E ovako posto sam skroz nov u ovome a nemam bas nikoga ko bi me mogao uputiti molio bih vas da mi pomognete.
Krecem u izradu Akvarijuma.
Pri renoviranju dnevnog boravka ostavio sam mesto za akvarijum.pre nekoliko godina sam na jednom filmu video aq sa crnom pozadinom,belim osvetljenjem,belim kamenom
i sa puno mehurica koji idu sa dna i ostavljaju super utisak.
Sad bih ja hteo nesto slicno.
Polepio sam crne plocice da mi budu pozadina.
Jos nisam fugne odradio al nema veze.
ja planiram ceo proces slikati i postaviti ovde ali bi mi dobro dosla pomoc jer ovo prvi put radim.
E sad da predjem na stvar .
Dimenzije otvora u zidu su :
Visina: 84 cm
irina: 76 cm
Dubina: 21 cm
evo i nekoliko slika.
Posto sumi dimenzije otvora
Visina: 84 cm
irina: 76 cm
Dubina: 21 cm
Mislim da mi dimenzije akvarijuma budu:
Visina: 82 cm
irina: 75 cm
Dubina: 20 cm
Sa time sto bih radio dupli krov i visina vodenog stuba bi bila mozda 70 cm.
Ne znam jeli to mala dobina od 20 ali ja nemam vise mesta.
Nedavno sam bio u jednoj prodavnici sto izradjuju akvarijume po meri i predlozili su mi dupli krov i nekakve filtere sto se ubacuju u tri pregrade sto oni naprave od stakla pri pravljenju akvarijuma.
Meni se to sve jako svidelo posto se sva oprema lepo sakrije.
Zanima me vase misljene u vezi ovoga,Da li cu moci odrzavati AQ ako imam nekih 14 cm prostora iznad kad skinem gornji krov.I posto je prozor desno da li je o puno svetla za AQ
Zanima me i izbor dekoracije i izbor blija i riba.
moja zamisao je jedna grana vinive loze inako do 2/3 sirne AQ na njoj neko bilje sto moze da se stavi na granu( tu mi treba neka prepurka u smislu koje bilje su za to pogodne).
A u drugom uglu malo vece kamnje za neku malu pilju,otvor za skrivanje riba,uglavnom u tom smislu a na njemu nek veca biljka.Opet ako neko ima neku ideju ili preporuko dobro bi dosla.
po sredini u prednjem delu neko nisko bilje.Opet dajte predloge.
Hvala unapred.
to se tice riba tu sam se ponajvise ineresovao.Ali i najvecu dilemu imam ta i kako da radim.
Koje ribe mogu sa kojima,kako ih uklopiti da to ne bude ni prepuno ni prazno.
E ovako po mojoj racunici to bi bio AQ od nekih 110l, voleo bih mozda 2 do 3 jata razlicitih ribica sa po jedno 5 do 7 jedinki, ne vecih od 3-5 cm.
I mozda 4 do 5 vecih ribica da onako ne bode monotono.
Dajte mi predloge,savete.
Jedva čekam da vidim ta mi imate za reći.
Jo jednom hvala.
Da je usko,usko je
Odrzavanje ce biti tesko. I ja sam imao nekad slicnu zamisao: da u zidu izmedju kuhinje i hodnika stavim jedan slican tvom, stim sto bi iz hodnika izgledalo uramljeno kao slika a iz kuhinje ledja koja su funkcionalna i ne bas izgledna
Nego dosta o tom mom.
Tebi ce za taj akva trebati deblje staklo koje ce jos dodatno smanjiti unutrasnost. Visina je malo velika i potrebno je bas jako osvetljenje da se probije svetlo kroz dubinu vodenog stuba. Naravno ovo je samo moje misljenje i predlog da uzmes nezahtevnije biljke po pitanju svetla.
Ribice jatne lepe po meni to su neonke i kardinali, idu zajedno i stvarno su prelepe. E sad opet ta visina akvarijuma, nekada sam negde procitao da torokatumi vole veci pritisak , mada sam mozda i pogresio, ali bih svakako kao neku vecu njega na dno stavio.
Ideja ti jeste extra i verujem da je u tom filmu to izgledalo super
Ne zanam , nek se javi jos neko ali mozda da ubacis neke ciklide, beli kvarcni i onda i dugacak rasprsivac u pozadini. To ti je kao iz filama par anubia od biljcica i mozda u jedan kraj usteriana.
Sta ti se nalazi sa druge strane zida?
Po meni bi najlakse za odrzavanje i najlepse bilo kanister sa druge strane ako ti je neka prostorija u koju mozes da smestis, samo 2 rupe izbusis kroz zid. 3-4 para ciklida, beli kvarcni, par kamenova, grana sa anubiom...
Pozdrav i dobrodosao.
Na zalost moram odmah da te razocaram. Ovo je ultratesko za odrzavanje. ne samo jako malo prostora iznad, nego je i jako, jako usko, pa jos i kauc ispred...
Ako bas insistiras da akvarijum bude u ovom udubljenju ostaje ti samo da postavis low light varijantu sa eventualno ponekom nezahtevnom biljkom, inertnom podlogom, malo plivajuce drezge (sve ovo radi bioloske ravnoteze akvarijuma), izaberes sitnije jatne ribe, postavis dobru filtraciju, neki nezahtevni modularni hard i to pre ubacivanja akvarijuma u rupu. Obzirom na polozaj u sobi ovo mora da bude samoodrzivi stabilan akvarijumski sistem sa minimalnim potrebama za guranje ruku u njega, eventualno 1-2 puta mesecno za delimicne zamene vode (i to preko nekog dobro osmisljenog sistema sa crevima), kada ce se eventualno i sifonirati dno. Filter mora biti lako dostupan za ciscenje. Nisam siguran kako ce ti se svideti plocice u pozadini jednom kada sve postavis i napunis vodom (meni se ne bi svidele), ali to je bar lako resivo postavljanjem folije uniformne boje (bela ili plava ili crna) na zadnje staklo akvarijuma ili na plocice (bolje na staklo).
Ovo su dimenzije i pozicija akvarijuma zbog kojih vlasnici (posebno ako su pocetnici u akvaristici) na kraju zamrze i batale akvaristiku jer vrlo brzo prestanu da lice na velicanstveni holivudski scenski efekat koji su videli u nekom filmu i postanu algava barustina koja je nocna mora za odrzavanje...
Samoodrzivi stabilni akvaristicki sistem je jedino resenj za ovaj akvarijum ili naravno mnogo bolje resenje bi bilo naci u sobi odgovarajuce mesto za akvarijum normalnih dimenzija sa mogucnoscu lakog pristupa, a ovu "rupicu" u zidu popuniti nekim nezivim dizajnerskim detaljem...
http://www.mojbil...170140.jpg
ovo je nekada bio moj ajvarijum u slicnim dimenzijama,obostra doduse sto je jos teze ali isto je bilo nezgodno 25 cm sirina.Izvinjavam se zbog postavlhanja slike ali cisto da vidi neku ideju na primer.
Pade mi na pamet: kako bi bilo da dozidas od patosa do akvarijuma sa siporex blokovima, oni se lako i oblikuju i da dobijes jos 20cm koji izlaze iz zida. Tad bi mogao da se igras sa njim. Jos moze i taj deo poliobao da bude jer kao sto rekoh ispod Yu tong mozes da oblikujes lako. Ja bih pre razmisljao u tom pravcu...
A za plocice se i ja slazem, Dzabe su zausele prostora cak i debljine stakla. folija je mnogo lepsa.