|
Kućica u cveću
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.11.2009 10:49
|

Administrator
|
Kućica u cveću - trava oko nje.....
Evo da i ja predstavim svoj matični akvarijum.
Ovaj akvarijum je imao razne faze, ali uvek je preteno bio dom za moje ribice, pa je to i sada.
Predstavljam ga sa svim njegovim vrlinama i manam, onakvog kakav najčeće i jeste -neuredan, pomalo zarastao, divalj i uvek iv...
Ove fotke su nastale jutros kada me je nisko sunce kroz prozor iznenadilo prelepim prizorom. Osvetljenje nisam morao ni da uključujem. Dohvatio sam prvi aparat pri ruci (koji je imao pune baterije) i kljocnuo dvadesetak puta.
Edited by Srafciger on 09.11.2009 11:52
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.11.2009 10:50
|

Administrator
|
...
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.11.2009 10:51
|

Administrator
|
...
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.11.2009 10:52
|

Administrator
|
...
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.11.2009 10:53
|

Administrator
|
...
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.11.2009 10:54
|

Administrator
|
...
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.11.2009 17:37
|

Administrator
|
Evo jos malo podataka o ovom aq.
Kineski SUNSUN sa oblim staklom visina 53cm dubina 42cm sirina 63cm ukupna zapremina oko 115lit , kolicina vode oko 100lit, filter fabricki krovni. Voda Bgd odstajala cesmovaca. Zamena 25% jednom nedeljno, a ako nanjusim nevolje ubacim jos jednu zamenu u toku nedelje. Tek pre par nedelja poceo sa PPSpro djubrenjem i Profitom. Podloga Tetraplant Completesubstrat + kvarc 1-2mm. Hardscape razno Drinsko vece oblo kamenje i mangro panjevi. Akvarijum zacikliran pre 8meseci.
Rasveta: 2x24WSUNSUN T5 + sylvania grolux 24w T5 fotoperiod 12-14h. EC poceo da dodajem pa prestao jer imam utisak da ga coridorasi bas i ne vole.... Ne dodajem CO2.
Fauna: veselo drustvo raznih tetri, rodostomusi, ekipa komunalaca sa dna, barbusi titea, 2 skalara sve ukupnooko 50ak riba....
Flora: kombinacija raznih standardnih manje zahtevnih biljaka, plivajuicih i chladophore i zelene tackaste alge u funkciji prirodnosti ambijenta. svako malo ubacujem poneku novu biljku , pa sta se primi to i ostane...
Glavni bastovani u akvarijumu su skalari i coridorasi i oni presudjuju sta od biljaka ostaje, a sta leti napolje....
Akvarijum je krenuo kao ambiciozan scape neiskusnog scapera usao u spokojne vode dominantno ribljeg akvarijuma, a sada polako sazreva u ljuto staniste. Nije staniste biotopskog tipa, ali je krs i divljina kakve ja volim.
Faunu vec dugo ne prosirujem i stabilna je, Flora se neprestano povecava i po vrstama i biomasi i u zadnje vreme njoj posvecujem vise paznje, ali se maksimalno trudim da ne narusim zdravu zivotnu atmosferu ribama, a koja vlada u akvarijumu od formiranja, pa do dan danas....
Istorija ovog akvarijuma donekle diktira i pravac njegovog buduceg razvoja, a za ozbiljniju biljnu postavku vec ceka spremljeno novo staklo....
Slobodno komentarisite nece da boli.... mnogo. |
| |
|
|
| Gjuro |
Posted on 09.11.2009 18:23
|

član
|
lepo izgleda bas onako prirodno, cinimise da imas tacksu e sad jeli to zbog to sto ne dodajes CO2 ili je zbog nedostatka fosfata a moze biti i jedno i drugo nedostaje.Ali moje mislenje je da cim imas dosta rilji font ondak da fosfata i imas dovoljno.Nesmem se ohrabriti da ti kazem jos koju kritiku bilo pozitivnu ili negativnu jer se jos uvjek ne osecam da sam sazreo za to . Ima ko moze i ume bolje .
Poz samo hocu da dodam da je aq lep i prijatan za oko .
Edited by Gjuro on 09.11.2009 18:24
|
| |
|
|
| Dusan79 |
Posted on 09.11.2009 19:09
|

član
|
E Biobio, ovo je NATURE stil!!!!!! Pravi biljni akvarijum, bes skejpinga, nego bas onako divlje!!!  |
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 09.11.2009 20:11
|

Administrator
|
E prijatelju moj zagrljeni , kada bi ja znao drugima pomagati sa mojim komentarima verovatno bi i svoj akvarijum odradio kulikamo bolje
Evo sada se zadesilo da u novim temama ima dva dosta slična akvarijuma ,pa moda neko pomisli da smo smislili neki novi stil .... |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 09.11.2009 21:56
|

član
|
Wild, kako i sam volis, a kako i ja volim... Meni se baaaaas svidja samo kad bi hteo jednu fotku po mraku i celog akva da imamo pravi dojam.... Nista nije po nekom unapred ustaljenom redosledu vec onako gde ti vide prazno mesto tu ga i posadi.:p. E to je ono zbog cega mi se najvise i svidja... Ne mogu da verujem da ne dodajes nista...
Da dodam mislim ako ste hteli neki nature, nema kamenja i presareno, ako ste hteli dutch ja tu ne vidim terase, ali ako ste hteli Serbian e onda je pun pogodak... hehehehe
Edited by daweed on 09.11.2009 21:56
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 09.11.2009 22:34
|

Administrator
|
Ba tako Serbian Wild i na početku je sadjeno sa pokuajem pridravanja nekih pravila (po knjigama), ali već dugo se sadi tamo gde ima mesta. A i od 90% biljaka neznam ta da očekujem jer sam ih pre video samo na slici, a prvi put uivo tek u mom akvarijumu. Ovo je jo uvek učionica...
Probaću da napravim par fotki po pravilu slube, ali samo da ga malo začeljam i ubacim pristiglo bilje sa druenja. Malo je gornji sloj račupan od proredjivanja pred skup (inače je jo gući), a to i pravi dodatne probleme kod fotkanja jer puno ograničava svetlo. Zato sam i pojurio da ga uslikam ovako bočno osvetljenog sunčevim zracima. Inače to se deava samo u ovom periodu (pozna jesen) da akvarijum ima direktno sunce jedno pola sata ujutru. Spremiću se za sledeće sunčano jutro sve sa crnim maskama i ćebićima (zbog odsjaja) pa KLIK KLIK.
Inače kod ovog akvarijuma dosta zeza sa fotkanje i prednja obla ivica koja dosta iskrivljuje realnu sliku.
A kamenja ima ohoho, ali je većina pozelenela to meni ima neki poseban mek, a i drveta ima bar za pola dana loenja...
(probacu da iskopam i neke fotke iz ranijih faza)
Anubije su uglavnom čiste od zelene tačkaste osim ba ovih par najmatorijih direktno osvetljenih listova koji su tu od formiranja akvarijuma.
to se tiče dodavanja - dodajem mikro i makro poslednjih mesec dana i to vidno prija biljkama. Sa dodavanjem sam vrlo oprezan poto je akvarijum poprilično opterećen brojem riba, pa nebih da napravim neki kurlus...
Inače ovakav način odravanja akvarijuma (pa jo sa skalarima) ima svoje prednosti i mane. ta se primi primi se i raste ko blesavo, ali i neto to je kod drugih korov ovde neće, pa neće (recimo Marsilea hirsuta ili eleocharis).
Doteraćemo i to u red... |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 10.11.2009 01:44
|

Moderator
|
Lepo si "maznuo" to jutarnje sunce u divljini.
Sad se opet premisljam da li mnogo da namestam bilje po akvarijumu ili da nastavim da ispitujem dalje.... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 10.11.2009 09:11
|

Administrator
|
Evo jutros se kroz oblake pojavilo sunce na 2min i ja na brzinu uslikao ceo akvarijum, ali nisam stigao da "ocesljam" frizuricu ispod povrsine vode...
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 12.11.2009 08:15
|

Administrator
|
Eksperimentisuci sa SLAVE FLASHom dobio sam i fotku mog akvarijuma koja nesto vise prija akvaristickom oku sa klasicnim osvetljenjem odozgo koje ipak daje vecu dozu misticnosti ukupnom ambijentu...
Edited by biobiofizicar on 12.11.2009 08:18
|
| |
|
|
| Svizac_kt |
Posted on 12.11.2009 21:09
|

član
|
Ovo je odlićno odrađeno bez puno namjetanja i razbijanja glavom zato ta biljka ne moe tu nego mora biti ba tu i takve stvari koje ponekad mogu dovesti do ludila poto nije onako kako smo zacrtali i zato to ribe čupaju bilje.Poto je unutra uma bilja,a i riba vidi se da niti bilje niti ribe nisu bili gladni niti im ita fali.Svi teimo savrenstvu,a u prirodi pogotovo u podvodnom svijetu to ne postoji.Tko je vidio igdje na telki prirodno stanite vidio je da savrenstvo ne postoji i da nema mjesta gdje nema algi.Ako je u planu novi onda ovaj ostavi radi guta.U svakom slućaju za ovu divljinu palac  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 23.11.2009 21:34
|

Administrator
|
malo sam sredjivao frizuricu na povrsini tek da pustim nesto svetla da probije i do dole....
|
| |
|
|
| Coa |
Posted on 27.11.2009 18:17
|

član
|
Evo me na temi.   
Pa evo ovako, ovo je tip akvarijuma koga je lepo uzivo posmatrati, ali bez kompozicije i nije dobar za slikanje.
Sad sta znam ja sam zastranio i volim samo 7 vrsta biljaka od svih biljaka, pa nisam bas kompetentan, ali sam siguran da deca uzivaju, kao i batovan-matovan Jo bih neto lepo napisao ali mi avatar ne dozvoljava, pa ću kad se vidimo
Edited by Coa on 27.11.2009 18:19
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 27.11.2009 19:18
|

Administrator
|
Upravo tako. Ovo je akvarijum koji mozes vecno posmatrati i to bez daljinskog u ruci. Desavanja zagarantovana kao u spanskoj seriji. I biljke svremena na vreme preko noci promene svoju poziciju u akvarijumu (bez sve sale - gornji sprat je poprilicno dinamican i pokretljiv). Davno bi ovde zaplivala i neka stukica da mi nije zao ostalih riba.... ali ni skalari ne zaostaju puno grubijanskim ponasanjem i gazdovanjem. Svaka ulica mora da ima svoje lokalne mangupe, pa tako i ovaj staklenac...
Eh brale zivot je to....
A sto se tice fotkanja znam ja za tu njegovu manu, pa jos blesava dimenzija i ovo zaobljeno staklo sto razmazuje ivice...To je jedan od glavnih razloga sto ga do skoro nisam kacio na net...ali kada pogledam ovaj akvarijum i moje velike Drinske bastice to je to......
Kada god me zena "zamoli" da ne idem na vodu - ja u mislima provucem voblera kroz ovo moje staklo i travuljinu....
A probacemo spakovati Drinske bare u poveliko staklo i sa original biljkama.....
Pozz |
| |
|
|
| zander |
Posted on 27.11.2009 23:07
|

Administrator
|
Nema tu ta mnogo da se doda ili da se okrene, zarotira i slično.
Svaki sledeći akvarijum u ovoj posudi, koji bude pravio posle ove postavke će ti biti manje drag, videće! Jer ovo je akvarijum za uivanje, za tvoje ukućana i ti si ga pravio da uiva u njemu a ne da se neko na netu divi kako si ga 'odradio'.
Inače svaka čast, ovo je jedan od istinskih načina da se uiva u pravom biljnom akvarijumu. Aquascaping odavno pomera granice lepog, i tera ljude da zapostavljaju mnoge lepe biljke kako bi konačna fotografija bila to bolja, Samo je poenta pronaći sebe tu negde između i raditi ono u čemu ti sam uiva, i to te oputa od svakodnevnih gluposti.... Deo prirode u stanu. |
| |
|