14.06.2026 04:50
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
Polica za Aq 290l
Roda
Pozdrav ljudi.

Zanima me vase misljenje oko izdrljivosti police za akvarijum dimenzija 140x45x45 koji se nalazi samo na iverici.Trenutno prazan ima oko 70kg,verovatno ce pun imati blizu 400kg mozda malo manje.

No,o cemu se radi.Imao sam stari Aq I policu,naravno.SmilePosto je novi duplo duzi od starog,ja sam se opredelio da napravim asimetricnu policu I sa druge strane ( sliku cu naknadno ubaciti ).
Predhodni akvarijum je imao mozda 130-140kg sto je nikakva tezina za policu,ali ovaj...
Posto sam vec isekao ivericu,sklopio sa starom policom,tj nadogradio,dodao metalno postolje ispod police ( nisma mogao da nadjem adekvatne nogare,bilo nekih cevi,pa reko da isecemo I to ) postavio sma I akvarijum.
Pa ukratko.Ispod akvarijuma nalaze se 6 pregradnih zidova,dupla ierica 36mm,lepljena pa spojnicama zavrnuta,ploca ispod akvarijuma takodje iz jednog dela 36mm zavrnuta za tih 6 zidova plus sa strane u ove visoke police.Sve police sa strane su dodatno sarafane ( za sve koristio ivervijak sarafe 4 mm + lepak ).E sad slika je stara ( ubacicu novu danas ),posto mi akvarijum deluje dosta visoko,spustio sam ga za 20 cm I sad je u visini sa stranicama police,mozda malo nizi.Lesonit je pokucan iza,na ovoj slici se ne vidi.Poprilicno deluje cvrsto polica,pogotovo sada kada je I akvarijum spusten dole.

Posto je velik,i tezak,sta mislite,da li ce ta polica bez problema moci da nosu tu kilazu?Pritisak je staticki,nema pomeranja.Cak sam razmisljao da u sve coskove zavrnem I metalne vinklove 5x 5 cm ali nevidim potrebu bas I za tim.
Nebi jos da ga punim dok nebudem siguran.

Pozdrav

Roda
Slika Smile
Roda attached the following image:
20150916_220822.jpg

Roda
Evo kako to sad izgleda,koliko sam mogao na brzaka da nacrtam.
prepravljena_polica.jpg

Andrej
Ako mene pitas, to bi trebalo bez problema izdrzati tvoj akvarjum.
Pametno si uradijo to, sto si stavio duplu ivericu za pregrade.

Roda
Mislim da ce biti jos jaca posto sam je malo I ``skratio``.Postavicu sliku kada je zavrsim.Treba danas da ubacim sa desne strane prelivni filter I svasta nesto.

Roda
Da ne otvaram novu temu,nadovezacu se na ovu.
Akvarijum mi je u pripremi I cekam da mi stignu elementi za haubu.
Podloga dekoracija delimicno spremna,kao I rasveta.
Detaljnije cu sve opisati u narednom periodu,posto sam sa vremenom jako kratak.
Ono sto me zanima je da mi pomognete oko izbora biljaka za akvarijum.Planiram da to bude biotop akvarijum,imam jedan koren,Horus salje jos jedan.Posto ovo prvi put radim tj pokusavam da uradim kako treba,nebi da omanem puno.
Ovo je nekispisak biljaka koji sam ja napravio,a gledao sam pretezno estetski izgled a to su :

Ludwigia repens rubin
Cryptocoryne beckettii
Echinodorus bleheri
Echinodorus cordifolius harbich
Echinodorus quadricostatus
Eleocharis acicularis
Rotala rotundifolia

U kombinaciji sa korenjem bice I dosta raznoraznog kamenja,ali otom potom,dok dodjem do tog dela ( nadam se od nedelje ).

Voleo bih da cujem misljenje iskusnih ljudi,pa , pucajte...

Mandic
Sviđa mi se to to eli biotop. Thumb up U potpunosti podravam! Zaista se mali broj ljudi u naem regionu odlučuje da se oproba u tome, a neverovatno je koliko je to zanimljiva sfera naeg hobija.

Pomenute biljke se ne nalaze na istom lokalitetu, tako da bi ti Bleher sad rekao: ''It's not biotop corect''. Smile

Predlaem da pogleda ovaj sajt: http://all4aquari...15/entries

Na njemu će naći ono najvanije to ti je potrebno da bi krenuo sa biotopskim akvarijumom, a to je inspiracija.
Pored svakog akvarijuma ima opis biotopa, sa desne strane su i komentari sudija (jako bitno), a moe se pogledati i kako je izgledalo takmičenje prethodnih 5 godina i kakvi su se sve akvarijumi pojavljivali.

to se tiče tvog akvarijuma i kontstrukcije postolja, mislim da si dobro to osmislio i da će drati bez problema. Kod rada sa ivericom su najbitnija ta leđa, koja daju stabilnost police.

Roda
Slazem se u potpunosti sa tobom.No, mozda sam malo vise,kako bi rekli ``zagriza``,a da mi fali iskustva to je definitivno.Pregledao sam malo taj sajt,i mislim,da se rvenstveno treba upoznati sa prirodom,florom i faunom da bi uopste nesto moglo tako da se napravi u akvarijumu.
Neznam da li cu uspeti,verovatno necu,ali cu se potruditi da to izgleda skromno,za moj pola godine u akvaristiciSmile
No,postolje sam dodatno ojacao sa metalnim stocicima koje sam ubacio u pevu i zadnju pregradu,a danas sam konacno poceo i sa haubom da se igram.
Ostaju sutra vrata da se montiraju sa 4 krive sarke i pneumatskim podizacima.
Kada to sklopim onda ide svetlo.
Danas mi je dan krenuo lose,valda zato sto je crveo slovo i nedelja ( iako je nedelja moj jedini dan za odmor i druzenje sa ovim hobijem ),poceo sam da se bavim hardom.Krene stane,krene stane,pa sam dosao do neke tacke gde sam zakucao i tu pitam sve vas iskusnije za savet,predlog,bukvalno sve sto moze da mi pomogne da ovih 300l bude extra.
Posto biljke jos nisam nabavio,voleo bih da cujem vase predloge ( nisam bas neki extra poznavatelj istih ).
Evo i par slicica kako to sada izgleda.

Roda
.
1_479.jpg

Roda
.
2_379.jpg

Roda
.
4_203.jpg

Roda
E pa,posto sam i ovo skoro priveo kraju,da bacim koju fotku.Predlozi,sugestije,kritike su dobro dosle.
Dosta sam vremena proveo,oko haube,kako sta i dosao na resenje da zatvorim ivericom od gore,ali opet sa strana da ostane prostora za luftere.
Neonke ( Phillips 4x36 vati ( oko 13500 lumena )) sam montirao u CD profil za rigipse,pa sve to za plocu.Prigusnice sam izdvojio van haube i akvarijuma ( bice na slici ).Sijalice mogu da se pale naizmenicno,svaka zasebno.
aq1_3.jpg

Roda
Posto sam se opredelio za prelivni filter sistem prelivnih cevi sam sproveo kroz policu.
aq2_5.jpg

Roda
Ovako izgleda zatvoreno.Podloga spremna,biljke postavljene,za pocetak ono sto sam nasao ( Rasta pelceri Smile ).
aq3_3.jpg

Roda
Ovako to sad izgleda,pre punjenja vodom.
Postavka:
-Podloga-Rainforestova
-Kamenje sam pokupio sa Kosjerica u povratku sa Zlatibora
-Korenje od Horusa ( hvala druze Applause )
-Sa desne strane ima i nesto Red Moora
-Kvarcni kamen 1-3 mm granulacije iz akvarijum arta
-Biljke : Vallisneria,Ludvigija obicna i rubin, Microsorum u korenju i kamenju,Bacopa i Hygrofilia.Ima i koji kako Rasta kaze kupus Smile msm da se zove Nomaphila ....
Roda attached the following images:
aq6.jpg aq5.jpg aq4_1.jpg

Roda
Malo se izbistrila voda,pa to sad ovako izgleda.
Malo su ruzne one cevi sa desne strane,pogotovo ona fi40,ali to je samo privremeno resenje.
Za koji dan,nadam se,ce proraditi I CO2.
aq10.jpg

Rasta
super je za pocetak Thumb up ako mozes nakrljaj sto vise biljne mase, nekako mi sad panj ne dolazi do izrazaja ali kad se zazeleni izvuci ga mozda jos napred...ne sumnjam ja da ces ti ovo napicaniti Smile

Hoce se ovaj stiropor napred stalno videti ili si planirao neku masku napred da stavis od iverice Mad

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
Roda
Kao sto sam rekao,slab sam bio sa biljkama,pa sam nakrljao sta sam imao.
Da cu ubacivati jos,hocu,samo da se odlucim sta I gde.
Stiropor se naravno nece videti,narucena je lajsna.
Vodu treba da dospem jos toliko da se nevidi linija,posto sma nesto experimentisao.
Otvori sa strane police I ispod akvarijuma takodje se zatvaraju,pa ce onda I sama polica doci do izrazaja,ako vec I sad nije,donekle.

Roda
Danas ubacio Blixy,zasad na ovom mestu.Treba da stigne Anubia i nesto mahovine pa cemo videti kako dalje.
Evo koja slicica na brzaka.Deanjmi hvala za Blixu,lepa je i zdrava.
Inace ono crevo sa desne strane jos nisam zamenuo,ali hocu cim nadjem nesto ne toliko upadljivo kao ovo....
3_291.jpg

deanjmi
Super ti je legla sad samo da krene da se siri bice super.Lepo si krenuo samo ubacuj biljkice,pozdrav.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,875 jedinstvenih poseta