14.06.2026 07:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Slučajni masiv
biobiofizicar
Čim udari sumorno, mokro, prohladno, maglovito novembarsko vreme, smrkne se a da ja jo nisam sa posla ni doao kući, mene zasvrbe prsti i ja postanem aquascaperski nervozan. Napolju je odvratno, unutra toplo uukano, predugo blejim u akvarijume i raznorazne aquascaperske misli počnu da mi se vrzmaju po glavi. Ako se u takvom stanju zateknem u nekoj radnji sa akva opremom ili materijalom za hard troak je neizbean....Through wall

Elem, skoknuo sam sa sestrom do pet shopa da joj pomognem oko hrane za kera i dok je ona tamo neto birkala, ja tamo negde ugledao neke "panjiće" i na brzaka sloio ba na JUWELu (koji je, gle čuda, isti kao moj) tamo neki "skejpić" od 3 mangro masiva i par manjih panjća...

Svidelo mi se kako izgleda, spakovao u kolica, izvukao, pa provukao karticu, oprostio se sa novcima, spakovao sve u gepek dovezao kući i istovario. Sledila je dilema koji od 3 RIA ili ti TRIA rasturati ili upakovati i četvrti!!!!!!.
I ta dilema je brzo razreena.
Slučajan masiv iziskuje slučajan akvarijum, a kao to sam rekao mene u novembru i decembru nije teko navući na akvaristiku...
Bilo mi ao da rasturam bilo koji od ona tri, a gle čuda i "slučaja" ba se ovih dana ukazao povoljno jedan polovan, otvorenog tipa sličnih dimenzija, "tek, tek neto veći" (120x50x60cm , 360lit), na ADA like postolju i hi tech aquamedic 4x54W t5 rasvetom i Eheim profesional 3e 2076 kanister filterom i sa jo nekim aquascaperskim fensericama i dida-bidama. I eto ulete i četvrti u igru kako bih ja udomio slučajni masiv... Shock

A lepo sam im govorio da me u novembru i decembru ne vode u pet i aqua shopove..
biobiofizicar attached the following images:
masiv_nov1.jpg img_20151129_130453b.jpg img_20151129_130541b.jpg img_20151129_130508b.jpg img_20151208_183953a.jpg

biobiofizicar
Tek sam sinoc shvatio kolika je ovo mrcina od akvarijuma. Deluje kao da nije strasno, svega 10ak cm dublji i 10ak cm visi od mojih ostalih velikana od 240lit. `Bem ti sunce kada sam sinoc krenuo sa pranjem stakla, pranjem podloge, punjenjem podlogom, ravnanjem, pa nastavio danas, pa smestio one velike panjeve tek da steknem utisak... Svo vreme skakucem na prsticima kao baletan, jedva dohvatam nazad uz staklo, popio 50lit blago hranjive i crne podloge, samo tako, a oni sega mega panjevi koji bi se jedva spakovali u RIO 240lit ovde se komodaju i treba jos malaca da dopune prostor. Najludje je sto mi ostalo i prostora u prednjem planu toliko da neznam sta sa njim....
Lagano 10+10cm po dve dimenzije i zapremina se digla za 50%. Ima da se razigram ovih dana, ali i da rodim mecku dok ga napunim hardom i biljkama...

I naravno: igra, igra, igra... Igra je pocela... Rofl
Evo kako sam se zaigrao...
Pranje, podloga jedno 50ak litara. Dole tanak sloj Coine hranjive 3 lit+aquasoil 1lit+ stara crna koja je i ranije bila u ovom akvarijumu sa malo treseta jedno 20ak litara. To je donji miks, a preko svega jos jedno 25lit ove crne podloge dobro isprane, a jos 10ak ceka za zavrsne radove...

Panjevi se natapali jedno 10ak dana. Svi osim jednog velikog i jednog malog tonu. Ovaj veliki je na granici, tako da ce par kamenova biti dosta da ga zakuca za dno... Izvadio ih i ubacio provizorno u akvarijum, tek da steknem utisak o velicini i prostoru. Pored 3 velika panja imam jos 7-8 manjih za rad na detaljima. Mili bogo koliko je to litara za popuniti..... Shock
biobiofizicar attached the following images:
igra2.jpg igra1.jpg

biobiofizicar
Sledeća dilema je bila izbor kamena: dragon, seriyu ili lava. Probao sam kombinacije da vidim ta najbolje lei. Sličnost teksturom (dragon), ili sličnost bojom (lava), ili naprotiv kontrast drvetu (Seriyu)...
Evo ilustracije dileme koji i kakav kamen. Dve lave bezličnog oblika, relativno siromane teksture i reljefa u dve nijanse boje, jedna tamnija, jedna vie oker. Seriyu bogatiji strukturom i kontrastniji kao presek izmedju panjeva i tamne podloge. Na kraju izbor je ipak pao na dragon. Odgovarajuća struktura, reljef i tekstura odlično se nadopunjuju na strukturu izabranih panjeva. Malo treba probrati po bojama, ali mogu da se nadju i komadi sivkaste boje sa belim ilama slični seriyu, kao i oni sa crvenkastim, pa i ućkastim nijansama, tako da negde bojom mogu i da kontrastiram panjevima, a negde i da ih stapam jedne sa drugima. Sve obećava zanimljivo " 3D puzzlovanje"... Wink
biobiofizicar attached the following image:
igra3.jpg

biobiofizicar
Zato li mi pade na pamet "Dragon" - suce li mi blesavo...
Evo već 6 sati neprekidno perem kamen na terasi na +3 celz i tek sam na pola puta.... Through wall

Noge mokre, ruke smrznute i izgrebane, a glina samo izlazi i izlazi iz pora...
Četkica za zube, ica i voda pod pritiskom, pa čačkaj, prskaj, čačkaj, prskaj, i tako u nedogled... Vojna kazna pranja WCa četkicom za zube je nita u poredjenju sa ispiranjem Dragona. Kamen koji nije bar pola sata proveo u rukama kao da i nije opran i ima da zamuti akvarijum samo tako...

Inače Dragon je stvarno ultimativni skejperski izazov i to od samog početka od čićenja, pa sve do samog kraja do ugradnje u postavku. Ja sam ovde malo aljivo kukao na muke koje prolazim dok ga čistim po ovako hladnom vremenu i u ovako "maloj" količini od 40ak-50ak kg (na fotki je tek trećina koja je prola prvu ruku pranja), ali uistinu je ogromno zadovoljstvo čistiti ga i muljati ga kroz ruke. Neverovatan je osećaj dok ga polako oslobadja od gline kako ti se u rukama pomalja predivan skoro "dragi" kamen. Fantastična struktura, predivan spektar boja, nijansi i prelaza tonova, komadi od mekih preko krhkih i polu okamenjenih pa sve do onih istinski tvrdih. Čićenjem ti struktura kamena ulazi pod prste, a nalaenje skrivenih upljina ispod stvrdnute gline je posebna priča.. Prevrćući ga kroz ruke počinje da ga oseća i na kraju dobija prelep komad sa kojim si se gotovo zbliio i tako ga sa posebnom panjom i tretira kasnije kada ga ugradjuje u postavku. O njemu zna sve, pa je nekako prirodno i da mu intuitivno već zna i mesto i orijentaciju u budućoj postavci...

Voleo sam i volim Seiryu, ali Dragon je izuzetno kompleksan i izazovan za aquascaping. Next level of it.... Thumb up

Svakome preporučujem da ga malo propusti kroz ake od samog početka, to jest od ispiranja i čićenja, pa sve do ugradnje u postavku...
igra4.jpg

biobiofizicar
Inače ovde nema nekog specijalnog plana - radi se na veliko, pa kuda me povede...
Raznorazne ideje čuče u mojoj glavi i kada vidim odgovarajući komad harda ili ispliva neto podsvesno i duboko skriveno u malom mozgu ili jopet neki komad harda postane trenutna inspiracija... Ako ima dovoljno komada očas posla eto harda za novu postavku.

Ovde je sve krenulo od ona 3 velika drvena mangro masiva koja sam brzinski slozio, ali sada imam preko 10 komada natopljenih i evo nadam se da cu sutra imati i jos jedno 40-50kg spremnog dragona (samo da zavrsim sa pranjem Surprized ).

Tolika kolicina spremnih panjeva i kamenja, toliki veliki novi prostor za popuniti, sve su to izazovi i glupo je da se sa svime time ne poigram, a ko zna gde me to moze odvesti. Kod mene dok skejpujem postoji samo gruba ideja kuda i neki centralni motiv od koga se krece (to su ona 3 panja - za sada). Sve ostalo je zidanje, nadgradnja, evolucija, jedno vodi drugo, korak, po korak do nekog konacnog izgleda koji me se cini OK. Evo na primer i vrsta kamena se izabrala nekako usput tek kada sam ga stavio u akvarijum i video sta mi najbolje lezi uz ove masive... Tako ce verovatno biti i sa biljkama...
Idemo dalje, jo se zalećem...Wink

deanjmi
Srecno sa novom postavkom,milina je citati vase postove,ala ih stancate za nekoliko minuta ja jedva mogu da srocim sta nspisati a vi ispisali knjiguBeer

Coa
Oh majn got, jos jedna Saga by BioBio... Smile Realno imas dobar materijal, ali ga je zajebano sloziti na ovu visinu, pogotovo ako nadzidjujes Dragon... realno je izazov ako pucas na tvoj puni renome Smile

biobiofizicar
Pucam da se igram, pa kako bude: renomirano ili demodirano....
Samo da zviznem jednu kuvanu i ugrejem duu pa da krenem sa slaganjem (poto sam konačno posle dva puna dana smrzavanja uspeo da operem kamen). Very happy
Evo ga na gomili
igra5.jpg

Mandic
Kolko dragona ima, u najavi je jo jedan vrisak. Rofl

Lepo je čučnuo akvarijum na to mesto. Biće taman iza mesta za neko pozadinsko osvetljenje, a ispred, u prednjem planu akvarijuma, definitivno mora neki tepih da se zazeleni. Thumb up

Pratim, pratim...

Icethunder
Upravo pie jo jednu neispričanu priču,neto poput boema aquascapingaGrin

Coa
Ne moze tako BioBio... skoro si skontao da te prate hiljade i hiljade akvarista... vreme je i za drustvene mreze i opstu ekspanziju ludila Smile
Vec vidim naslove u Kuriru: Stanija i Kristijan zapratili Biofizičara na twitteru Smile Smile Smile

biobiofizicar
Alo ljudi, nemoj mi nabijate tenziju u trenutku kada treba da krenem sa kreativnim delom. Evo tepih zavrnut i sve je na gomili i čeka da mi nadodje inspiracija i da me muza pogladi po glavici. A umesto muze pritiska me ovaj iz MunZe da napravim remek - remek - krmek - delo svetske (a i ire) akvaristike.
A ja ko za inat tiltujem i vrtim se u mestu, lajfujem u prazno i umesto Muze spopada me MunZe...
Klasično presisavanje i prenapucavanje... natrpao sam se gomilom harda, realno za 3, a ne za jedan akvarijum i sada se lomim kako sve spakovati u ovih malenih 360litara. Moram sebe rasteretiti idejom da u ovaj akvarijum stavimsto mu pripada, a da ostatak spakujem u nova dva - tri koja pod hitno moram da nabavim... SurprizedShock
igra6.jpg

biobiofizicar
Faza 1 igranja.
Ubacio sve panjeve i malo ih razmestio po akvarijumu. Naravno poigrao sam se sa vie različitih kombinacija. Uglavnom sam vrteo malce dok su veliki stojali kako jesu...
Ovo sa slike mi se nekako najvise svidelo. Postavilo se pitanje i trebaju li mi uopte Dragoni u postavci, poto mi se i ovo čini da moe da bude sasvim OK uz odgovarajuću sadnju.

Ali čemu onda ono suludo dvodnevno smrzavanje i ispiranje kamenja ako neću ni da probam... Ma naravno da hoću pa se prelo i na fazu dva: "Trpaj kamenje do iznemoglosti!!!"Yes
faza1.jpg

biobiofizicar
Evo i fotke sa početka faze dva - kamenolom. Uglavnom sam se bavio centralnim motivom...
Izgleda prepoznazljivao - zar ne? Lips sealed Razrada "Vriteće" teme - dodue u neto većim razmerama...

Odoh da pajkim.
Nastavlja se... Bye
faza2.jpg

biobiofizicar
Ovde je najteza vizuelizacija. Rad sa manjim akvarijumima je milina, nano jos i lakse: nesto postavis, izvadis ruku i odmaknes se korak da sagledas, Ovde jedva izbalansiras stencugu od par kila, nekako uglavis i onda trcis na drugi kraj sobe kako bi sagledao. Nocna mora i zato mora polako i naravno da ce se jos puno menjati i preslagivati - tek se upoznajemo prostor akvarijuma i ja sa jedne strane i materijali sa kojima radim sa druge...
Evo jutrosnje vizure. Onako klasicno "Vriskovski", ali imam zilion ideja kako ovo i dodatno zakomplikovati i uslozniti i pomeriti malo od "Vrisak" klasicizma, ako je to ikako moguce...
Surprized
f2b.jpg

Coa
Sad bi bio Biomeker kad bi tu napravio baznu stanicu za Bucephalandra-e. Smile
Ali ovo moje loenje je moda i preskupa zajebancija, mada bih bio najradosniji da tako i bude.
Uglavnom mislim da za sada drzis logican pravac gledajuci ovaj pocetni razvoj
Coa attached the following image:
bio3.jpg

biobiofizicar
POkusaj vizuelnog rasterecivanja leve strane srednji i zadnji plan. Ideja je da sve postane prozracnije. Naravno nije jos doradjen taj cosak posebno napred. Kada se vec igram sa promenom orijentacije par velikih grana nazad i celu postavku sam preorijentisao iz usmerenja od nazad gore levo ka dole desno napred u novu centralniju postavku sa blagim usmerenjem od nazad gore desna ka napred dole levo. I ovo tek da steknem utisak o toj varijaciji. Mislim da svakako srednji plan levo treba rasteretiti uz naravno malo kompleksniji ali i nizi prizemniji hard nego sto je trenutno...

Igra, igra, igra...
faza3a.jpg

Coa
Uzivo izgleda impozantno zbog masivnosti svega. Ovde ima brdo harda a posebno je zanimljivo sto su rupe na mangru slicne kao rupe na dragonu... svaka rupa kao detalj... hiljade detalja... mislim da ce fotografija tesko sve to da prikaze... Uglavnom nije mi daleko pa eto me opet na kojoj kafici Smile

biobiofizicar
Dosta sam se igrao slaući sloj preko sloja, eksperimentiući, menjajući orijentacije postavke, preopterećujući je i rasterećujući je... Vreme je da se i ovaj zabavni deo priče polako privodi kraju i da se akvarijum sprema za punjenje. Mislim da sam dobro osetio strukturu izabranog mangroa i njeno dopunjavanje sa strukturom dragona. Jako mi se svidelo i jako interesantan spoj mikroreljefa teksture i strukture ova dva drvo-kamen materijala.
to se tiče forme opredelio sam se za rasterećeniju varijantu u kojoj sam ostavio i neto vie mesta za sadnju kako bi sebi dozvolio da se malo igram i sa biljkama... Ovo na slici je ono to mislim da će i ostati. Naravno da treba razbiti par kamenova, dodati jo malko detalja, sve učvrstiti, ali generalno sam zadovoljan ovom formom i oblikom, čak ta vie zadovoljan sam i izgledom na centralnoj fotki (čemu neto specijalno nisam teio, ali i to se dobro sklopilo...)

Veliki znak pitanja i neto od čega pomalo imam i tremu i strepim je samo punjenje i koloritno uklapanje koje tek treba de sledi nakon potapanja postavke pod vodu. Jasno je da pod vodom mangro postaje skoro crn, a ovi areni dragoni ima da povuku bojom svaki na svoju stranu u zavisnosti od rasvete iznad akvarijuma. I ovaj deo priče sa koloritom i osvetljenjem ima da bude ozbiljna i vana karika u budućem ivotu ovog akvarijuma, posebno ako se uzme u obzir i neizbena čajno uta voda kao posledica gomile mangroa u akvarijumu... Jo jedna igra koja tek sledi u ovom staklu...
faza4.jpg

biobiofizicar
Sav ponosan na svojih ruku delo pitam kolege u kancelariji kako im se svidja aq i dobijem skoro jednoglasan odgovor: "Ubico, ubio si Supermena! Ovo je kriptonit..." FacepalmShock
Uskoro mi stie i email sa donjom fotkom...
kris1a.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,481 jedinstvenih poseta