14.06.2026 06:03
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Izazov
creator
Hteo bih prvo da kazem da je akv,star 17 god. kao i kvarcni sljunak u njemu,jednom je i ceo prelepljen.Nekad je u njemu bilo i hranljive podloge,sada su u samo jbl 7 balls i tablete tetra plant start,kao prihrana preko korena.Jbl 7 balls su odlican izvor minerala i gvozdja i jako dugo traju, u zavisnosti od biljne mase,ali sigurno godinu ,dve.Odlican proizvod.Akvarijum je bio spreman za gasenje jer spremam neki novi,iskljucen filter,promena vode, nekad,itd.Imao je u sebi sve moguce i nemoguce alge, da se u njemu nije nista videlo.Ja mislim da je u njemu bilo svih vrsta zelenih algi.Zao mi je sto nisam to slikao da vam sada pokazem,u oblacima ,zelena svilena alga, koja pokriva pola akvarijuma,a ribice koje su tada zivele u njemu(flame tetre) plivaju ispod njih kao pod svodom.Mada moram i da kazem da su mi se u takvoj sredini(skoro kao bara) i omrestile i razmnozile.Na kraju bi mi zao da ga iskljucim i dodjem na ideju da ga vratim u neko po meni lepo stanje Smile,ali bez ponovnog oformljivanja i pranja i dezinfikovanja celog,nego da to uradim postepeno samo sa odrzavanjem(promene vode sa ffm),biljnom masom i pospesivanjem te iste na rast sa tecnim djubrenjem,svetlom(pojacanim),co2(prosti secer kvasac).Ja to volim da kazem da ga ponovo ozivimo i ubrzamo Smile.Upocetku je bilo dosta tesko da se lokalizuje zelena koncasta alga ali na kraju je ostala samo u samoj sredini medju glossostigmom,jer je tu bio najveci intenzitet svetla a sama biljka jos nije kako treba rasla pa ju je alga nadvladavala.Akvarijum je inace 80*40*35, vode ima 90litara.Sto se tice svetla u pocetku je imao samo dve t5 juwel neonke,jedna day,jedna nature od po 28 vati svaka.U periodu ozdravljenja dodao sam dve t8 arcadie fresh water od po 18vati svaka,60cm i jos jednu za koju mislim da je veoma bitna a ne pojacava mnogo lumen svetla u akvarijumu je juwel colour t8 18vati,60cm(samo crveni i plavi spektar bitan za foto sintezu).U sustini kad se pogledaju talasne duzine koje emituju neonke full spectrum.Znaci sveukupno 110 vati, posto pricamo o neonskom osvetljenju,dobio sam oko 1,2 wata po litru.Da dodam jos da neonke nisu kupljene nove vec su neke moje stare neonke po nekoliko godina sto sam ih imao od pre.Ipak sam samo eksperimentisao Smile.Taj mix neonki mi se jako svidja i provereno mi daje lepe rezultate.Mozda bih neko rekao da je to osvetljenje prejako zbog mogucih problema sa algama, ali ja mislim da je bas taman,jer biljke koje su izlozene jakom osvetljenju(ali sa pravim talasnim duzinama i dovoljnim lumenom),pravom prihranom i pravilnim odrzavanjem mogu da pokazu cak i svoje skrivene lepote vezane za kolorit.Hteo bih i da kazem nesto vezano za ovo jako svetlo i alge a to je da kad su mi se pojavile zelene alge,da su se pojavile pri dnu akvarijuma a ne blize svetlu.Tamo gde je svetlo bilo jace biljke su prosto eksplodirale od boja i rasta a gde je bilo slabije, blize dnu alge su pobedjivale biljke,u mom slucaju to je i bilo normalno jer mi je podloga jos uvek bila dosta zagadjena a alge obozavaju takvu sredinuGrinAli to je bilo u prvih nekoliko meseci,posle se situacija stabilizovala nije ih bilo vise kako se podloga iscistila od menjanja vode ,preoravanjem malaysian trumpet puzeva i povecala biljna masa.Foto period sam odrzao na 12 sati ali samo zbog starosti neonki inace bi bio manji,otprilike 10 sati maksimum. Sa postepenim povecavanjem biljne mase sam ubacio i tecnu prihranu i to sledece:prvi dan mikroelement(csm)i,drugi dan tecno gvozdje fe -dtpa 7%gvozdje(ne boji vodu kao 11%),treci dan makroelementi,cetvri dan makro,peti dan opet mikroelementi,sesti dan makro,sedmi dan promena vode(ja sam menjao 30litara samo).Sva prihrana je vodeni rastvor i to doziranje 1ml na deset litara osim mikroelemenata koji su dodavani u vecem koncetratu prilikom pravljenja rastvora,stim sto sam ja dodavao za pedeset posto vise svega kako se biljna masa povecavala i gledajucu njen izgled(ipak nema prave hranljive podloge ).Ovo bi bio pps pro sistem doziranja ali ne bas jer se ja vodim onim pravilom od viska glava ne boli ako menjas vodu nedeljno i dodajes co2 na sve ovo,kao otprilike ei sistem pravilo Smile.Od merenja parametara vode samo sam merio ph i kh(ph-od6.5do7,kh-izmedju 6 i 7).Akvarijum nema grejac(centralno grejanje kao ludo) i nema ozbiljan filter nego obican sundjerasti filter koji se koristi za mladj.Kasnije sam ubacio unutrasnji atman sa protokom 600l po satu da bi imao sto bolju cirkulaciju u akvarijumu i da bi mi se tecna prihrana sto bolje rasporedjivala u akvarijumu.Co2 se dozira u akvarijum preko najprostijih merdevina,nema difuzora sa keramickim membranama,mada bi bilo bolje zbog iskoristenja i koncentracije(uskoro ubacujem).Da dodam i jos da ovo verovatno nebih uspeo ni ovoliko da nije bilo dve vrste puzeva(malaysian trumpet i obican barski puz).Posto u akvarijumu nema ribica, osim dve rilikozice,nije ni bilo hrane za ribice.Tako da su puzevi prvo krenuli da jedu alge kojih je bilo dosta.Interesantno je i to da do dan danas nije doslo do infestacije barskog puza.Kasnije sam nasao u jednom tekstu da malaysian trumpet jede njihova jaja i na taj nacin moze da odrzava broj drugih na razumnom nivou.Izbalansiralo mi se fenomenalno.Jedino sredstvo koje sam upotrebio za unistavanje algi je bilo samo u slucaju zarazenosti algama glossostigme(i to sam bio prinudjen) da uradim u njenom slucaju dok nekrene sa ozbiljnim rastom ,kao sto moze.To je bio 3%hidrogen i to samo jedan tretman od 15 minuta u akvarijumu,i nikad vise.Ni dan danas mi puzevi nejedu biljke iako nema vise algi ,verovatno za njih ima ,za oko bas nisu upadljivo vidljive.Puzevi mi se inace baziraju sto se tice biljne hrane uglavnom na stare listove koji pocinju da trule.Za citav preobrazaj mi je trebalo tacno 5 meseci,i dalje se trudim oko njega dok radim sa novim akvarijumom.Ovde necu nabrajati nazive biljaka koje su u njemu jer nije jos konacno sta ce sve biti. Samo cu da naglasim da ovaj akvarijum koristim i za oporavak biljaka nakon kupovine sto se i vidi na jednoj slici, u pitanju je rotala macrandra koja je bila u jakom losem stanju kad je nabavljena.Zato i stoji onako na sredini akvarijuma bez nekog smisla,ipak je ovo samo moj eksperiment za mene uspesan u koji sam ulozio dosta rada iz ljubavi prema akvaristici...uskoro cu postaviti jos slika sa novim izgledom, naraslim vrstama...

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/Izazov_zpsfulrl8cd.jpg

Posle dva meseca borbe sa zagadjenom podlogom i algama...

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/Izazov1_zpssbvvsfmb.jpg

Posle skoro tri meseca,jedina alga je medju glossostigmom...

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/Izazov4_zpskeruoz4k.jpg

Jedno od stotinu sisanja iz nedelje u nedeljuCry

Evo jos nekoliko lepih slika u toku oporavka i uspostavljanja bioloske ravnoteze...Wink

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/Izazov5_zpsafbnv3tp.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/Izazov6_zpse7cvp6km.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/Izazov3_zpsbq0tyc78.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/Izazov2_zpsxj0hhvv6.jpg

Zeleni
Svaka Vam cast na iscrpnom tekstu ima se sta dosta nauciti od Vas. jos jedno sve pohvale Grin Grin Grin

creator
Zeleni wrote:

Svaka Vam cast na iscrpnom tekstu ima se sta dosta
nauciti od Vas. jos jedno sve pohvale Grin Grin Grin

Hvala,nije to nista,iovako sam samo zagrebao povrsinuWink...

creator
Ovom prilikom cu da pomenem jednu biljku koja je nasla mesto u mojim akvarijumima i koju jako volim,mozda i najomiljenija,ammannia senegalensis.Inace po meni jedna od zahtevnijih biljaka,pogotovu sto se tice boje i razmnozavanja putem bocnih izdanaka sa samog stabla.U pocetku kad sam je posadio u jednom mom akvarijumu sa srednje jakim osvetljenjem,hranljivom podlogom,co2,svom mogucom tecnom prihranom pocela je da raste ali nije delovala atraktivno sto se tice boja(od svetlo zelene do jedva neke svetlije narandzaste u samom vrhu),velicine listova,u samim vrsnim listovima nije imala nimalo naboranu ivicu lista(blago talasastu) i nije nikad pustila nijedan bocni izdanak sa stabljike.Izraste do povrsine, ja isecem vrh i posadim ga u podlogu i tako u krug,a onaj ostatak prvobitnog stabla istruli u podlozi.Onda sam uzeo jedan najmanji i najlosiji primerak i posadio ga u moj akvarijum o kome sam ovde pisao.Posto sam u medjuvremenu pojacao svetlo u njemu(na 110 wati )biljka je prosto zivnula.Primerak biljke je iako omalen od nekih 15-tak cm par nedelja mirovao i onda odjednom posle prilagodjavanja novim uslovima prvo poceo da crveni u vrhu a posle desetak dana je pustio prvi pelcer i to skoro iz samog vrha biljke,meni malo neobicno.Posle sam ih razdvojio i dobio dve biljke i onda je usledilo mirovanje sto se tice pelcera.Cudno.A onda mi je jedan primerak izasao iz vode i nasao se ispod lampi.Posto mi lampe stoje tik iznad vode naravno sami vrsni listovi biljke su se sprzili delimicno i stali sa rastom.Ali zato sa onog dela koji je ostao u vodi iz skoro svakog clanka odakle krecu listovi krenuli su novi pelceri,sad ih imam 5 i vec se dobro naziru.Postavicu slike kad budem raskrcio sumu ispred njih,da mogu da fotografisem.Treba reci i da biljka kad izadje iz vode i moze neometano da raste zapostavlja deo ispod vode i svu snagu usmerava na deo iznad vode.U mom slucaju izgleda da sam je prevarioSmile.Jos bih dodao da ova biljka ima gust korenov sistem ali jako nezan, fin i osetljiv.Preporucuje se da se sadi u substrat fine,oble i sitne granulacije,bas zbog neznog korenovog sistema.Tecnu prihranu,co2,svetlo sam opisao u prethodnom izlaganju,hranljive podloge skoro da nema.Sto se tice zamene vode u njenom slucaju bolje je da voda bude meksa a posto nemam RO ja vodu prvo istretiram sa ffm,ostavim je da stoji vise dana i malo je aerisem i tek je onda takvu koristim za menjanje.Evo dve slike,jedna na pocetku preobrazaja a druga u punoj lepoti sa dva izdanka na jednom stablu koja su dosla do samog vrha akvarijuma pre secenjaCry...vremenska razlika izmedju ove dve fotografije je 23 dana i naravno u medjuvremenu sam raskrcio malo prostor oko nje da moze da se rasiri i da svetlo dolazi i do donjih listova...

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/20160227_220756%202_zps10o0wfqz.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/20160321_005328%203_zpsecsvk0gl.jpg

ZoranC
Po izgledu bilja ne bi se reklo da si pocetnik! Smile
Svaka cast na opisu i izgledu bilja!
Daj nam malo preciznije podatke oko prihrane, koliko ppm dodajes csm i ostalih elemenata?
Bilo bi dobro da zapliva neko jato.

creator
ZoranC wrote:

Po izgledu bilja ne bi se reklo da si pocetnik! Smile
Svaka cast na opisu i izgledu bilja!
Daj nam malo preciznije podatke oko prihrane, koliko ppm dodajes csm i ostalih elemenata?
Bilo bi dobro da zapliva neko jato.

Mozda sam bio pre 17 godinaSmile,ali ako mislis da li sam postigao Zen u akvaristici-jesam,barem po mojim gledistima sto se tice ovog akvarijuma.Znam ja da moze to i mnogo bolje sto se tice kompozicije ali na prvom mestu su mi sam izgled biljaka i to kakvih su boja,da su pravilno izrasle,koliko brzo rastu i da li se razmnozavaju, pogotovu da li su kompaktne.Mada ja u principu i kad je nesto dobro tezim da bude jos bolje(gotovo savrseno) jer znam da moze.
Doziranje po nekom mom vidjenjuCool:posle menjanja vode prvi dan mikroelementi csm(20gr u pola litra dest.vode, 1ml na 10l akv. vode),drugi dan gvozdje(7%gvozdje,helat gvozdja u dtpa kompleksu 10ml u pola litra dest. vode,1ml na 10l akv. vode),treci dan makroelementi RF,1ml na 10l akv. vode,cetvrti dan isto kao treci,peti dan opet mikroelementi 1ml na 10l akv, vode,sesti dan opet makroelementi 1ml na 10l akv, vode.To bi bilo sto sam do sad primenjivao u slucaju ovog akvarijuma sto ne znaci da je univerzalnog tipa.Cak i u mom slucaju cu mozda ubuduce morati nesto da promenim kako planiram da ubacim jos neke specificne vrste biljaka.Postavicu skoro konacne slike ovog akvarijuma sa spiskom vrsta biljaka.Ribice ne drzim u ovom akvarijumu , ovo je moj inkubator Roflza biljke koje pripremam za veci akvarijum.Ali o tome neki drugi put,hvala na pohvalama,pozz...Bye

ZoranC
Odlicno, samo tako nastavi!
Jedva cekam da vidim to vece cudo!
Pozdrav

creator
Zdravo svima,ovog puta cu predstaviti ovaj isti akvarijum kako sada izgleda u po meni punom sjaju.Planiram da dodam jos neke vrste crvenog bilja koje mi se svidjaju,za sada ovoliko.Slike su napravljene u dva seta,jedan pre mesec dana a drugi pre dve nedelje.
Lista biljaka koriscenih za dekoraciju:
1.Ammannia senegalensis
2.Ammania bonsai
3.Alternanthera reineckii mini
4.Anubias barteri var. nana
5.Anubias barteri var. angustifolia
6.Cardamine lyrata
7.Cryptocoryne lutea
8.Eleocharis acicularis
9.Eleocharis parvula
10.Eleocharis sp mini
11.Eusteralis stellata
12.Glossostigma elatinoides
13.Hemianthus callitrichoides
14.Hemianthus micranthemoides
15.Hydrocotyle dissecta
16.Hydrocotyle verticillata
17.Hygrophila polysperma "Sunset"
18.Hygrophila pinnatifida
19.Ludwigia sp. 'Mini Super Red'
20.Leptodictyum riparium
21.Microsorum pteropus ''Narrow''
22.Marsilea hirsuta
23.Pogostemon helferi
24.Rotala macrandra
25.Rotala nanjenshan
26.Rotala rotundifolia
27.Staurogyne repens
28.Taxiphyllum barbieri

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160419_230122%203_zpskneyn81m.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160419_230134%202_zps3xuwjiyj.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160419_231006%202_zpskvqr3gwf.jpg

Ova rotala mi je jedna od omiljenih i na nju sam jako ponosan...Smile

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160419_230152%202_zpsqa0ymiww.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160419_230524%203_zpsrd6tmeok.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160419_231021%202_zpsilpeyriq.jpg

Ovde mi je jako bio zanimljiv ovaj bebac puz...Wink

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160422_231446%202_zps5bjddbo7.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160422_231625%202_zpslufopaod.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160422_231247%202_zpsvkqccga3.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160419_230418%202_zpsd4mto7fc.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160506_133516%202_zps80y4cpa6.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160506_133232%202_zpsweqdyk0y.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160506_133134%202_zpsjc9pv9ev.jpg

I u potpunosti,ceo akvarijum...

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/20160506_132618%204_zpscc5dgkg3.jpg

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/stari%20akvarijum/IMG_20160507_231206%202_zpsc7s3nl91.jpg

Toliko za sad do novog izgleda,do novih vrsta,do novog akvarijuma...Bye

ZoranC
Ma creator pravi si majstor!
Biljke izgledaju odlicno,zdravo sto je naj vaznije.
Jos jednom svaka cast!

Pejc
Svaka čast na kvalitetu biljaka kolega.

creator
Hvala na komentarima,zbog toga sam i postavio svoj akvarijum u koga sam ulozio puno rada i znanja.Svaki komentar je dobrodosao,kritike, pohvale...Ali cini mi se da je forum slabo posecen ili sam pogresio mesto i vreme I don't know.
Veliki pozdrav svima!

biobiofizicar
Biljke stvarno izgledaju prva liga i vidi se da im prija sve sto im radis. Sam akvarijum bih nazvao biljno kolekcionarski gde je najvaznije sacuvati i odgajiti primerke neke biljke i omoguciti im maksimalne uslove da se pokazu u punom sjaju. U tom smislu sve je upravo tako i prvoklasno biljno akvaristicki. Sa stanovista kompozicije samog akvarijuma mogao bi da se malim izmenama odvede u pravcu holandjanina, ali vec samo kolektivno sredjivanje, sisanje i planska sadnja biljaka da bi sluzile kolektivnoj lepoti akvarijuma i ukupnoj kompoziciji idu na stetu pojedinacne lepote i uslova koji se pruzaju pojedinacnoj biljci...

Tu je negde na vlasniku akvarijuma odluka sta hoce od akvarijuma, grupnu lepotu, pojedinacnu lepotu biljaka, kompoziciju, aquascape ili komunalni miks akvarijum sto podrazumeva i ribe...

deki_pfc
Svaka cast, raj za oci, biljke savrsenstvo!!! Applause

creator
biobiofizicar wrote:

Biljke stvarno izgledaju prva liga i vidi se da im prija sve sto im radis. Sam akvarijum bih nazvao biljno kolekcionarski gde je najvaznije sacuvati i odgajiti primerke neke biljke i omoguciti im maksimalne uslove da se pokazu u punom sjaju. U tom smislu sve je upravo tako i prvoklasno biljno akvaristicki. Sa stanovista kompozicije samog akvarijuma mogao bi da se malim izmenama odvede u pravcu holandjanina, ali vec samo kolektivno sredjivanje, sisanje i planska sadnja biljaka da bi sluzile kolektivnoj lepoti akvarijuma i ukupnoj kompoziciji idu na stetu pojedinacne lepote i uslova koji se pruzaju pojedinacnoj biljci...

Tu je negde na vlasniku akvarijuma odluka sta hoce od akvarijuma, grupnu lepotu, pojedinacnu lepotu biljaka, kompoziciju, aquascape ili komunalni miks akvarijum sto podrazumeva i ribe...

Hvala na ozbiljnom i strucnom komentaru,upravo tako,koncepcija mi se svodila na pojedinacnu lepotu biljaka.Videcu u skorijoj buducnosti u kom ce pravcu da zavrsi.Za sada ovaj spoj biljnih vrsta funkcionise i sistem je stabilan.Mada je jako tesko obezbediti svakoj pojedinacnoj sve uslove,pogotovu sto akvarium nije velik.Vec posle dve-tri nedelje dolazi do pokusaja pojedinih vrsta za nadvladavanje drugih.Utoliko i vise posla oko odrzavanjaSmile.U svakom slucaju jos jednom hvala i nadam se novim uspesima,veliki pozdrav.

creator
deki_pfc wrote:

Svaka cast, raj za oci, biljke savrsenstvo!!! Applause

Hvala na bas pozitivnom komentaru,pozdrav!

Icethunder
Puna boja i dosta zdravog bilja!
Sistem secer i kvasac odradjuje dobru stvar za tebeThumb up
Hvala za deljenje.
Pozdrav

biobiofizicar
Evidentno je da u ovom akvarijumu dominira prihrana preko tecne kolone i to se vidi po tome sto je veliki broj biljnih vrsta razvio puno nadzemnih adventivnih korenovih izdanaka. Ipak treba reci da je za akvarijum koji pretezno sluzi za razmnozavanje i ocuvanje biljnih vrsta to cak i pozeljno. Na taj nacin se orezivanjem dolazi brze do oiljenih primeraka neke biljke. Kod ovakvih akvarijuma se često ide i na manju dubinu i na taj način biljka kada se dohvati povrine vode počinje da puta puno bočnih izdanaka sa korenčićima to čestim seckanjem dodatno ubrzava proces umnoavanja biljke i proizvodnju potrebne količine neke biljke za master ukrasni akvarijum...

creator
biobiofizicar wrote:

Evidentno je da u ovom akvarijumu dominira prihrana preko tecne kolone i to se vidi po tome sto je veliki broj biljnih vrsta razvio puno nadzemnih adventivnih korenovih izdanaka. Ipak treba reci da je za akvarijum koji pretezno sluzi za razmnozavanje i ocuvanje biljnih vrsta to cak i pozeljno. Na taj nacin se orezivanjem dolazi brze do oiljenih primeraka neke biljke. Kod ovakvih akvarijuma se često ide i na manju dubinu i na taj način biljka kada se dohvati povrine vode počinje da puta puno bočnih izdanaka sa korenčićima to čestim seckanjem dodatno ubrzava proces umnoavanja biljke i proizvodnju potrebne količine neke biljke za master ukrasni akvarijum...

Pozdrav,to upravo i radim jer imam jedan takav akvarijum u kojem imam i ribice i nekoliko biljnih vrsta ali za sada nije u nekom reprezentativnom stanju jer nema svu potrebnu opremu.Trenutno sam u izradi full spectrum led osvetljenja u kombinaciji sa neonskim osvetljenjem poput recimo arcadie svetlosnih kompleta...u planu mi je i ozbiljan co2 sistem ali ima vremena,bavljenje akvaristikom me je naucilo da su strpljenje i rad bez zurbe osnova dobrih rezultata.Sto se tice postavke dosta sam razmisljao i jako mi se svideo relativno nov pravac kompozicije u aquascapingu a to je linijski kao sto je pokazao James Findley,http://www.thegre...y-journal/.
Jako mi se dopao. Treba naci dosta tog specificnog kamenja a posto je kod mene u pitanju stone wood(crveni),videcemo da li cu uspeti da ga nadjem,a bice i izazov ukomponovati u sve to i jedan linijski red moor wood,koji vec imam.U sustini citate mi misli jako dobro,ovaj moj inkubator je izvor biljnih vrsta i njihovih mogucnosti za neki master akv.Smile.Evo jedna slika kako izgleda akvarijum od 200l,inace sam sve pravim,osim kade koju sam uzeo gotovu.

i1308.photobucket.com/albums/s613/dexico2/20150704_220303_zps4wtvfnmr.jpg

Ako budem imao nekih nedoumica kad budem poceo nesto ozbiljnije radim oseticu se slobodnim da vas kontaktiram za strucno misljenje,veliki pozdrav.

creator
Icethunder wrote:

Puna boja i dosta zdravog bilja!
Sistem secer i kvasac odradjuje dobru stvar za tebeThumb up
Hvala za deljenje.
Pozdrav

Hvala,odradjuje ali ga i cesto pravimSmile,veliki pozdrav!

biobiofizicar
Ovaj Fidley-ev stil zahteva specifičnu dimenziju stakla da bi sve izgledalo upečatljivo. Jednom rečju plićak... U staklu tvojih proporcija i visine sve bi izgledalo praznjikavo ako bi i hard i biljke ostali "prikovani" za patos...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,273 jedinstvenih poseta