|
Novi akvarijum za 2018
|
| Srafciger |
Posted on 12.12.2017 10:51
|

član
|
Stari akvarijum (120*55*55) je otisao pre par meseci.
Novi akvarijum je zalepljen i stize sutra. Staklo: 10mm, ojacanje napred i pozadi u sredini, uz precku izmedju njih. U poredjenju sa starim je nizi za 7 cm i ima pregradni filter od 10 cm pozadi, celom duzinom. Imace taloznik, tri komore za filter materijal i deo za pumpu. Pregradno staklo je ve premazano crnim silikonom. Imace rupu za povratno crevo od pumpe i bice zaseceno kod taloznika za provlacenje creva.
Ostaje stara hauba, ali spustena na visinu novog akvarijuma. U njoj ostaje 2*54W T5 napred i pozadi ima 4 E27 grla, trenutno bez sijalica. Uzeo sam jedan led reflektor da isprobam kako ce funkcionisati i sa njim.
Slike za koji dan - kad stigne akvarijum i zapocnem prepravke na haubi. |
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 18.12.2017 10:55
|

član
|
Akvarijum je stigao jos u sredu. Komoda ostaje ista, dimenzije dna iste:
|
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 18.12.2017 10:57
|

član
|
Sa strane se bolje vidi pregradni filter.
|
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 18.12.2017 11:02
|

član
|
Ovo je razlog kasnjenja sa postavljanjem slika:
Akvarijum sam pregledao u utorak pre preuzimanja i nakon transporta se pojavila veoma cudna ogrebotina koja se prostirala i sa unutrasnje i po ivici i sa spoljne strane bocnog stakla. Delovalo je da moze biti opasna, odnosno da je staklo napulo.
Ispostavilo se da je samo povrsinska ogrebotina. Staklo je ismirglano i dodato je jedno ojacanje od desetke na bocno staklo.
Akvarijum ima i uzduznu lajsnu, a i ojacanje na sredini.
|
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 18.12.2017 11:04
|

član
|
Iz ovog ugla se bolje vidi kako je reseno ojacanje sa zadnje strane - iznad filtera.
|
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 18.12.2017 11:06
|

član
|
Po gornjoj i donjoj icici akvarijuma sam nalepio crnu foliju sa teksturom drveta da bih sakrio ojacanja.
|
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 18.12.2017 11:09
|

član
|
Gomila kablova koja visi sa strane ce biti skrivena u komodi ispod akvarijuma, zajedno sa bocom i crevima za CO2.
Nabavio sam nekoliko led sijalica, kao i jedan led reflektor koji ce moci da se montira u haubu. Videcu vremenom sta ce od toga ostati i u kom rasporedu.
Sledi jos nekoliko dana cekanja da se sav silikon osusi jer je podeo sloj ispod ojacanja, pa onda nabavka podloge. |
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 18.12.2017 11:18
|

član
|
Sve vreme sam imao asistenta koji je pomagao koliko god je umeo.
Poceo je da uci o algama i pazljivo gledao na youtube-tu snimke od biljnim akvarijumima.
|
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 18.12.2017 20:19
|

Super Administrator
|
Samo napred. Lepo je videti te opet aktivnog na sajtu. 
Je l' to maine coon?  |
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 19.12.2017 11:44
|

član
|
Jeste, maine coon je. Kod mene je nesto vise od mesec dana i ja, kao neljubitelj macaka, sam odusevljen njime. Ponasanje mu je skoro kao kuce, a pritom ne trazi da ga vodimo iza zgrade...
Posle jedne poprilicno neuspesne godine sa diskusima i tri-cetri godine malavi ciklida, uzeleo sam se zelenila u stanu. Treba mi vremena da se prisetim dosta toga u vezi biljne akvaristike, a da se ne lazemo, nisam nikad ni bio neki veliki poznavalac. Vise sam se svercovao uz majstore koji su mi pomagali.
Nisam jos uvek odlucio sta ce biti od podloge. Do kvarca koji sam ranije nabavljao je sada teze doci jer je firma koja ga je prodavala otisla u stecaj. Gledao sam kupovne podloge kod Mireta - Manado i Scaper's soil. Imas li iskustva sa njima? Kakav je Manado u poredjenju sa Aquaclayom? Je li tezi? |
| |
|
|
| Gangster |
Posted on 20.12.2017 09:35
|

član
|
Projekat obecava i radujem se basti
Koristio sam Manado u jednom akvarijumu, ali sam ispod nagurao Tropicin substrat, meni guralo sve ok. Aqvaclay koristim jedino kao filter masu u akvarijumu sa diskusima... Kvarcnog, barem po BGu, ima sada na par stovarista gradjevinskog materijala po jako pristupacnoj ceni.
Pratim dalji razvoj, samo guraj!!! |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 20.12.2017 19:01
|

Super Administrator
|
Srafciger wrote:
Gledao sam kupovne podloge kod Mireta - Manado i Scaper's soil. Imas li iskustva sa njima? Kakav je Manado u poredjenju sa Aquaclayom? Je li tezi?
Manado je super za neke krupnije biljke i za akvarijume koji se ne održavaju baš redovno. Kao i sve podloge, tako je i on odlična sredina za naseljavanje nitrifikacionih bakterija, samo što je mnogo porozniji od (recimo) kvarca, pa samim tim ima i više mesta za razvoj istih. Generalno je jako zahvalan za biljke, jer nema šanse da se zabetonira, lagan je, pa koren bez problema prolazi kroz njega, ali to nekad može i biti mač sa dve oštrice. Ako imaš jake, velike ribe (npr. gibiceps, pleko, ribe Centralne Amerike, pa čak i Geophagusi iz Južne), mogu svojim pokretima da ga pomeraju isto kao što malavci i multifasciatusi pomeraju pesak kako i gde im odgovara. Takođe, sađenje sitnijih biljaka nije baš izvodljivo...
Što se Denerleovog soila tiče, nemam neko preterano iskustvo sa njim, ali sudeći po tome da je u pitanju firma koja je u Top 3 na svetskoj sceni biljne akvaristike, mislim da ne treba sumnjati u njihov kvalitet. Soil, kao soil je neprikosnovena podloga za sve biljke, a naročito kada je od takvog proizvođača kao što je Dennerle. Uostalom, ubacio sam ga i kod sebe u akvarijum.  |
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 21.12.2017 14:51
|

član
|
Ovo sto sam spomenuo je bilo u Vrscu. Onaj ne previse lepi, zuckasti, kvarc, ali u ok granulaciji i po smesnoj ceni od 5-6 dinara po kilogramu.
Kod mene je bio aquaclay prvo ispod kvarca, zatim jedno vreme je bio kao povrsinski sloj, a u poslednjoj biljnoj postavci je bio bukvalno izmesan sa kvarcom, sto se vidi ovde:

Ta varijanta je izgledala prilicno cudno, ali nije bilo problema oko sadjenja. Eleocharis je lepo rastao u njemu, a i ostale biljke su lepo krenule, ali sam su posle nekoliko meseci pocele da bujaju alge i vremenom sam ga zapustio.
Manado je super za neke krupnije biljke i za akvarijume koji se ne održavaju baš redovno. Kao i sve podloge, tako je i on odlična sredina za naseljavanje nitrifikacionih bakterija, samo što je mnogo porozniji od (recimo) kvarca, pa samim tim ima i više mesta za razvoj istih. Generalno je jako zahvalan za biljke, jer nema šanse da se zabetonira, lagan je, pa koren bez problema prolazi kroz njega, ali to nekad može i biti mač sa dve oštrice. Ako imaš jake, velike ribe (npr. gibiceps, pleko, ribe Centralne Amerike, pa čak i Geophagusi iz Južne), mogu svojim pokretima da ga pomeraju isto kao što malavci i multifasciatusi pomeraju pesak kako i gde im odgovara. Takođe, sađenje sitnijih biljaka nije baš izvodljivo...
Što se Denerleovog soila tiče, nemam neko preterano iskustvo sa njim, ali sudeći po tome da je u pitanju firma koja je u Top 3 na svetskoj sceni biljne akvaristike, mislim da ne treba sumnjati u njihov kvalitet. Soil, kao soil je neprikosnovena podloga za sve biljke, a naročito kada je od takvog proizvođača kao što je Dennerle. Uostalom, ubacio sam ga i kod sebe u akvarijum. 
Vec sam iz vise izvora cuo ovo za Manado - da se sitnije biljke tesko ukorene. Ispada da je skoro isti kao moje iskustvo sa aquaclayom...
Naginjem jeftinijoj varijanti: ppp + nesto hranjive podloge + ekspandirana glina + kvarc, pa da malo eksperimentisem i ja. |
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 22.12.2017 17:08
|

član
|
ja sam kod mene stavljao manado a ispod tropikinu hranljivu podlogu i onako ok je za sad..drugar je isao sa komplet tropikinom podlogom i bilje mu buja kao ludo.. |
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 25.12.2017 21:56
|

član
|
Prvo punjenje je proteklo, očekivano, bez problema. Uzeo sam atman 303 za pokretanje filtera i na prvi pogled deluje dovoljno jak protok.
Nabavio sam, ipak, kvarc. Idem sa ekspandiranom glinom i nešto krupnijem granulacijom onog žućkastog kvarca, a kupovne podloge ostaju za neku drugu priliku.
Napunio sam i boce CO2, sredio kablove i produžne, dodao jedan led reflektor u haubu...
Stiglo su prve biljke od drugara Belmonda, tako da ne može biti još puno vremena do pokretanja akvarijuma. |
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 28.12.2017 14:51
|

član
|
Sacuvao sam creva od pre nekoliko godina i prilagodio za novu dimenziju dna. Zbog duzine akvarijuma imam dve nezavisne resetke. U duzu su ubrizgavati vise vode nakon ubacivanja prihrane, da bih pogurao sadrzaj.
Provukao sam ih u taloznik kroz zaseceni cosak od pregradnog stakla tako da budu skroz sakrivena. Tuda sam, takodje, provukao i crevo za ubacivanje CO2 za slucaj da budem koristio difuzor sa ulazom odozdo.
|
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 28.12.2017 14:55
|

član
|
Napravio sam naivnu gresku sto nisam svu vodu ispraznio pre stavljanja podloge. Tih pola centimetra sto je ostalo je ucinilo da stavljeni treset ne ostane tacno na mestima gde sam zamislio i to je potom napravilo mali problem prilikom stavljanja sljunka do stakala jer nisam mogao da to lepo odmaknem.
Stavio sam manju kolicinu treseta pomesanog sa zemljom za cvece, preko toga deset litara kuglica ekspandirane gline, pa mrezicu i na kraju kvarc.
|
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 28.12.2017 15:04
|

član
|
Nisam merio kolicinu skljunka, pa ne znam precizno da napisem. Sa prednje i desne strane je sloj podloge 6-7cm, a pozadi i vise od 10cm. Akvarijum sam prvo napunio jer je voda sa slavine za ves masinu poprilicno hladna (oko 12 stepeni), pa sam hteo da pustim da se ugreje pre sadjenja biljaka.
Filter materijal jos uvek nije stavljen, pa je voda jos uvek malo mutna od ostataka prasine iz sljunka. Ni CO2 nije prikljucen.
|
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 30.12.2017 12:25
|

član
|
Stigla je druga tura biljaka. Sinoć sam ih posadio bez nekog posebnog plana, ali aq već počinje da liči na nešto. Ima među njima par vrsta za koje nisam 100% siguran koje su.
Uskoro će i slike... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 31.12.2017 10:40
|

Administrator
|
pratimo...
 |
| |