14.06.2026 03:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: AQUASCAPING » Aquascaping
 Print Thread
Mali akvarijum u dnevnoj sobi
Mandic
Na svim društvenim i manje društvenim mrežama sam okačio ovaj skejp,
a samo ovde nikako da se nateram da to uradim Smile Inače ovde baš volim da pišem i uvek mnogo opširnije sve sročim, jer znam da to ostaje i može da se nastavi, dok je na instagramu i fejsu to sve na frku i nekako nema dušu Smile

Uglavnom, preselio sam se pre par meseci i sad je došlo vreme za novi stari akvarijum u novoj staroj kući.

Dimenzije su 60 x 30 x 36cm Opti White staklo + komoda >>>> www.maliakvarijum.rs

Pokrenuo sam ga pre desetak dana. Ubacio Aquaforest bakterije za start i sada već nekoliko dana tu plivaju otocinklusi, amano kozice i dunavske nerite. To je ekipa sa prve linije odbrane od potencijalnih algi. Smile

Od opreme sam se trudio da uzmem stvarno kvalitetne stvari, jer nemam mesta za veći akvarijum,
pa onda ovaj mali hoću da bude all inclusive Beer

Svetlo je Twinstar 600EC, sa providnim akrilnim nogicama Musik
Filter Oase Filtosmart Thermo 100, sa ugrađenim grejačem, tako da isti ne smeta u akvarijumu;
CO2 je od kompanije CO2 Art - top kvalitet! Stvarno ne može da se poredi sa kineskim manometrima i difuzorima.

Podloga Tropica powder soil, koji je sitniji od klasičnog soila, odnosno to je nus proizvod u proizvodnji.
Dobija se tako što ''običan'' soil prolazi preko nekog sita, pa se odvajaju kuglice veličine 1-2 milimetra i prelaze u powder sekciju Smile
Ispod soila se nalazi Aquaforestov lava soil, tj. sitna lava veličine 3-5 milimetara (čista, može odma' iz kutije u akvarijum),
a ispod nje se nalazi tzv. lava chiping, malo krupniji komadići lave 2-3 centimetra (uglavnom prljavi i moraju se dobro isprati)
Takođe, uzmeđu soila i lave sam dodao možda centimetar tropikinog substrata.

Od dekoracije, kao što vidite, nisam mnogo toga koristio. Dva lava kamena i ćao.
Desni, veliki, je podbočen od ispod sa manjim komadima i sa lava chipingom u vrećici (ekstra stvar).

Što se biljaka tiče, nisam hteo da preterujem sa velikim brojem vrsta, jer to povlači za sobom i aktiviranje odavno već isključenih delova mozga, što mi u ovom periodu života uopšte nije neophodno. Smile u prednjem planu dominira Eleocharis mini, gore desno je Monte Carlo, koji treba da se polako spušta preko ''brda'', dok se levo nalazi Myriophyllum mattogrossense kojem je primarna uloga u izvlačenju viška hranljivih materija kojih u startu ima u izobilju. Takođe, u podnožju kamenja se nalaze Ranunculus inundatus i Hottonia palustris. Moram još da naglasim da mi je veoma drago što sam uspeo ponovo da nabavim skoro pa izumrlu vrstu u našim akvarijumima>>> i Eleocharis palustris (više o ovoj biljci možete pročitati u temi na forumu) Beer Mikrozorumi će leteti napolje (previše odskaču od cele priče) i na njihovo mesto će verovatno doći neke buce ili Eleocharis vivipara.

Menjanje vode, sad u početku, radim na svaka dva-tri dana i tom prilikom ubacujem mineralizovanu RO vodu i održavam TDS na nekih 150 jedinica. KH i GH testova nema nigde, ali čim se pojave, meriću i to.

Od đubriva koristim zelenu tropiku, Seachem Excel i Iron.

Još jedan interesantan uređaj je prikačen na ovaj akvarijum, a to je Intaqo .
Dobio sam ga na testiranje krajem prošle godine, kada je napravljeno samo nekoliko prototipova,
a sada se već mogu naći u slobodnoj prodaji na njihovom sajtu www.intaqo.com
Uz pomoć tog uređaja mogu da radim sledeće stvari: (ovo bih možda mogao i u zasebnu temu? Smile ) nema veze...
-doziram đubriva;
-kontrolišem paljenje i gašenje EM ventila za CO2 na osnovu pH koji se meri preko sonde;
-proveravam temperaturu vode;
-palim i gasim svetlo, odnosno simuliram izlazak i zalazak sunca
i sve to uz pomoć aplikacije na telefonu Typing Cool stvarčica...

I to je valjda to... Ne znam da li sam nešto propustio, ako jesam, biće u klipu na YT ovih dana Grin
Mandic attached the following images:
mali_1.jpg mali_3.jpg

Rasta
Sta reci Mandicu lepo si se opremio Thumb up sad samo cekamo da se razraste...mozda bi ubacio treci mal kamen ispred ova dva Surprized

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,589 jedinstvenih poseta