14.06.2026 06:02
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Ostecenja naT5 neonkama
biobiofizicar
Ukratko.
Imam Juwel akvarijume sa T5 neonkama i na njima metalne Juwelowe reflektore koji su se kacili direktno na cev neonke pomocu plasticnih originalnih klipseva - nosaca reflektora.
Posle mnogih godina plastika se skrtila i klipsevi su se polomili. Zamenio sam ih slicnim metalnim (od tankog lima), ucvrstio ih metalnim srafovimana na stare metalne reflektore (odsijavace) i tu je nastao problem posle nepuna 2 meseca. Na mestima na kojima metalni klipsevi nalezu na staklo neonske cevi sa unutrasnje strane cevi nestao je beli florescentni sloj i na tom mestu je neonka potpuno crna. Slucajno sam ovo video kada sam skinuo reflektor sa neonke radi ciscenja.

Sumnjam na 2 stvari kao uzrok ostecenja unutrasnjeg sloja.

Jedno je dodatno lokalno povisena temperatuta na mestu klipsa posto se reflektor zagreva, a metalni klips (za razliku od plasticnog) bolje prenosi toplotu.

Drugo je indukovana struja u metalnom reflektoru (odsijavacu), posto sam primetio da ovi reflektori na metalnim klipsevima (za razliku od onih na plasticnim) kada ih predjem naddlanicom "bride". I ovo moze da ima smisla. U cevi je visok napon, elektroni "trce" kroz gas, leva i desna strana fiksiranja reflektora su na nekih 80cm i postoji razlika potencijala izmedju te dve tacke, indukuje se i magnetno polje, zatim reflektor, klipsevi i srafovi su od razlicitih metala i tu negde bi mogla da se krije i prica o indukovanoj struji u reflektoru i ostecenjima koje prouzrokuju "elektromagnetne madjije" na unutrasnjem sloju neonke.

Ako imate reflektore na neonkama bacite pogled sta se kod vas desava, pa izvestite...

Anubius
Meni se isto desilo,na prethodnom akvarijumu sam imao t8 neonke i improvizovao sam reflektor,savio sam aluminijumski tanak lim i na njemu zalepio aluminijumsku sjajnu foliju..E sad odsijavac-lim mi je bio na dva mesta direktno u dodiru sa neonkama,na oba ta mesta kada sam menjao neonke(i dalje su radile samo je bilo standardno menjanje nakon 6+ meseci) primetio sam beli sloj koji je hrapav na dodir,nisam znao sta je tako da sam samo zamenio sijalice i vratio taj odsijavac,dok god sam imao taj akvarijum normalno su mi sijalice radile bez nekih problema.
E sad to su bile obicne sijalice od 80 dinara 6400 K tako da i da se nesto pokvari ne bih se brinuo ali kod tebe je rec o t5 neonkama koje nisu ni malo jeftine tako da nije sala ako se pokvare...Probaj da uzmes gumicu od grejaca i da joj iseces polovinu da napravis polumesec a deo gde se lepi za staklo pricvrstis nekako za odsijavac(silikonom ili vec necim) guma ne stvara nikakav napon,maadjije i ostalo,ali jedino ne znam koliko mogu da trpe grejanje te gumice...

Ja sam bas napravio akvarijum sa policom na principu kao Juwelov gde ce mi neonke biti u sklopu haube (napravicu nesto kao konzolu sa neonkama koju cu samo da ubacim na poprecna ojacanja e na njih cu staviti neke reflektore,razmisljam posto imam dosta lima kuci da odnesem kod limara da mi to lepo savije recimo po sredini ravno a levo i desno gde su neonke da se napravi polu mesec,tako ce reflektor biti u dodiru sa konzolom a ne sa neonkama..

Probaj nesto pa javi Grin

deanjmi
A ja pre neki dan stavio na obe neonke bas te klipseve,e jbg.Bas cu pogledati

biobiofizicar
Za sadai kod mene nema posledica na neonke. I dalje rade osim sto su na tim mestima crne i ne isijavaju svetlost. Na jednoj je to poluprstenasto sa gornje strane neonke sirine oko 1cm (tacno trag klipsa) kako je lezao na njoj, a na drugoj su to samo 2 tragica gde je klips najvise stezao neonku...
Mesto kontakta je problematicno. Ocito je drugi klips bio malo ovalan, pa je dodirivao cev samo u 2 tacke.

Blue
Jedna mogucnost je da je u pitanju nagomilana ziva usled hladjenja cevi na tom mestu. Okreni lampu za 180 stepeni po uzduznoj i poprecnoj osi i prati da li ce da nestane.
Druga mogucnost je nagomilavanje materijala sa katode na unutrasnjoj strani cevi usled neadekvatnog dizajna/vezivanja uzemljenja za reflektore i prigusnice ili tako nesto. Ova verijanta verovatno nije reverzibilna, ali ne bi trebalo da utice na funkcionalnost lampe.
Verovatno postoji i jos neka mogucnost, koja mi trenutno ne pada na pamet.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,267 jedinstvenih poseta