od pomenutih...

Da li si procitao i ono sto pise za braon alguč Citiracu delove teksta: "Braon alga (dijatome) će se pre pojaviti u Low-light akvarijumima i u novim postavkama","Takođe se moe pojaviti na staklu akvarijuma ljunku i dekoraciji".

Slozicu se sa dexom...on je po mom skromnom iskustvu spororastuca biljka,pa je to razlog sto ga je ova alga napala.
Edited by Aquamaniac on 20.11.2009 20:08

isnogood
Staghorn sam imao u par navrata. Trenutno je u odlazecem stadijumu. Staghorn se, kod mene, hvata prvo na spororastuce bilje i na starije listove.
Ovo lici na Staghorn. Bolja slika bi pomogla pri identifikaciji.
Na kraju krajeva mozes malo da googlas i uporedis slike.

Slobodan
paleoglodit je napisao:Ne rece nam da li se to lako skida ili spada sa lisca. Ako ne onda nije od korena. Verovatno nema sanse da je od korena jer bi toga bilo onda na svim biljkama.

Sa biljaka nisam proveravao da li se i kako skida da ih ne otetim i ne čačkam suvie, a sa stakla se kao neka skramica ljuspa i bez da je diram.

Slobodan
Ostaje mi da čekam da vreme učini svoje, a do tada bih moga da uradim zamenu vode, doziram EL FFM i da ubacim nekog algara. Dostupni su mi sijamci, ancistrusi, dok sam amazonce već nabavio, ali sam ih za početak stavio u filter bojeći se da mi ne "rastrgnu" javansku mahovinu koju sam fiksirao najlon koncem za drvo...

Kojeg od ova dva algara preporučujete za ovaj problemč

Takođe, mogao bih i malo da pojačam pumpu jer sam pročitao da kod nekih algi i to pomae, ne mogu sad da se setim kod koje...

ta predlaeteč

daweed
Ako alga nije zahvatila svo lisce, prvo ti preporucujem secu svakog "zarazenog" lista ponaosob... I ja imam ovu biljku za koju sam dugo mislio da je valisneria nana ali sam dosao do zakljucka da nije. Izuzetno spororastuca ali kad joj odgovaraju uslovi toliko brzo pusta pelcere da je to cudo.
Ono sto sam ja primetio iz iskustva s ovom biljkom: odgovara joj i slabo svetlo i kod takvog ce imati izrazito zelenu boju, kod jaceg svetla boja lista joj prelazi u braon, zbog svog sporog rasta lako je napada staghorn, crna cupava, zelena alga i tada je najbolje to lisce poseci. I da, kada je gusto zasadjena obavezno je usisavanje podlogeThumb up

Sto se tice staghorna... Dok sam ga imao: kod njega se vid svaka nit. Niti su razgranate i idu od sive do crne boje, takodje niti su vrlo kratke i lako se granaju... Najlakse ga mozete razlikovati od ostalih koncastih algi po tome sto kada je izvadite ona ima bas crnu boju...
Edited by daweed on 21.11.2009 00:08

http://daweedaqua.tk
paleoglodit
daweed je napisao:
Ako alga nije zahvatila svo lisce, prvo ti preporucujem secu svakog "zarazenog" lista ponaosob...

Da i kad seces seci ceo list do kraja da ne ostaje patrljak kao nova podloga za alge.
Ja licno ne verujem u algare. Sijamci jedu dosta algi ali ne sve .Jedu i mahovinu na zalaost (totalno je pojedu) kao sto cupaju neke mekse bijke. O ostalim algarima necu ni da cujem. To je moje misljenje. Problem je kako da nateras tennelus da raste brze. Tu je kvaka ali mi nije jasna ova biljka uopste. Mislim da je ćudljiva .Bas kao sto kae daweed

Izgled biljke razlikuje se od Valisinerije nane i po boji sa karakteristicnom prugom po duzini lista. Takodje boja varira od tamno zelene , svetlije zelene, braonkaste, bakrno crvenkaste boje sto zavisi od uslova .LINK
Edited by paleoglodit on 21.11.2009 05:08

Slobodan
Mogi ih ja poseći, ali kako su svi listovi manje ili vie pokriveni, bojim se da bih sahranio biljku..!č

to se tiče algara i mahovine to mi je najveći problem, mada imam i Amazonce, ali nisam siguran da mi oni neće drpati mahovinu...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,135 jedinstvenih poseta