14.06.2026 08:22
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
Akvarijum 400L
Roda
Pozdrav svima,

Posto sam oko godinu dana u akvaristici pa neznam bas sve,zeleo bih od vas da cujem par predloga i saveta,koji bi bas dosta znacili.
Naime o cemu se radi.Imam jedan manji akvarijum oko 120L ali isto tako planiram da postavim jedan od 400l.
Predpostavljam da klasicna pumpa nece raditi posao u njemu,pa me zanima sta tacno od opreme ide za takav akvarijum.
Filtracija kao prvo. Kakv filter ? Kanister,koja je predpostavljam malo skuplja varijanta ili da pravim nesto sam ? Sto se tice budzeta,spreman je Smile
Naravno zanima me i rasveta,koja je solidna a ne nesto extremno skupa.
Mislim da su ove dve stvari najbitnije za sad,ako sam nesto zaboravio bio bih vas izuzetno zahvalan da to napisete ovde.

U principu,prvi akvarijum koji sam sam uradio,pretrpeo je niz prepravki bas sto se tice i osvetljenja i filtracija.
Na ovom bi to da uradim kako treba da nemam kasnije muka i peripetija.

Pozdrav Smile

Srafciger
Ako imas dovoljno prostora napravi pregradni filter i to sa zadnje strane. Izdvojis desetak centimetara i dobijes ogroman filter za male pare, koji ce raditi uz pumpu od nekih hiljadu dinara i u njemu mozes da sakrijes i sve drugo od opreme sto ces koristiti. Naravno, pregradno staklo premazes crnim silikonom. Jedini problem je sto ces tesko menjati boju pozadine kada pozelis.

Sa ovakvim filterom neces imati problema oko prelivanja vode iz akvarijuma, sto moze da se desi u slucaju prelivnih cevi ili kanistera. Meni su se desila dva incicenta sa kanisterima. Posledice nisu bile strasne, ali moglo je biti mnogo gore. Nikako ne bi valjalo da ti se razlije 400 litara vode po kuci, ili u mom slucaju oko 300.

www.MojBiljniAkvarijum.org
Roda
Hvala na savetu. Upravo sam i razmisljao o takvom filteru.Bitno je onda da nadjem samo dovoljno jaku pumpu koja ce da provlaci 400-500l/h ?

A osvetljenje,cevi,reflektori itd ?

Naravno da nebih da se razlije po sobi,pogotovo sto je sprat a ispod naravno laminat Smile

Roda
Da li mislio na ovakav filter ?
Roda attached the following image:
akvarijum.png

Srafciger
To na slici skoro sigurno nije pregradni, vec prelivni. Za taj su potrebne cevi za povezivanje.

Mislio sam na pregradni koji je, u principu, "unutar" akvarijuma, tj pregradno stakli se ili ne lepi skroz sa jedne strane, pa kroz tih 1-2mm voda udje u taloznik, ili se busi. Pregradno staklo se tako napravi da bude ispod visine akvarijuma i ako se nesto kojim slucajem desi da se zapusi i pumpa prepuni akvarijum, voda se ponovo preko pregradnog stakla prelije nazad u filter, a ne u prostoriju.

Ono sto bih ja pravio sada ako bi ponovo pravio sebi akvarijum je najverovatnije dupli stakleni krov - jedno staklo na ojacanjima tih iznad povrsine vode i drugo na desetak centimetara iznad toga. Nesto slicno ovome samo samo jednom koristio na biljnom akvarijumu, pa ne znam da ti odgovorim u vezi sa svetlom. Sada ne drzim biljke i nije mi potrebno mnogo svetla, ali pretpostavljam da su se vec pojavile diode koje ne zagrevaju previse i koje bi se mogle koristiti izmedju stakala. Trebalo bi da se javi neko drugi ko ima vise iskustva sa time.

Srafciger
Nasao sam sliku filtera jednog akvarijuma koji sam davno pravio.

s13.postimg.org/lhyt4cd5z/filter.jpg

Vidis pregradno staklo premazano crnim silikonom. Sa druge strane izgleda skroz uniformno crno, bez tragova od premazivanja. Pregradno staklo nije lepljeno uopste na bocne strane. Pumpa je postavljena u sredinu.

Ne mora uopste da bude ovako. Ja sam se za ovo odlucio da bi protok bio bolji preko filter materijala.

Mislim da ti za akvarijum od 400 litara treba pumpa jaca od 400-500 litara, verovatno bi ti bila dobra neka at-303, ili at-304, ali to vec sam odlucujes. Vidis sta ti odgovara, koliki protok, sta ti stvara alge, sta utice na izbacivanje CO2 iz vode...

Roda
Aha,pogresno sam ja onda razumeo. Trenutno imam u manjem AQ takav filter.U principu sam se vec odlucio za filter i delimicno za pumpu.
Jos samo da vidim osvetljenje,Koje cevi postaviti na duzini 150-160cm akvarijuma ?

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,717 jedinstvenih poseta