|
Braon alga- resenje
|
| Roda |
Posted on 11.05.2015 11:45
|

član
|
Pozdrav ljudi,
Pre odprilike 2 meseca poceo sam da se bavim akvaristikom,tj formirao sam svoj prvi akvarijum ikada.U pocetku nisam imao vecih problema,osim zelenih algi koje sam sa lakocom uklanjao.Medjutim posle mesec dana,mozda i malo vise,pojavio mi se problem sa braon algama,kojih imam sve vise,i to na mestima ispod sijalice ( imam dve stedise od 12w i Gor Lux crvenu od 18 koja palim predvece umesto stedisa).
Poceo sam redovnije da menjam vodu, oko 50% vode jednom nedeljno.
Imam hranljivu podlogu,neznam tacno koja,u pitanju je zemlja,kao ona za cvece.Preko nje imam oko 4cm kvarcnog kamena,par kamencica,i nesto biljaka.
Planiram da ubacim jos koju biljku,da popunim akvarijum,sa nekim ne zahtevnim.
Pozadina mi je od biber crepa lepljena Ceresit silikonom za akvarijume.
E sad,sta je uzrok pojavljivanja ovih vrsta algi neznam.Cak je bilo i po listovima biljaka kao neke male koncane,ali sad ih sve manje primecujem,kao da se povlace.Akvarijum je zapremine 100l.
Molim Vas za neke savete,sta da radim,biljke,svetlo,ribice.
Imam dva algara,da li da ubacim jos,ili kozice puzeve ?
Hvala
Roda attached the following images:
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 11.05.2015 12:31
|

Administrator
|
Malo biljaka za takvu podlogu. Dodati jos biljaka u podlogu. Dodati algare. Sijamci navodno jedu ovu algu. Malo je svetla. Mozes da palis sva 3 zajedno... Razmisliti o CO2. Svakako kupi Easy carbo (EC) za pocetak. Kada menjas vodu posto se alga hvata u gornjim delovima po hardu i ispraznis vodu uzmi i delove harda sa algom premazi sa ECom (cetkicom ili vatom natopi) sacekaj 10ak min i puni vodu. Ukupno za mazanje iskoristi najvise max dozvoljenu dozu ECa za tvoju litrazu. Kada dopunis vodu on ce se sprati u akvarijum, a predhodno ubiti algu. Alga ce posle par dana poceti da beli... Ovo mozes raditi i sa H2O2.
Toliko za pocetak... |
| |
|
|
| Roda |
Posted on 11.05.2015 12:43
|

član
|
Hvala na brzom odgovoru,svakako cu i to probati.
Predpostavljam da se Easy Carbo moze naci u svakom Pet Shopu ?
Kad si pomenuo sijamce,to je isto vrsta algara ?
Pozdrav |
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 11.05.2015 20:47
|

član
|
Crossocheilus siamensis - sijamski algar

Mada mislim da je nece jesti...najbolje da probas sa CO2 i sa easy carbo-m, isti ti je mozda najbolje da pogledas na reklamnim linkovima sa desne strane 
Pozdrav kolega  |
| |
|
|
| Roda |
Posted on 11.05.2015 22:01
|

član
|
Prepoznao si moj aq ☺Narucio sam jos zelenila iz RFa i menjam ove slabije za jace stedise,pa cemo videti...
Pozdrav😆 |
| |
|
|
| Roda |
Posted on 01.06.2015 18:08
|

član
|
Evo cisto da bacim neku sliku,mada nisam nista puno menjao jer planiram ovaj krs od crepa iza da izbacim,neki odvojeni filter,nesto,vedecemo.
Ono sto sam uradio :
-Ubacio jos biljaka ( jos par nekih pelcera treba da stigne ) - Rasta hvala pelcerima 
-Ubacio CO2 ... kostalo dosta..al`nema veze...cini mi se da ima nekih promena...
-Dosta novih stanovnika 2 sijamska algara,3 kulikuli,barbusi titeja 10 komada,muljara 5 kom , algara obicna jos 2 kom,skalari 8 kom.... Za sad se svi lepo slazu,nema mrtvih.
Od rasvete imam 3 komada 18w DayLight i jednu stedisu od 15 ( nju palim pred spavanje ).
Pitanje :
Da li da gasim CO2 nocu ili ne ?
Trenutno ga samo smanjujem na minimum preko dana namestim na 2 mehurica u sek.
Evo i par slicica,mada nista spektakularno,jer sto ga duze imam sve vise vidim gde sam gresio 
|
| |
|
|
| Dragan Kinez |
Posted on 01.06.2015 21:01
|

Administrator
|
Lepo namesti ventil za CO2 i ne diraj ga neka ti stalno dozira nemas potrebe da ga gasis, dodavanjem CO2 utices na Ph vode u akvarijumu samim time sto ga ti palis i gasis utices i na Ph parametre i stvaras nestabilnu sredinu. |
| |
|
|
| Roda |
Posted on 01.06.2015 21:49
|

član
|
Jos sam pocetnik u svetu akvaristike,pa idem korak po korak.Bojim se da ne predoziram vodu sa CO2 pa da jos poubijam ribice ( mislim na rad nocu ) pa sam zato i smanjivao protok nocu. |
| |
|
|
| Roda |
Posted on 09.06.2015 10:03
|

član
|
Evo par slika,nepune 2 nedelje od koriscenja CO2.
Biljke,odlepile...Braon alge su se kooooonaaaceno pocele povalciti.
Malo sam pojacao svetlo...Sve u svemu kako je bilo dosta je bolje.
E sad me interesuje da li mi neko od vas iskusnijih akvarista mogao da mi da neki predlog ili savet kako da preuredim malo sam akvarijum iznutra,misleci samo na raspored biljaka i mozda neki kamencic.
Pozadina iza koju imam od crepa mi je dosta suzila akvarijum,pa se razmisljam i da je izbacim celu.
Sta mislite ?
|
| |
|