14.06.2026 08:18
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: AQUASCAPING » Aquascaping
 Print Thread
Nano Cube Dennerle 30l & Dragon Stone
pilebree
Epa evo ovako ljudi da i ja predstavim moj mali biljni akvarijum Smile Tacnije NANO kocku Grin
Kupljena u Nemackoj ceo set izasao 145e
pilebree attached the following images:
1223.jpg 122_1.jpg

instagram: pile_bre
pilebree
Krenuo sam sa DSM-om (Dry Start Method) `iliti Sam suvi start Smile
Pre svega toga vazno da napomenem da mi je za izdradu skejpa dosta pomogao Mandic Thumb up Grin doktor za te stvari, nesto mi je predlagao ali ga ja nisam poslusao i onda sam ga iznenadio Grin Very happy
Kamen DRAGON STONE iz Aq centra. Oko 4kg kamena
3_307.jpg 2_395.jpg 1_496.jpg

pilebree
Kao sto rekoh inspiraciju za skejp sam nesto izguglo na netu, pa je onda bilo to kao nesto tesko vamo tamo, i onda sam se naresio da se bas bas potrudim Wink (izmenio sam dosta toga)
Detaljno ocistio i oprao kamen malo neke delove polomio (da mi bude lakse) oko pravljenja tog zamisljenog i onda krenuo sa sklapanjem istog.
TU KRECU MUKE Angry ali na kraju je sve ispalo i vise nego savrseno. Lepio sa lepkom LOCTITE Power Flex-GEL, silikonom za staklo tj unirvezalnim silikonom BEOROL i topljenim silikonom(ili kako se vec zove) Grin
Neke delove kamena sam vezivao PLASTICNIM VEZICAMA, izuzetno dobra stvar za tako nesto, kasnije sam neke skinuo koje su bile tu samo dok lepak i silikon ne veze za kamen. Ostale vezice sam maskirao mahovinom.
4_217.jpg 3_308.jpg 2_396.jpg

pilebree
Evo i slika kamena dok sam sastavljao
9_70.jpg 7_93.jpg 6_123.jpg 5_158.jpg 1_497.jpg

pilebree
E sad dolaze na red i biljke i pozicija gde ce da stoji kockica Smile
(pored prozora gde nikad nema suncevih zraka) Yes
4kg Dennerle soila sam dobio uz paket sto je dovoljno bilo za sve ovo.
Biljke:
Hemianthus callitrichoides 'Cuba'
Micranthemum 'Monte Carlo'
Fissidens fontanus
Svetlo takodje dobijeno uz set: Power-LED 5.0 Nano *kasnije sam ustanovio da ovo svetlo slabo za ono sto sam ja hteo da postignem No good
Prskanje demi vodom(destilovana voda) 2x dnevno sa luftiranjem od nekih 5 minuta.
3_309.jpg 2_397.jpg 1_498.jpg

pilebree
Evo i finalnog izgleda i slika koja me je ujutru kad sam se probudio odusevila Photo
Zamagljeno staklo
6_124.jpg 5_159.jpg 4_218.jpg 7_94.jpg

pilebree
Nedelju dana je islo ovako sa ovom rasvetom dok nisam uocio da su biljke pocele da skapavaju No good
Onda sam se malo posavetovao sta i kako i video sam da svetlo koje sam dobio u setu sa akvarijumom nije zadovoljavajuce za ovu moju potrebu pa sam morao da pojacam Smile
Odlucio sam se da prvi korak bude lapma od kineza i stedljiva sijalica vece jacine Smile ( 23w 1600lm 6500k )
1529516436.jpg 1529516441.jpg 1529516441_1.jpg 1529516441_2.jpg 1529516441_3.jpg

pilebree
Naravno nakon druge nedelje su se videli znaci pomaka i biljke su lagano krenule u akciju Grin
1_499.jpg 2_398.jpg 3_310.jpg 4_219.jpg 5_160.jpg

pilebree
Moram da napomenem ono sto sam uvideo i naucio da voda koja se naviruje mora uvek da se ukloni i ne sme doci u kontaktu sa biljkama tj ne bi trebalo da budu potopljene u vodi koja se navirila.
Zbog cega? Zbog toga sto ceo proces u DSM - emerznim uslovima uzgajanja biljka se navikava na taj rast dakle bez vode samo prskanjem i onim sto biljka sama proizvede (ugljen-dioksid), jer biljka dodje u kontaktu sa vodom i pocinje da se navikava na submerzno stanje tj sanje pod vodom. To je moja neka cinjenica predpostavka ispravite me ako gresim ali mislim da je tako Smile Surprized
Fisidens i monte carlo su mi znatno napredovali u razliku od Cube, pa sam posle mesec dana ludarija sa DSM-om odlucio da odradim POPLAVU , dosta je bilo a i prikupio sam sve dodatne stvari za dalji nastavak ove price. (co2, bolje svetlo i jos neke sitnice)
Pozadinu sa zadnje strane tj beli hamer papir sam skinuo zato sto sam hteo da gledam kako biljke napreduju sa zadnje strane akvarijuma kasnije je vracen. * u planu je mat bela neprovidna folija (efekat mraza na staklu)
img_4818.jpg img_4796.jpg img_4793.jpg img_4782.jpg

pilebree
Gore u predhodnom postu sam pomenuo rasvetu, u medjuvremenu sam malo cackao po netu i na AliExpress-u sam navatao kineza sa dobrom rasvetom za idealne novce pa sam i porucio, stigla je za 12 dana u Vlasotince.
Chihiros A series ADA style water plant grow 6500k LED A301 18w 2800lm
P.S.
Idealno svetlo za te pare a da pritom daje i vise nego ocekivano Smile Preporucujem svakom, kao sto su i meni preporucili Wink
img_4852.jpg img_4850.jpg img_4848.jpg img_4846.jpg

pilebree
Evo i slika kako izgleda sa novom rasvetom a kako sa starom stedljivom.
Rasveta takodje ima dimer za stelovanje svetlosti u 6 razlicitim nivoima tj snagama, ja ga cepam na najjace Very happy
Filtracija koju trenutno koristim je ona sto je takodje bila u setu, za sada zavrsava posao ali videcemo za dalje Wink
NANO Eckfilter Dennerle
1_500.jpg 2_399.jpg 3_311.jpg 4_220.jpg

pilebree
E sad je na redu doslo i ubacivanje jos nekoliko biljaka kako bih ovu moju kockicu upotpunio u ucinio je sto lepsim Rofl
Mozda sam malo i preterao sa biljkama za ovako mali prostor ali sve u svemu to je to za sada naka cepa tako videcemo Smile
Co2 ide 1 mehur u 4 sekunde, od prihrane za sada samo Easy-Life EasyCarbo 0.5ml svaki dan, i Easy-Life FILTER MEDIUM FFM 8ml pri zameni vode na nedeljnom nivou 30%.
Kad smo kod zamene vode pri potapanja sam u prvoj nedelji menjao 50% vode na svaka 2 dana druge nedelje na 4 dana 30% i treca nedelja je krenula na osnovnoj zameni od 30% na 7 dana Nervous udavih vas sa ovih procentima I don't knowMad
5_161.jpg 4_221.jpg 3_312.jpg 2_400.jpg 1_501.jpg

pilebree
Biljke:
Bucephalandra pigmaea
Anubias barteri Nana
Micranthemum 'Monte Carlo'
Hemianthus callitrichoides 'Cuba'
Glossostigma elatinoides
Fissidens fontanus
Vesicularia dubyana 'Christmas'
Eleocharis parvula
Eleocharis montevidensis
Eriocaulon breviscapum
Blyxa japonica
Microsorum Pteropus ‘Mini’
Riccia fluitans

pilebree
Na red su dosli i prvi stanovnici kockice Smile
🐌🐌🐌
•Neritina pulligera
•Vittina Semiconica
•Horned Nerite snail (Clithon corona)
pilebree attached the following image:
img_5365.jpg

pilebree
Posle puzeva na red su dosle i kozice Rofl za pocetak dok sve jos ne dodje na svoje uzeo sam po jedan par od
Amano shrimp, Raccoon Tiger Shrimp, Yellow Fire shrimp, Blue Jelly Shrimp i Red Sakura Shrimp Mad
Slike su malo unistene prilikom smanjivanja rezolucije tako da... Thinking Protest
img_e5777.jpg img_6060.jpg img_6043.jpg img_5794.jpg img_5783.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,687 jedinstvenih poseta