|
SLAVE FLASH - By photoivek
|
| photoivek |
Posted on 10.11.2009 23:57
|

član
|
SLAVE FLASH
By photoivek (Ivan kiljaica)
Bilo je neke priče na o fotografisanju akvarijuma u raznim uslovima osvetljenja. Poto nai aparati zahtevaju vie svetla nego to je naim biljkama i ribama potrebno treba naći dodatne izvore svetla. Ovaj problem se moe reiti slave flash tehnikom. Evo sledi objanjenje sa primerima. Primeri nisu u mogućnosti da prikau pun potencija slave flash tehnike zbog malog rastojanja blica od aq-a i nemogucnosti potpune kontrole fotoaparata. Ovaj tekst sam ranije objavio u okviru foruma sajta www.akvaristika.org i ovde će biti samo neznatno dorađen.
ta je slave flashč
Slave flash je dodatni eksterni blica za dodatno osvetljavanje objekta koji se fotografie (moe biti i jedina rasveta ali se master blic mora onemogućiti da osvetli objekat).
Kako radi slave flashč
Postoji vie načina za upotrebu dodatnog blica. On moe sa aparatom biti povezan kablom (koji ja nemam a i da imam ne bi radio sa aparatom kojim sam radio primere) ili beično (aktivira se optičkim senzorom ugrađenim u dodatnom blicu koji reaguje na nagle promene svetla; slični okidači ali za fotoaparate se koriste pri fotografisanju munja) Ja sam u svom eksperimentu koristio beično aktiviranje dodatnog blica.
Kod beično aktiviranog blica se deava sledeće: master blic (glavni blic, u ovom slučaju blic fotoaparata sa kojim sam radio) okine kada se pritisne okidač na fotoaparatu a slave detektuje taj bljesak i on se takođe aktivira i time dodatno osvetljava objekat.
Poto se ovde radi o fotografisanju aq-a potrebno je onemogućiti master-u da osvetli objekat zbog refleksije od stakla i u isto vreme mu dozvoliti da aktivira dodatni blic. To se postie vrlo jednostavno sa malo aluminijumske folije koja će reflektovati svetlo prema plafonu ali samim okidanjem moe da aktivira slave jer njegov sezor ipak uspeva da detektuje naglu promenu količine svetla....
Zato slave flashč
Ako koristite va aparat u automatskom reimu rada on će uvek izračunati neku pravilno eksponiranu fotografiju ali vam ona često ne odgovara!
Primer:
Kako da slikam gupike stalno su mutne jer su brzeč
Stavi kraće trajanje ekspozicije i koristi blic!
Ali blic mi se reflektuje od stakla!
Slave flash omogućava da se rei problem!
Slikovit primer:
Moj stari akvarijum je fotografisan u u automatskom reimu rada i fotografija je pravilno eksponiran (recimo, nije ba najbolje zato to ipak dolazi malo direktnog svetla od rasvete).
exp-1/50; f-2,9; mod-auto

U slučaju da su va problem brze gupike 1/50 će ih moda ostaviti razmazane na slici... (u mom slučaju je dosta velika količina svetla pa je exp ispala 1/50 to ako ste navebani moete komotno iz ruke da fotografiete a da vam fotke ne ispadnu razmazane...) Da bi ih zamrznuli moramo smanjiti vreme trajanja osvtljavanja čipa (povećati broj koji je u imeniocu razlomka...)
Isti taj aq ali sa ekspozicijom koja meni recimo treba da bih uhvatio brze ribice i već ponestaje svetla... (fotografije su podeksponirane)
exp-1/60; f-2,9; mod-S

exp-1/100; f-2,9; mod-S

Problemi kod slave flash fotografiječ!
Problem u mom konkretnom slučaju jeste to aparat i nije ba neki ali ima manuelni reim rada to je za slave flash tehniku vrlo korisno (omogućava samostalno biranje otvora blende i vreme trajanja ekspozicije). Tkođe je problem u merenju količine svetla koja pada na čip (film kako kome) jer svi aparati (ili bar svi noviji) koriste TTL merenje svetla (kroz objektiv) a korićenjem slave-a se dodaje jo svetla koje ne proizvodi aparat, odnosno njegov blic. Zbog toga se koristi trial an error princip, odnosno proba i greka....
A sada eksperiment....(Za ovaj eksperiment nam nije potreban krompir i zato moemo odma da ga bačimo!)
Oprema koju sam ja koristio aparat fuji finepix s5500, nikon sb26 blic i jedan tom Prosvetine male enciklopedije koji je drao blic na mestu (pričvrstio sam ga sa bakarnom icom; nemojte ovo da radite sa blicevima koji nisu vai a uz to su skupo plaćeni... Da ovo vidi drugarica čiji je blic verovatno bi me streljala....)
Blic se prebaci u slave reim rada sa direktnom sinhronizacijom (moe da se namesti i da malo kasnije okine). Takođe na blicu se moe podesiti ISO osetljivost filma sa kojim se radi time moemo uticati na jačinu bljeska kao i samu jačinu bljeska u vrednostima 1 (puna snaga) 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 i 1/64. Ja sam isprobao vie različitih podeavanja i svako će biti navedeno uz fotografiju. Takođe blic ima dodatni difuzor za irokougaone objektive koji sam ja namestio da bi se bljesak to ire rasprostirao po aq-u.
Sve fotke su rađene sa stativa, osim prvih par koj su prikazale situaciju.
Balans belog na aparatu je bio podeen na automatiku jer mi nije polazilo za rukom da napravim custom podeenje za eksterni blic....
Prvo prikaz stanja. Kao to moete primetiti prostor je ograničen i slave blic mora da stoji poprilično blizu povrine aq-a. To je doprinelo odbijanju svetla od zadnje strane police i doprinosilo povecanju eksponiranosti fotografije. Idelano bi bilo da dodatni blic stoji na oko 50 cm ili vise od aq-a i da svetlo baca vertikalno dole a ne kao u mom slicaju pod nekim uglom....

E sada kreće eksperimentisanje.....
aparat: exp - 1/60 ; f - 3; mod - M
dodatni blic: iso 100, jačina bljeska 1/64; blenda - 2,8

dodatni blic: iso 100, jačina bljeska 1/8; blenda - 2,8

kao to se vidi jači bljesak je skroz "spalio" fotku....
dodatni blic: iso 100, jačina bljeska 1/8; blenda - 2,8

aparat: exp - 1/100 ; f - 8 ; mod - M
dodatni blic: iso 400, jačina bljeska 1/16; blenda - 2,8

aparat: exp - 1/100 ; f - 8 ; mod - M
dodatni blic: iso 400, jačina bljeska 1/8; blenda - 2,8

Značenja oznaka:
exp - vreme trajanja ekspozicije u sekundama
f - vrednost otvora blende
mod način rada aparata (auto no comment; S - prioritet brzine, zadate brzinu a aparat računa otvor blende; A kao prioritet brzine ali obrnuto, zadajete otvor blende; M manuelni način rada sve se samostalno podeava)
to se promene vrednosti ekspozicije ona nije toliko bitana jer sam bljesak traje vrlo kratko tako da ta vrednost ne igra neku veliku ulogu i nisam morao da je menjam u eksperimentu...
Ako ovaj metod primenite, poeljno je zabeleiti (ne preporučujem pamćenje) optimalne vrednosti jer prilikom sledećeg ponavljanja znate odakle da krenete i moguće da već u prvom pokuaju dobijete odlične rezultate.
U planu mi je ponavljanje eksperimenta na većem akvarijum gde bih, nadam se, sam blic mogao postaviti na malo veću visinu, a u planu mi je i kupovina jedne blic-sijalice koja bi nadam se isto pomogla...
Eto toliko od mene! Nadam se da će bar neko ovo isprobati....
Pozdravlja Vas photoivek!
Tema u forumu je pored teksta otvorena da ukoliko ima nekih pitanja i njih probamo da razjasnimo...
Edited by photoivek on 11.11.2009 19:46
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.11.2009 19:37
|

Administrator
|
meni najvise lezi ova predzanja fotografija, a tu je ISO 400. Osvetljenje je meko, a i ne vidi se previse sum iako je ISO tako veliki.
A ima li kod koriscenja blica uopste svrhe ici na krace ekspozicije od 1/60 (eventualno 1/125). Negde sam davno citao da pri kracim ekspozicijama od 1/60, aparat ne pokupi svu svetlost koju daje blic. Doduse to je vazilo za ona vremena i klasicne aparate, a neznam kako je to sada sa digitalcima i modernim blicevima.
Jer u nekim slucajevima za slikanja brzih riba 1/125 moze biti presporo za ostar kadar....
Edited by biobiofizicar on 11.11.2009 19:38
|
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 11.11.2009 19:45
|

član
|
biobiofizicar je napisao:
meni najvise lezi ova predzanja fotografija, a tu je ISO 400. Osvetljenje je meko, a i ne vidi se previse sum iako je ISO tako veliki.
primeti da je ta ISO vrednost podeene na blicu, a ne na aparatu... u manuelnom podeavanju blica sam ga slagao da radi sa osetljivijim filmom i da mu treba manje svetla...
A ima li kod koriscenja blica uopste svrhe ici na krace ekspozicije od 1/60 (eventualno 1/125). Negde sam davno citao da pri kracim ekspozicijama od 1/60, aparat ne pokupi svu svetlost koju daje blic. Doduse to je vazilo za ona vremena i klasicne aparate, a neznam kako je to sada sa digitalcima i modernim blicevima.
Jer u nekim slucajevima za slikanja brzih riba 1/125 moze biti presporo za ostar kadar....
ukoliko radi sa dodatnim blicem ti moeč da stavi da ti osnovno svetlo bude akvarijumsko i da je ekspozicija duga, a da dopunskim blicem podeenim na slab intenzitet samo "zaustavi" ribice....
cela ova tehnika zahteva "trail and error" pristup odnosno da isprobava do eljenog rezultata...
ne mora obavezno da bude ovako ali u tom slučaju zahteva veoma skupu studijsku opremu koju prosečan akvarista za povremeno fotografisanje svog akvarijuma nema nameru da izdvoji...
ovaj način koji sam ja pokazao je super jer se moe upotrebiti sa svakim aparatom koji ima manualno podeavanje i nita vie, osim eksternog blica naravno.... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.11.2009 20:17
|

Administrator
|
Sad sam pogledao exif file fotke ISO je bio 100 exp 1/100 na aparatu.
Obzirom da vecina ovih nasih prosecnih digitalaca nema prikljucak za eksterni blic to znaci da on mora da bude dobar i da ima ovu caku za daljinsko okidanje, ali pri daljinskom okidanju blica sinhronizacija nije uvek ista sa aparatom, pa moze da se desi da potpuno isti prizor snimljen dva puta za redom bude sasvim razlicito osvetljen.
Da li sam u pravu ili ne č
Ili je tehnika umedjuvremenu uznapredovala dok sam ja rastao i matorio...
Edited by biobiofizicar on 11.11.2009 20:18
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.11.2009 21:13
|

Administrator
|
photoivek je napisao:
ukoliko radi sa dodatnim blicem ti moeč da stavi da ti osnovno svetlo bude akvarijumsko i da je ekspozicija duga, a da dopunskim blicem podeenim na slab intenzitet samo "zaustavi" ribice....
cela ova tehnika zahteva "trail and error" pristup odnosno da isprobava do eljenog rezultata...
Posto imamo iste aparate igrao sam se malo sa tim efektom duge ekspozicije + blic (to je oznaka mesec sa zvezdom) -doduse na mnogo vecim kadrovima.
Neznam kako bi to ispalo u gusto spakovanom prostoru akvarijuma. Verovatno bi blic morao da bude jako oslabljen, ali i sa druge strane usko usmeren u oblast sa ribicama.
Ja sam dobijao interesantne efekte ovim metodm. Ako je maneken (na ovoj fotki ja ) koji je osvetljen blicem miran tih par sekundi dok je "zatvarac otvoren" ispadne vrlo ostro, ali ako se mrda i pored blica imas efekat "duha" koji je uhvacen u jednom trenutku kao na fotki pored, pa jos ispada da prolazi kroz vodu iako se dete ustvari seta ispred fontane. I treca varijanta bez blica je razmazani duh.....
Hvala na ideji sto si me podsetio da isprobam ovu tehniku i za slikanje akvarijuma.
Probacu da iskopam neki moj stari blic pa da ga rucno okinem (posto nemaju daljinsko okidanje) u toku trajanja te duze ekspozicije od 1 do 2sek, pa da vidimo na sta ce da lici aq.
Bojim se da bi kod mene i sa mojim znanjem ribe ispale varijanta 2: duh uhvacen u pokretu...
Jesi li ti probao i kakve si rezultate dobijao ovim metodomč
Edited by biobiofizicar on 11.11.2009 23:26
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.11.2009 23:12
|

Administrator
|
Evo odradio sam eksperiment sa rucnim SLAVE FLASHom u potpuno divljoj varijanti. Koristen je HANIMEX TZ3-23 neki praistorijski blic sa dve lampe i ima dugmence za rucno okidanje.
-Sve fotke su radjene sa dugom ekspozicijom 1/5sec (makroi) ili 1/4sec (celi akvarijumi). Ovo je dovoljno kratko vreme da "duhovi" ne budu previse razmazani, ali i dovoljno dugacko da ja uspem da pritisnem dugme na blicu i rucno ga aktiviram...
-ISO100 (znaci mali) f5,6 (znaci dobra dubinska ostrina)
-stalak improvizovan - naslon od kauca ili stolica, slikanje je vrseno preko tajmera na aparatu da ja imam vremena da otrcim sa blicem do akvarijuma i namestim se. Ceo akvarijum slikan sa 1, 3m rastojanja, a makro sa priblizno 0,5m. U akvarijumu radi i fontanska pumpa koja pokrece i listove bilja, tako da se i osetljivije biljke malo mrdaju, a ne samo ribe...
Fotke na prvom foto stripu nisu naknadno obradjivane (osim smanjivanja). Levo su bez blica desno sa blicem.
Vidi se da je blic izgoreo biljke pri povrsini, ali svetlo je prodrlo i kroz svih mojih pola metera vode sve do dna.
Mislim da je efekat vise nego vidljiv, a kada bi se sve jos doradilo u Photoshopu......
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.11.2009 23:22
|

Administrator
|
ovde su izvuceni par detalja sa ribama sa obe makro slike da bi se docarao efekat zamrzavanja pokreta ribe bljeskom blica.
Napominjem da su ekspozicije veoma duge i da su slikane poprilicno zivahne ribe.
Fotografija slikana bez blica ipak je naknadno obradjivana (izvrsena je gamma korekcija) jer je bila isuvise mracna, a ona slikana sa blicem nije dirana. Crvena strelica pokazuje fragment koliko je u originalu fotka bez blica bila mracna.
Kao sto se vidi bez Slave blica i uz sva naknadna poboljsanja ribe su ipak razmazani duhovi, a sa blicem se dobuja mnogo bolji efekat nego sto sam ocekivao. Zamrznuo ih je u pokretu bas kao sto je Photoivek rekao
I eto sa praistorijskim blicem u ruci i aparatom na naslonu kauca vec se moze mnogo bolje....
|
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 11.11.2009 23:34
|

član
|
...., ali pri daljinskom okidanju blica sinhronizacija nije uvek ista sa aparatom, pa moze da se desi da potpuno isti prizor snimljen dva puta za redom bude sasvim razlicito osvetljen.
Da li sam u pravu ili ne č
Ili je tehnika umedjuvremenu uznapredovala dok sam ja rastao i matorio...
ja kontam da jeste uvek isto... ne vidim zato ne bib bilo... bljesak blica toliko kratko traje da je 1/100 spram toga dugo vreme...
Posto imamo iste aparate igrao sam se malo sa tim efektom duge ekspozicije + blic (to je oznaka mesec sa zvezdom) -doduse na mnogo vecim kadrovima.
Neznam kako bi to ispalo u gusto spakovanom prostoru akvarijuma. Verovatno bi blic morao da bude jako oslabljen, ali i sa druge strane usko usmeren u oblast sa ribicama.
ovo to spominje meni liči na pozadinsku sinhronizaciju blica (kada zatvarač puta svetlo protrče dve "zavesice" ispred čipa-filma. prva kada prođe otvorila je prolaz svetlosi a duga ga ponovo zatvara) kod prednje sinhronizacije blica on odmah okida svetlomer meri koliko je svetla ulo i gasi ga i zatvara se zatvarač. kod pozadinske sinhronizacije svetlo ulazi celo vreme ekspozicije, svetlomer meri koliko je svetla ulo i na kraju pred samo zatvaranje zatvarača blic sevne i osvetli objekat. razlika je ta to u pozadinskoj sinhronizaciji moe da ima "noćne" fotke na kojima je bitnij objekat ipak osvetljen....
...
-Sve fotke su radjene sa dugom ekspozicijom 1/5sec (makroi) ili 1/4sec (celi akvarijumi). Ovo je dovoljno kratko vreme da "duhovi" ne budu previse razmazani, ali i dovoljno dugacko da ja uspem da pritisnem dugme na blicu i rucno ga aktiviram......
ovakav način će sigurno davati one nekonstantne rezultate koje si spominjao, ali kao to si i sam primetio razlika je očigledna... |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 11.11.2009 23:40
|

član
|
postoji ovako neto kod nas da se kupi...

uvrne se u obično sijalično grlo i spremno je za rad. aktivira ga blic vaeg aparata... to je neka studijska blic-sijalica ali nema nikavog podeavanja na njoj. svo podeavanje bi bilo otvorom blende i udaljenoću sijalice od objekta....
Edited by photoivek on 11.11.2009 23:41
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 12.11.2009 00:15
|

Administrator
|
photoivek je napisao:
ovakav način će sigurno davati one nekonstantne rezultate koje si spominjao, ali kao to si i sam primetio razlika je očigledna...
Razlika je vise nego ocigledna i ja sam prezadovoljan. Bitno je samo sinhronizovati ruku sa trenutkom opaljivanja fotoaparata. Mislim da dobro istrenirana ruka mze da uhvati i ekspoziciju od 1/20sek
Hvala za ideje
]photoivek je napisao:
ja kontam da jeste uvek isto... ne vidim zato ne bib bilo... bljesak blica toliko kratko traje da je 1/100 spram toga dugo vreme...
sada kada sam probao kontam i ja.....
Hteo sam ovi postovima da ukazem da i u jeftinoj (besplatnoj) prirucnoj varijanti moze da se postigne bolji rezultat. Ja sam koristio stolicu kao stativ, a blic sam izvadio iz kutije sa tavana, a baterije iz daljinskog od TVa. Eno zena me psuje i zbog krsa i zbog daljinskog...
Ovako drzeci blic u ruci mozete se igrati i usmeravanjem dodatne svetlosti u one cesto tamne i zasencene zone koje ruze izgled zavrsnih fotografija. Pa kada odredite dobar polozaj mozete ucvrstiti blic (naravno opet pomocu stapa i kanapa) da i te zone budu lepo osvetljene i prikazane na fotografijama....
I evo na kraju igracke sa kojom sam postigao ove efekte
Edited by biobiofizicar on 12.11.2009 00:25
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 12.11.2009 00:52
|

Administrator
|
I samo jos jedna napomena zasto je kod nas sa "losijim" to jest obicnim digitalnim fotoaparatima korisna upotreba SLAVE FLASHa.
Nedostatke naseg aparata mozemo nadoknaditi samo dodavanjem jos osvetljenja. Kod dobro ubiljenih akvarijuma i fotoseansi koje duze traju ovo dodatno svetlo ce verovatno izazvati jak perling i od slikanja nema nista. Blic posao odradi kratko i efikasno.... |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 12.11.2009 08:28
|

član
|
Hteo sam ovi postovima da ukazem da i u jeftinoj (besplatnoj) prirucnoj varijanti moze da se postigne bolji rezultat. Ja sam koristio stolicu kao stativ, a blic sam izvadio iz kutije sa tavana, a baterije iz daljinskog od TVa. Eno zena me psuje i zbog krsa i zbog daljinskog...
za ovo to je biobio radio stari blic samo treba da ima dugme za "pranjnje" blica a to ih ima 99%. na buvljacima mogu biti do 200-tinak dinara.
na netu se slave blicevi koji reaguju na bljesak prodaju od 15-20$ pa na vie...
... Kod dobro ubiljenih akvarijuma i fotoseansi koje duze traju ovo dodatno svetlo ce verovatno izazvati jak perling i od slikanja nema nista. Blic posao odradi kratko i efikasno....
ovo je jedna od najvećih prednosti ovakvog načina slikanja, barem biljnih akvarijuma. ja kada sa originalno pisao txt i radio fotke jo uvek nisam bio biljni akvarista i tada mi to i nije bilona pameti, dok danas tačno znam ta će vie svetla uraditi... |
| |
|