|
Kvalitet monitora i fotke
|
| biobiofizicar |
Posted on 13.11.2009 09:08
|

Administrator
|
Ovih dana smo pokrenuli vise foto tema, pa sam i ja malo detaljnije zagrizao sa igranjem kako u toku snimanja tako i u postprodukciji na kompu.
Ali jako sam se neprijatno iznenadio kada sam shvatio da ista fotka na razlicitim monitorima izgleda potpuno drugacije.
Ja u toku dana promenim bar 3 kompa sa 3 razlicita monitora (2 su stari katodni i jedan stari LCD)
Sa fotkama se igram i naknadno ih obradjujem na kucnom kompu gde je najstariji katodni monitor. E mog iznenadjenja kada sam pogledao iste fotke postavljene na sajt na kvalitetnom laptopu kod drugara. Pa sve su u postprodukciji preeksponirane, prezasicene bojom, preizostrene jednom recju sve pre, pre pre,......
Imajte na umu ovo kada naknadno obradjujete fotke, kao i kada komentarisete tudje. Razliciti monitori a ista fotka moze biti nebo i zemlja....
Ja ostao neprijatno iznenadjen: trudio se trudio da izvucem max iz fotki na mom katodnom krsu, a na plazma i LCDu izgledaju katastrofa....
Kakva su vasa iskustva i kako popraviti fotku da bude dobra za sto vise monitora....
Edited by Srafciger on 13.11.2009 09:24
|
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 13.11.2009 09:22
|

član
|
ovo sam ja jo davno provalio da priliko obrade fotke na računaru i njenog noenja na tampu u foto radnju ne dobija uvek iste rezultate.
tada sam čuo za pojam kalibracija monitora ali se nisam do pre par dana oko toga uzbuđivao jer nisam imao aparat... sada me to jako interesuje i moraću i to da saznam kao radi. u svakom slčaju čak iako vam je monitor pravilno kalibrisan ne znači da je i ostalima... ovo je takođe jako vano samo kod tampanja fotografija a koliko ispravna kalibracija znači za malo surfanja procenite sami.... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 13.11.2009 11:50
|

Administrator
|
E sad sam definitivno poludeo. Otisao sam na jos par mesta i gledao fotke sa sajta. Definitivno ovo na cemu ja gledam su kante od monitora.
1.U tom smislu izvinjavam se svima kojima sam ikada igde dao losu kritiku fotke u smislu pretamno je, previse crnih polja, slabe boje itd - kapirate...
1a takodje se izvinjavam i za primere fotki koje sam postavljao u raznim diskusijama kao "dobre" i teoretisao oko njih na neku foto temu. One su stvarno izgledale bolje posle obrade na mojim kantama od monitora, ali na dobrim monitorima meni licno neke od njih deluju potpuno neprihvatljivo za bilo kakvu diskusiju....
2. Zena me vec dugo nagovara da kupimo ravan monitor za kucu, e mislim da sam konacno samoubedjen da tako i treba.... Slusajte svoje zene.
3. U tom smislu mala pomoc oko monitora i sa vasim iskustvima bi dobro dosla -posebno onih koji su malo vise zagrizli u ovu tematiku ili su za to i profesionalno vezani. I pitanje koliko je i graficka karta vazna da tera dobru staticku sliku na dobrom monitoruč Ja cu svakako malo googlati na tu temu, ali ako neko vec u rukavu ima spremne odgovore - zahvalan sam....
slep
iznenadjen
nervozan
ljut
i nadam se radostan kada nabavim novi monitor....
Edited by biobiofizicar on 13.11.2009 12:03
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 14.11.2009 01:46
|

Moderator
|
Monitorč
Koliko para, toliko muzike. I to najozbiljnije. Sve zavisi od budzeta.
Kalibracijač
Prvi korak podrazumeva podesavanje kontrasta i osvetljenosti, a kako bi videli sve tonove od bele do crne boje.
Sledeci korak je podesavanje neutralne sive boje, a to znaci da treba podesiti istu da ne "ode" u topli ili hladni deo spektra vec da bude apsolutno neutralna.
Da ja sad ne bi mnogo blablabla o kalibraciji evo linka koji moze pomoci, a narocito sto mozete da kalibriste monitor dok ste online. Svakako je lakse podesavati parametre software-ski (kontrolni panel graficke kartice) nego bucati po OSD meniju monitora.
Jedan savet za kalibraciju: ako kalibrisete boje po noci, sa slabom, ambijentalnom rasvetom u prostoriji, onda je monitor kalibrisan za te uslove. Po suncanom danu kontrast, svetlina i kolor mogu drugacije da izgledaju.
Link za sladokusce.
EDIT: Sto se tice odudaranja stampanog materijala u odnosu na sliku monitora postavlja se sledece pitanje: da li je stampac kalibrisan i o kakvom stampacu je recč
Htedoh reci da je monitor samo jedan od uredjaju u lancu proizvodnje koji se kalibrise. Ako ti se svidja slika koju si dobio u stampi onda po njoj mozes kalibrisati monitor, mada, gore navedeni link i jos malo googla mogu pomoci da se istera maximum nasih monitora, a tu se opet vracamo na pocetak posta, koliko para toliko muzike.
Ako ima para, topla preporuka za Dell vise klase.
Edited by isnogood on 14.11.2009 01:51
|
| |
|
|
| daweed |
Posted on 14.11.2009 01:56
|

član
|
Isno posto znas kako se da primetitit dosta o kalibrisanju uredjaja da li znas neki link za kalibrisanje tv-a. |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 14.11.2009 02:10
|

Moderator
|
Uhh, TV. Nemam iskustva sa tim 
O kakvom TVu pricamoč Mozes da nakacis TV na kompč Ako mozes pogledaj gornji link na TVu i videces koliko "bezi" od referentnih slika.
Sad, oko podesavanja kolora ne znam, ali pretpostavljam da novi LCDovi imaju tu mogucnost. Pogledacu kad budem isao kod keve, ona moderna ima LCD, ja gledam TV na kompu (TV kartica) jer je gazdin TV crk`o.
Inace, princip je isti, za sve uredjaje (skener, monitor, stampac, proof stampac, stamparska masina.
Da dodam jos jednu stvar, a kako bi bilo jasno koliko je kalibracija 3aje6ana stvar: ista slika, stampana na dva razlicita papira, a na istoj stamparskoj masini, istim bojama - izgleda drugacije. Recimo jedan sjajan, a drugi mat. Svaki drugacije upija boju, reflektuje svetlo...
Meni je najveci sex kada na tri razlicita materijala (poster/majica/billboard) i tri tehnike stampe (offset/sito/digitalna) klijent trazi apsolutno istu boju. I pored raznih standardizacija (Pantone, RAL...) to kod nas u Srbiji ne moze, jednostavno standard za kvalitet je na mnogo niskom nivou. |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 14.11.2009 02:31
|

Moderator
|
Moram da napomenem jos jednu stvar, a to je da monitori koriste RGB model da prikazuju odredjeni dijapazon boja.
http://en.wikiped...olor_space
Kolorni stampaci, svaki na svoj nacin, interpretira kolor slike i to zavisi i od proizvodjaca, od tehnologije (laser ili inkjet)..
Offsetna stampa (najupraznjenija) se bazira na CMYK modelu.
http://en.wikiped...olor_model
CMYK kolorni model (bez obzira da li je u pitanju analogna ili digitalna stampa) NE MOZE da interpretira RGB model u celosti. Zato treba voditi racuna o koloritu kada se isti doteruje.
http://en.wikiped...olor_space
Edited by isnogood on 14.11.2009 02:31
|
| |
|
|
| daweed |
Posted on 14.11.2009 02:42
|

član
|
U pitanju je plazma sa comp ulazom mada mi je povezano na hdmi ali probacu ono sa linka... Hvala ti puno...   |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 14.11.2009 07:27
|

član
|
isnogood je napisao:
Uhh, TV. Nemam iskustva sa tim 
O kakvom TVu pricamoč Mozes da nakacis TV na kompč Ako mozes pogledaj gornji link na TVu i videces koliko "bezi" od referentnih slika.
Sad, oko podesavanja kolora ne znam, ali pretpostavljam da novi LCDovi imaju tu mogucnost. Pogledacu kad budem isao kod keve, ona moderna ima LCD, ja gledam TV na kompu (TV kartica) jer je gazdin TV crk`o.
Inace, princip je isti, za sve uredjaje (skener, monitor, stampac, proof stampac, stamparska masina.
Da dodam jos jednu stvar, a kako bi bilo jasno koliko je kalibracija 3aje6ana stvar: ista slika, stampana na dva razlicita papira, a na istoj stamparskoj masini, istim bojama - izgleda drugacije. Recimo jedan sjajan, a drugi mat. Svaki drugacije upija boju, reflektuje svetlo...
Meni je najveci sex kada na tri razlicita materijala (poster/majica/billboard) i tri tehnike stampe (offset/sito/digitalna) klijent trazi apsolutno istu boju. I pored raznih standardizacija (Pantone, RAL...) to kod nas u Srbiji ne moze, jednostavno standard za kvalitet je na mnogo niskom nivou.
Predpostavljam da se nas prijatelj nece predomisljati i brisati svoje postove kad god mu "pukne bioskop".Ako to misli da radi ubuduce neka ni ne pocinje sa pisanjem. Pisanje je dobrovoljno i nismo mu nista duzni
Edited by paleoglodit on 14.11.2009 10:10
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 14.11.2009 13:23
|

Moderator
|
Ni pistati, ni brisati. |
| |
|
|
| Veriu |
Posted on 14.11.2009 14:45
|

Administrator
|
Ja sam ranije kalibraciju monitora radio preko adobe photo shopa, on ima u sebi alatku za kalibraciju monitora mada ni to ti nije 100% sigurno da ces monitor dobro kalibrisati. |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 14.11.2009 19:02
|

član
|
Do sada sam uvek imao matične ploče sa NV chipsetom i nVidia grafiku . Podeavanje monitora sam odrađivao u Control Panelu grafičke kartice . Monitor koji sada koristim je BENQ FP93G X .(malo starija generacija )
Na radnom mestu su kompletne DELL konfiguracije , tu nisam nita čačkao bi bio od ekipe za Proxy . Pozdrav |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 14.11.2009 21:23
|

Moderator
|
@Veriu - Sve "step by step" kalibracije funkcionisu po istom principu i uglavnom rade posao kako treba. Najvise zavrisi od uredjaja. U poslednje vreme, kao i Krcko, setujem monitor u Control Panel-u graficke kartice.
@daweed - Sony koji sam danas cackao ima sledeca setovanja:
- osvetljenost (jacina pozadinskog osvetljenja)
- contrast
- brightnest
- zasicenje boje
Sa tim podesavanjima bi mogao da kalibrises prilicno solidno televizor. Sad, pitanje je kakav sadrzaj ces gledati na njemu. |
| |
|