14.06.2026 03:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Tehnike fotografisanja
 Print Thread
Natpisi na objektivima.
biobiofizicar
Pa pre nego sto krenemo da obradjujemo u photoshopu cilj je iscupati sto bolju fotku iz aparata koji posedujemo.
U tom smislu mnogo je vaznije znati sta moze opticki deo naseg aparata od svih silnih megapiksela koje mozda poseduje.

Ajd da probama da objasnimo sta znace natpisi na objektivu sa stanovista mogucnosti koje taj objektiv pruza.
Evo odma primer na mom FUJI finepix 55500 na objektivu pise:
10Xoptical zoom
1:2,8-3,1
f=5,7-57mm
Sta to teorijski i prakticno znacič
Edited by biobiofizicar on 10.11.2009 07:48

photoivek
biobiofizicar je napisao:
10Xoptical zoom

praktično se koristi samo kod kompaktnih aparata i predstavlja ekvivalent inoj daljini "regularnih" objektiva

1:2,8-3,1
f=5,7-57mm

ovo ba nije najjasnije... jesi ga tačno prepisaoč!

f broj predstavlja "jačinu" objektiva u pogledu proputanja svetla. to manji broj to je jači objektiv! f bi trebalo da bude ovo to ti pie 1:2,8-3,1 i predstavlja f broj pri najmanjem zumu 2,8 i 3,1 pri najvećem zumu.

ovo f=5,7-57mm mi nije jasno, obično se nita ne obeleava tako, ber ne da ja znam...

https://minepi.com/photoivek
photoivek
sada gledam isti taj aparat i dobro si prepisao....
u međuvremenu sam razmiljao i onda mi je palo na pamet da pročitam koji si aparat upisao, pa igrom slučaja isti takav imam trenutno kod kuće, i pogledao ta pie...
zabunu, rekao bih, unosi poznata stvar iz fizike (iz osnovne kole) koja se zove ina daljina i ona se takođe obeleava slovom f...
s obzirom da su u pitanju kompaktni digitalci ove vrednosti su skroz realne, tako da je 5,7-57mm ina daljina objektiva pri najmanjem i najvećem zumu....
Edited by photoivek on 10.11.2009 09:48

biobiofizicar
Da prevedemo na jezik prakticne primene u nasem hobiju. Kako bi ti koristio ovaj aparat za slikanje akvarijumač
1. primakao se sto blize akvarijumu (da stane u kadar) i smanjio zoom na minimum ili
2. odmakao se sto dalje uz maksimalan zoom da akvarijum stane u kadar ili
3. neka zlatna sredina

Evo ja, na primer, najcesce slikam akvarijum sa rastojanja od oko 1-1,5m sa zoomom od 2 do 3, ali imam problem sa kolicinom svetla koja ulazi u objektiv (hronicno ga je malo...)

photoivek
1. primakao se sto blize akvarijumu (da stane u kadar) i smanjio zoom na

poznavajući ovaj aparat znam da ima uasan makro!
samo zavisi ta smatra pod blizu...

2. odmakao se sto dalje uz maksimalan zoom da akvarijum stane u kadar

ovo ti pravi problem jer kod većeg zuma mora imati due vreme ekspozicije zbog manje količine svetla koja pri jačem zumu moe da prođe. ovo ti uvodi potrebu za stativom ili povećanjem ISO vrednosti koja ti opet piovećava um fotografije...

3. neka zlatna sredina

Evo ja, na primer, najcesce slikam akvarijum sa rastojanja od oko 1-1,5m sa zoomom od 2 do 3, ali imam problem sa kolicinom svetla koja ulazi u objektiv (hronicno ga je malo...)

rekao bih da i jeste to neka zlatna sredina...
to se količine svetla tiče uvek za fotografisanje moe dodati jo koje privremeno svetlo... kod ovoga jedino (pored jačeg svetla) moe da se bori jačim objektivom (koji u ovom slučaju ne moe da zameni), stativom, jačim svetlom (odnosno dodatnim stalnim ili blicem) ili povećanjem osetljivosti....
takođe i kompromis moe biti dobro reenje ali kod biljnih akvarijuma ststiv je zgodan.... ako već ima riba koje treba da budu "zaustavljene" onda mora neki od drugih metoda....

isnogood
Kad smo vec kod oznaka na objektivima evo jednog texta i na temu istih, i jos nekih pitanja i odgovora.
Frequently Asked Questions regarding lenses

Jedan text o izboru objektiva. Nasminkan je Canonom, ali to je verovatno izbor autora. Mozda ovde nadjes odgovor, ja nemam vremena da procitam ceo text (sto uglavnom radim pre postovanja, ali jednostavno nemam vremena).
Link: http://photo.net/...raphs/lens

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,589 jedinstvenih poseta