14.06.2026 08:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Odumiranje starih listova
strujas
Formirao sam akvarijum pre oko godinu dana, zapremina mu je 135 l , osvetljen je sa 4 neonke od po 18 w , fotoperiod je 12h,a menjam 20l vode nedeljno.
Ivice starih listova na biljkama pocinju da zute sa strane i da opadaju, ali biljke nastavljaju da pustaju nove listova. Pretpostavljam da je u pitanju nedostatak hranjivih materija, pa ako jeste koju biste mi prihranu za bilje preporucili.
strujas attached the following image:
del1.jpg

Edited by zander on 12.10.2009 22:58

strujas
Zaboravio sam da stavim naslov, ali izvinita nisam bas iskusan sa postovima Frown

krcko
Zdravo , dobrodoao . Slike bi trebalo pre postavljanja da smanji na rezoluciju 640x480 , ovako je nepregledno i due otvara stranicu . Slika je iz 2005 , pre 4 godine , ili ne radi podeavanje datuma č Pozdrav

http://www.adsrs.org/
photoivek
strujas je napisao:
Pretpostavljam da je u pitanju nedostatak hranjivih materija, pa ako jeste koju biste mi prihranu za bilje preporucili.

da li uopte "hrani" biljkeč!

generalno hrana je:
makro elementi - NPK (nitrati, fosfati, kalijum)
mikro elemnti - gvođe, mangan, cink.....

najpovoljniji su ti "uradi sam" makro elemnti a za iste takve mikro ne bih ti znao kazati ja koristim kupovne......

https://minepi.com/photoivek
zander
Najbolje bi bilo ako hoćete malo vie da se upustite u biljnu akvaristiku da nabavite gore spomenuta đubriva. Postoje i kupovni makroelementi ali vam je jeftinija i bolja varijanta da napravite sami svoj miks makroelemenata a za mikroelemente da nabavite neke od kupovnih. Malo je problem svakom početniku da dođe do tih hemikalija pa neki za prvu pomoć koriste i neka đubriva iz poljoprivrednih apoteka.

U ovom vaem slučaju, sa starijim listovima, moe biti da nedostaje kalijuma (magnezijuma ili mangana od mikroelemenata), ali bi bilo dobro da ubacujete komplet sve od mikro i makro po malo za početak sa nedeljnim zamenama vode. Za kasnije ako vas zainteresuju biljke malo vie sledi ubacivanje CO2.

Ivice starih listova na biljkama pocinju da zute sa strane i da opadaju, ali biljke nastavljaju da pustaju nove listova.

kojot
Svaka biljaka sadrzi hormone kinetine,i njihova sinteze u biljci zavisi ponajvise od makroelemenka K(kalijuma)i mikroelementa Cu(bakra),kada njih nema dovoljno u vodi dolazi do odumiranja hlorofila i vas list gubi samim tim zelenu boju ili pak postaje svetlo zelen.Posto je izdanak zdrav i preko korena obezbedjuje dovoljno hrane,on "tera" nove listove,medjutim ako se biljci ne obezbede hran.materije novi listovi ce u jednom trenutku stati sa rastom i takodje izgubiti boju,na kraju i odumreti.
Zqakljucak: povecan unos kalijuma i male kolicine bakra!!!
Wink
Edited by kojot on 09.10.2009 13:07

zander
Nedostaci Cu (bakra) se primećuju na mladom liću.
Kod mnogih nedostatataka list postaje ut ili odumirea kod njega novi izdanci rastu normalno. Čak i ako bi dodao K mislim da bi mu se javio neki drugi nedostatak jer ne ubacuje mikro i makro.

Ivice starih listova na biljkama pocinju da zute sa strane i da opadaju, ali biljke nastavljaju da pustaju nove listova.

strujas
Za prihranu koristim Tetra "Planta Min" , na kome pise da sadrzi izmedju ostalog gvozdje i mangan, ali se efekti bas i ne primecuju (osim sto je kriptokorina podivljala Grin).
Za "uradi sam" varijantu nisam jos, makar dok ne steknem malo iskustva.
Da li da koristim i neke od tableta koje se stavljaju uz korenč

ZoSo
Kvalitetne tablete su jako skupe,i kod nas se teko nabavljaju!
Ja koristim jedino Tetra PlantaStart i mislim da ima nekog efekta!
Te tablete koristi pri sađenju i presađivanju biljaka !

EDIT : Nije obavezno,ali bi puno pomoglo da navede u svojim podacima mesto stanovanja, pozdrav iz NS Grin Beer
Edited by ZoSo on 10.10.2009 11:40

strujas
A mogu li se koristiti i za povremeno prihranjivawe preko korenač

zander
Pa moe tako to će ih ubaciti ispod korena, posle nekog perioda i sam moe da primeti kad biljka uspori sa rastom.
Ja to nisam valda nikad koristio. Ali mislim da moe da pomogne mnogim biljkama koje zahtevaju hranu preko korena i bogatu podlogu, Crypte npr ili Lotus i slično ukoliko podloga nije neka hranljiva... Čak i mnoge biljke koje prihranjujemo uglavnom preko vode neće se buniti kad im se tableta nađe ispod korena Wink E sad pitanje je koja je cena tih tabletač I da li se isplati... Opet ima ljudi koji neće da razmiljaju da stavljaju svata pod biljku od nekih DIY stvari pa ih opet to izađe najjeftinije u neku ruku Wink

Uglavnom, mislim da malo ljudi to ovde sa foruma koristi ali to nije merilo da je to neto loe nego jednostavno se snalaze ljudi na neke druge načine

ZoSo
strujas je napisao:
A mogu li se koristiti i za povremeno prihranjivawe preko korenač
Ja mislim da Planta Start (ako si mislio na nju ) nije pogodna za prihranjivanje preko korena,jel kako sam ja svatio ona slui samo za ubrzanje formiranja iste Wink Navodno sadri neke hormone za biljke.
Ima Tetra i neki InitialSticks,za aktivaciju hranjive podloge ali to nisam koristio, i nisam ba najbolje ukapirao da li slui samo u paru sa njihovom hranjivom podlogom !!č
Edited by ZoSo on 11.10.2009 09:04

Kum 1229
Imas Sera florenette koje sam ja koristio i koristicu ih zato sto sam uz njihovu primenu primetio bas super napredak,ja ih koristim samo prvih 1-2 meseca dok biljke nerazviju koren do hranjivog dela podloge,a posle mi nisu potrebne. Postoje 2 ili 3 vrste ovih tableta,ja koristim sera florenette A,koje su za start da bi se koren razvio,a imas i za dalju prihranu itd. Cena ovih je izmedju 300-400 din pakovanje od 24 tablete ako se nevaram. Prepolovis tabletu na pola i izmedju svake biljke gurnes do dubine korena,otprilike 2-3cm ne dublje i ne plice,i nikako da tableta bude pod sam koren jer ce da ga sprzi,znaci obavezno izmedju dve biljke i tako ih povezes sve.Thumb up

strujas
Dobro bi mi dosao i jos jedan odgovor: na Tetra "Planta Min"-u koji koristim kaze da se dodaje 5 ml na 10 l vode u novoformiranom akvarijumu, ili pri svakoj parcijalnoj promeni vode ili 5 ml na 20l za "re-fertilisation" svake 4 nedelje.
Ovo je bukvalan prevod iz koga mi nije jasno koliko preparata da dodajem pri parcijalnoj zameni vode koju vrsim jednom nedeljno.
Obzirom da imam malo iskustva sa preparatima dobro bi mi doslo strucno tumacenje.
Ako je do pomoci mogu da ispisem i originalno uputstvo na engleskom.

ZoSo
Imam akvarijum priblino dimenzija kao Tvoj! Ja nedeljno menjam 1/3 vode i tada sipam 5ml PlantaMina ! Koristim to samo da ne bacim, poto mikroelemente sam počeo da doziram svakodnevno.

strujas
Ja cu onda 10, da budem bolji Smile
Salim se probacu, sa 10 ml jer jos nisam iskusan za samostalno dodavanje mikroelemenata.
Hvala na savetima.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,624 jedinstvenih poseta