14.06.2026 06:03
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
pomagajte drugovi!
Manas
znaci ovako: Aq 180 l Ei sistem doziranja o.9W / l svetlo. C02 dodajem u formi easy carbo. Podloga flurobela i recan sljunak odozgo . akvarij postava 3 meseca. suma sumarum biljke napreduju lepo.Ali brown diatom me ubijaaaa. Valjda je do silicate u vodi il neznam sta jos . Slicna iskustva? hvala unapred

Manas
Inace javlja se na donjim listovima biljaka. sta da radim dal su cesce promene vode pametan poteg?

Andrej
Ti njih usisavaj cesto uz promenu vode i za koji mesec bit ce ok.
Ove alge su klasika u mladim postavkama, posebno kad se upotrebi kremenov pesak.
I ja sam ih imao oko 2 meseca u 75 litrasu, od jednom su nestale i sada ih nema vise.

Manas
hvala na savetu ali brale vec 4 meseca me podjebava ovo sranje tako da vec mislim i da nije do to. svestan sam da se desava to u novim posatavama ali ovo i nije vise bas nova postava.Probacu a koliko cesto da radim promene vode?

sake30
Pozz svi kau to je sindrom mladog akvarijuma al ja sam isto proao loe sa ljunkom, prosejo ljunak granule 2-3mm milina sam sam se sebi divio kako sam utedeo na kvarcu kad oće klinac ta braon napast sve gora i gora i gooora.
Pa čitam proće to nije nista mlad akvarijum bla bla
E a onda oće to i ako neko pravi pozadinu sa cementom, pa oće od silikona i naravno rečnog ljunka daba prokuvavanje to sam vie čačkao sve gore, biljke počele stagnirati pa propadati tačno vidi kako se izdanci sue polako al sigurno izgori.
Onda reih na restart a tek postavljena postavka mald 6 meseci tako a katastrofa, idem redom vadim ljunak stavljam kvarc čeće izmene vode malo sam dodavao đubrenje NO3, KCL ... da biljke vratim u ivot i gle čuda ja te nemani nisam vie uopte imao moda malo kako gde na kojem kamenu al meni je naj običniji kvarc umesto ljunka pomogao da sam znao kupio bi tonu em sam se zezao da ga prosejem operem prokuvam i na kraju ipak.
Nekaem da je i tebi to sigurno al ovo je meni pomoglo sad mi ao to nisam uslikao koliko je te nemani bilo i kako se irilo.

daweed
Naseli pueve i dijatome nema za 2 dana...

Kvarc, ljunak itd nikakve veze sa algama nemaju... To je isto kao kad bi rekao ovo kinesko staklo mi navlači alge eh da sam uzeo pančevačko... Beer

http://daweedaqua.tk
Roda
Donji listovi biljaka propadaju jer biljka raste,da kazem isuvise dobro a shodno brzem rastu povlaci sve hranljive materije u nove izdanke i listove.
Jacinu svetla bi trebalo da gledas po lux odnosno lumenu.Ako se nevaram,mislim da je nekih 12000-14000 lumena dobra osvetljenost.Sve zavisi i koje biljke inas,milion faktora tu ima...Ja dam imao slican problem pa sam unacio manje zahtevne biljke,podesio osvetljenje i ubacio CO2 i za dve nedelje sve nestalo,ali sam problem aa algama vukao sigurno 6 meseci.

Manas
Ma jacina svetla je o.9 w /l kako sam reko co2 dodajem redovno.Inace to sto kazes je 100 % . Biljka je gore i suvise savrsena pa prosto je neverovartno kako dojni deo propada. Inace radi se o Rotali rotundifolii i amania senegalis. Ludwigia repens je super Glosa je super. Problema isto ima i sa Helferi postegemon. Tako da jebem li ga ne znam.Pola bilje luduje pola propada. Neznam sta da se radi.Rotalu sam imao skoro u svaku postavu i nikad nije bilo sranja ko sada.Jel ti mislis da je svetlo prejako?
Obicno se to desava kad je svetlo slabo a 0/9 po litru i nije bas slabo kolko se ja razumem. Inace se radi o 4x40 osram stedljive = 160 w a akvarij je 179 l . Sas sam inace ubacio ludu filtraciju pa vidimo oce li se nesta promeniti. Inace problema sa ostali algi nema.

Roda
Svaka biljka je prica za sebe.Rotala je poprilicno jednostavna i ne puno zahtevna.Sta znam experimentisi,verujem da ce to biti ok.Ja imam na 300l 4x 36 Phillips day light to je oko 15000 lumena i mogao bi da smanjim posto nemam tepih....Koliko lumena po vatu na tvojim sijalicama pise ?

tibor
I ja sam imao velikih problema sa braon algama (Diatomama) i dugo su me izludjivale. Na forumima sam citao o uzrocima pojavljivanja algi pa sam pokusavao da ih otklonim. Pojacavao sam svetlo, pojacavao cirkulaciju, vrsio sam ceste izmene vode, kupovao sam razne preparate protiv algi, stavljao jecmenu slamu u flter ali sve bez uspeha. Slucajno sam na nekom sajtu procitao da je jedan od uzroka pojave diatoma velika kolicina silikata uvodi i da je naj jednostavniji nacin uklanjanja silikata iz vode stavljanje u filter preperata SilikatEx. Ja sam ga nabavio i vec 7-8 meseci nemam problema sa braon algom,a mucila me zadnjh par godina.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,278 jedinstvenih poseta