|
Apsorbuju li biljke CO2 nocu?
|
| biobiofizicar |
Posted on 19.11.2009 22:31
|

Administrator
|
Znate onu vecitu akvaristicku dilemu treba li iskljucivati CO2 nocu ili neč Sto zbog riba sto zbog disanja riba i biljaka nocu i oslobadjanja CO2 a trosenja O2, sto zbog teorije da nocu nema fotosinteze , pa im netreba ni CO2, itd,....
E pa dragi moji prijatelji cackajuci malo u skladu sa mojim interesovanjima oko fotosinteze, fiksacije CO2, perlinga, fiziologije hydrophyta (vodenih biljaka),... naleteo sam na totalno iznenadjujuci odgovor koji glasi:
VECINA VODENIH BILJAKA (u nasim akvarijumima) SPADA U CAM BILJKE KOJE CO2 USVAJAJU ISKLJUCIVO NOCU I SKLADISTE GA U FORMI OXALOACETATA I MALATA ZA KASNIJU DNEVNU UPOTREBU U TAMNOJ FAZI FOTOSINTEZE.
Da cu vam linkic, pa ako tema izazove interesovanje mogu malo i da pojasnim i razradim pricu.....
Za pocetak ono sto me je najvise zaintrigiralo je cinenica da je CAM tip biljaka visoko evolutivno specijalizovan za prezivljavanje u uslovima izuzetno niske kolicine vlage, ali ipak da velika vecina vodenih biljaka (hydrophyte) spada bas u CAM biljke.... |
| |
|
|
| Blue |
Posted on 19.11.2009 22:47
|

član
|
biobiofizicar je napisao:
VECINA VODENIH BILJAKA (u nasim akvarijumima) SPADA U CAM BILJKE KOJE CO2 USVAJAJU ISKLJUCIVO NOCU I SKLADISTE GA U FORMI OXALOACETATA I MALATA ZA KASNIJU DNEVNU UPOTREBU U TAMNOJ FAZI FOTOSINTEZE.
Gde ti ovo procita, 'leba tič
Edited by Blue on 19.11.2009 22:48
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 19.11.2009 23:01
|

Administrator
|
Pa na onom linkicu koji sam dao. Pogledaj tabelu na dnu i koje se sve hydrophyte tamo nalaze.... |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 20.11.2009 00:03
|

član
|
Bio, sta rece ti Bio ... Definitivno ces sad morati da se raspises i objasnis nam sve potanko    |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 20.11.2009 00:59
|

Administrator
|
Pa ovu pricu treba evolutivno poceti od nastanka biljki, kao zivih bica, pre par stotina milona godina u nesavrsenim uslovima koji su tada vladali na planeti (puno CO2 i malo O2). Tada su nastale takozvane C3 biljke koje i danas cine vecinu biljaka na ovoj planeti.
Zez kod C3 biljaka je sto usvajanje (fiksacija CO2) kao prva stepenica i ulaz u tamnu fazu fotosinteze (kelvinov ciklus) ide preko enzima zvanog RUBisCO (evo linkic)
RUBisCO je evolutivni mamut i totalno je nekada neefikasan. On na zalost, u odredjenim uslovima vise voli da fiksira kiseonik nego CO2 pa nekada moze i da inhibira fotosintezu (tada dolazi do procesa zvanog fotorespiracija). Kada RUBisCO prolupa i pocne da vezuje O2 umesto CO2 to em trosi fotosintezom tesko napravljenu energiju , em zaustavlja istu, em stvara stetne materije (amonijak), i jos ponesto svasta bezvezno za biljku....
U ona davna vremena ova osobina RUBisCO-a je bila vrlo korisna, ali vremenom kako se koncentracija O2 u atmosferi povecala, ova osobina je pocela da bude kocnica daljem evolutivnom razvoju biljaka. Ma da i dalje oko 99% svih biljnih vrsta i i 95% biljne mase na planeti predstavljaju C3 biljke.
E sad, nedavno (govorimo o par desetina miliona godina) biljke su konacno doakale RUBisCOu i usavrsile su usvajanje CO2 i zamenile RUBisCO drugim enzimom, ali su usput morale da promene i usavrse i strukturu lista, razdvoje svetlu i tamnu fazu ne samo prostorno unutar biljne celije nego i u razlicite celije lista, itd,....
C4 biljke danas cine 1% biljnih vrsta i oko 5% biljne mase na planeti.... U njih spadaju neke trave, pa i kukuruz na primer
CAM biljke su jos usavrsenija varijanta C4 biljaka usko specijalizovane na uslove izuzetno niske vlaznosti, visokih koncentracija soli, ekstremnih temperatura, pustinje,... List im je jos slozenije gradje i ideja je da sprece isparavanje kroz stome u vrelim uslovima (kod C3 biljaka preko 85% vode koju upiju korenom ispari preko lista). Ali ako zatvoris stome onda zatvaras i ulaz za transport gasova, pa i CO2. CAM biljke su se snasle i otvaraju stome i usisavaju samo nocu kada je hladnije , vlaznije, ali to sto usisas treba uskladistiti do prvih suncebih zraka, pa su razvile metode skladistenja, itd.......
E sad izgleda da su mnoge vodene biljke po podatcima na koje sam nabasao ovih dana usavrsene varijante usavrsenih CAM biljaka. Usavrsavanje je islo u pravcu resavanja problema fiksacije gasova (CO2 i O2) u uslovima izuzetno niskih koncentracija (u vodi u odnosu na vazduh). Naravno da im je vodena sredina umnogome i olaksala neke druge stvari, a posebno muku oko usvajanja i transporta vode unutar biljke (Kod njih voda je svuda okolo), i jos neke stvari su olaksane biljkama, ali i neki evolutivno novonastali problemi su morali da se rese. Tako na primer vodene biljke ne usvajaju samo CO2 nego mogu za fotosintezu usvajati i ugljenik iz bikarbonata ili rastvoren u obliku HCO3-....
E tu su tek zvrcke i mozda ona moja prica o dodavanju gazirane vode ima i dublji smisao od pustog naklapanja. A inace fotosintezu (i perling) mozete poterati i samo na sodibikarboni- bez imalo CO2.
E to bi za sada bilo to. I ja sam tek zagrebao po povrsini ove teme i tesko mi je da se snadjem u gomili novih podataka posto ono sto sam ja nekada ucio o ovome (80ih godina) baziralo se na znanjima s kraja 60ih godina, a sada zahvaljujuci internetu znanja su dostupna danas za danas. Malo sam zahrdjao i jedno 10ak godina sam "out of science", ali:
ISKOPACE TEBE BILI!!!
Edited by biobiofizicar on 20.11.2009 01:59
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 21.11.2009 06:57
|

Administrator
|
I bas niko nema komentar na to sto neke vodene biljke usvajaju CO2 i nocu, ili skladiste i sopstveni CO2 proizveden u procesu disanja u formi malata i oxaloacetata do prvih jutarnjih petlova...ččč
Ili varijanta sa usvajanjem bikarbonata kao znacajnim izvorom fotosintetickog ugljenika.
A tek da napomenem da se sve vise saznaje i o znacaju i ulozi usvajanja CO2 putem korenovog sistema iz podloge za sve veci broj vodenih biljaka...
I da ne bude sve teorijski suvoparno, bez akvaristickih primera.
Kako u nasem akvarijumu prepoznati one vodene biljke koje koriste i alternativne izvore neorganskog ugljenika za fotosintezu.
Pa sa velikom sigurnoscu moze se reci da sve one "spororastuce nezahtevne" akvarijumske biljke spadaju u ovu grupu koje neorganski ugljenik potreban za fotosintezu skupljaju gde stignu i skladiste do prvih petlova. To sto su "nezahtevne" znaci da mogu da rastu i sa manje CO2, ali i sa manje svetla (jer te dve stvari moraju biti izbalansirane), ali to znaci i da poseduju odgovarajuci "tamni" fotosinteticki sistem sa svim pripadajucim potrebnim enzimima i slozenijom strukturom lista.
Kada negde za neku vodenu biljku cujete da je invazivna vrsta ili kosmopolitski (siroko rasprostranjena) skoro sigurno budite uvereni da se radi o nekoj od ovih vrsta (valisnerija, elodea,...)
I jedna paralela:
spororastuce akvarijumske biljke=spororastuce pustinjske biljke
(ovaj znak jednakosti shvatite uslovno)
Medju ovim biljkama nisu sve iskljucivo CAM biljke neke od njih vrlo rado ukljucuju i klasicnu C4, pa cak i C3 tamnu fazu fotosinteze onoga trenutka kada CO2 i svetla ima dovoljno...
Vecina onih biljaka koje mi nazivamo 'zahtevnim" spada u one koje mogu iskljucivo koristiti rastvoreni CO2 u vodi i za njih je dodavanje CO2 neophodno, a to automatski znaci potrebu i za ohoho svetla....
Edited by biobiofizicar on 21.11.2009 07:32
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 21.11.2009 07:08
|

član
|
BioBio ja sam odusevljen i iznenadjen time sto pominjes. A jel imas neke podatke o nasim konkretnim aqua biljkamač
Edited by paleoglodit on 21.11.2009 07:18
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 21.11.2009 07:40
|

Administrator
|
Pa evo pomenuo sam elodeu (koja je i odlican usvajac i bikarbonata), valisnerije, tu je i Ludwigia, sagittarie, hydrilla, lilaeopsisi a predpostavljam da u tu grupu spadaju i kripte, microsoriumi i anubije (bas cu za njih da proverim da vidim da li teorija drzi vodu). Za njih sam rekao na nevidjeno....
Naknadni edit:
Familija eleocharisa je specificna i neke njene vrste mogu cak po potrebi da ukljucuju C3, C4 ili CAM fotosintezu, ali spadaju u C4/CAM posto su evolutivno opremljene i za ove procese...
Edited by biobiofizicar on 21.11.2009 08:35
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 21.11.2009 08:09
|

Administrator
|
Pa evo za sada sam googlajuci na brzaka potvrdio da su mikrosorumi CAM biljke, Za kripte i anubije sigurno sam utvrdio da su C4 biljke (za CAM jos nisam siguran) i to one koje dobro usvajaju bikarbonate,...
Pocinjem da se pitam ko od biljnih staovnika nasih akvarijuma spada u C3
I evo jedan linkic na izuzetan akvaristicki biljni sajt sa izuzetnim clancima (za one koji jos nisu imali prilike da tamo do sada citaju ili su malo zaboravili da postoji - nesto su ga u zadnje vreme cesto renovirali...)
http://www.tropic...tic&id=835 |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 21.11.2009 08:46
|

Administrator
|
Inace evolutivno gledano razlika izmedju C4 i C3 biljaka je samo kao prepravka ulaznih vrata za CO2 u biljku i tamnu fazu fotosinteze.
I kod C4 biljaka RUbisCO i dalje ima kljucnu ulogu u tamnoj fazi fotosinteze, ali je taj deo "fotosinteticke fabrike" anatomski uvucen dublje u list i sakriven od mogucnosti kontakta RubisCoa sa O2.
"Vrata- ulaz" za gasove (CO2 i O2) su evolutivno prepravljena i anatomski na listu, a postavljen je i novi enzim (vratar) koji vezuje i u dubunu lista u fotosinteticku fabriku odnosi samo CO2. Jednom kada on (enzim vratar) veze CO2 on ga hemijski predaje RUbisCo-u i ne dozvoljava mu da se "kaci" sa gasovima (CO2, a posebno O2).
Zato neke biljke mogu biti i C4 i C3 po potrebi. Kada je CO2 dovoljno one "sirom otvore vrata" i puste RUbisCO da se "nadise - naduva CO2".... jer je to ipak brzi, direktniji, i energetski za biljku povoljniji proces.... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 21.11.2009 10:13
|

Administrator
|
I evo jedan praktican savet kako prepoznati CAM biljke.
Gricnite listic u toku dana i u toku noci. Nocom listic bi trebao da ima kiselkast ukus zbog malata (jabucne kiseline) koja se skladisti u vakuolama lista, a danju bi trebalo da ima slatkast ukus jer je fotosinteza potroslila malat i stvorila secere..... |
| |
|
|
| Blue |
Posted on 21.11.2009 12:07
|

član
|
Procitao sam ovo, i i dalje tvrdim da je izjava koju sam obelezio u prethodnom postu potpuna besmislica, ili je mozda u pitanju lose sastavljena recenicač
Ako neko hoce ukratko da procita o cemu Bio prica, a nije shvatio iz njegovih postova, evo. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 21.11.2009 20:07
|

Administrator
|
Hvala za linkove....
Blue je napisao:
biobiofizicar je napisao:
Gde ti ovo procita, 'leba tič 
Pa kada bih ovu recenicu ponovo pisao (a trebalo bi radi preciznosti) izmenio bih u njoj samo dve reci i mislim da bi sve ostalo bilo besprekorno i odrazavalo bi realnost a to je da u akvarijumu postoje biljke (i ne mali broj) koje CO2 usvajaju i nocu - sto je i odgovor na postavljeno pitanje u naslovu teme
VECINA=MNOGE
izbacio bi ISKLJUCIVO
Ovog trenutka u skladu sa mojim trenutnim saznanjima ova recenica bi glasila:
MNOGE VODENE BILJKE (u nasim akvarijumima) SPADAJU U CAM BILJKE KOJE CO2 USVAJAJU NOCU I SKLADISTE GA U FORMI OXALOACETATA I MALATA ZA KASNIJU DNEVNU UPOTREBU U TAMNOJ FAZI FOTOSINTEZE.
a radi preciznosti dodao bih jos i ovo:
Neke biljke u nasim akvarijumima su samo CAM biljke, a neke po potrebi i u zavisnosti od kolicine CO2 u vodi mogu ukljuciti i mehanizme C4, pa cak i C3 fotosinteze - iako sam ovo vec napomenuo u kasnijim postovima u odnosu na citirani...
I neke su naravno ciste C4; neke su C4 koje mogu ukljuciti i C3 fotosintezu u zavisnosti od uslova, a neke su samo C3....
Ako nesto u mojim izlaganjima i razmisljanjima pobudjuje nedoumicu ili ako sam u njima negde skrenuo sa pravoga puta i doneo pogresne zakljucke rado cu se odazvati da zajednicki iste razresimo.......
Edited by biobiofizicar on 21.11.2009 21:07
|
| |
|