|
"Početnik"
|
| Laki_90 |
Posted on 04.12.2014 00:38
|

član
|
Pre svega elim da vas pozdravim sve. Neki me se moda sećaju a neki moda i ne. Dodue nisam ama ba nita bitno uradio dok sam "bio" ovde tako da nije bitno.
Elem...
S obzirom na to da sam već due vreme bez akvarijuma reio sam da se ponovo pozabavim time i sebi napravim jedan lep biljni akvarijum.
Kako sam odavno već zaposlen i imam stalna primanja sad mi je mnogo lake nego pre da obezbedim sve to je potrebno da bi to bilo kako treba.
Konkretno, elim da napravim akvarijum dimenzija 100h60h40 (duina h visina h irina) i da ga opremim dobrom rasvetom i ostalom dobrom opremom.
Kada kaem dobra oprema mislim na opremu srednjeg cenovnog ranga poto smatram da ne trebam da dajem novac za neto to isto radi kao i 30,40 pa i 50 % jeftinija stvar..
U planu imam srednje zahtevne biljke za početak dok se to sve ne ubilji dobro pa posle i zahtevnije i tako.
Plan je da akvarijum bude sa kako da kaem kamenim enterijerom.
Rasveta će biti kombinacija t5 neonki i to 3 komada sam imao u planu.
Filtraciju sam planirao preko kanister filtera.
Interesuje me sledeće :
-Koju podlogu mi preporučujete i kakav sastav u smislu na primer : tri sloja ovoga po 1 cm pa dva ovoga po 2 cm itd.?
-ta mi treba od prehrane za biljke?
-CO2? Primer : treba ti drop čeker, ovo, ono....
ta bi mi jo preporučili ukoliko ima nečega?!
Nadam se da ćete mi izaći u susret sa odgovorima i pomoći mi u aktiviranju jo jednog biljnog akvarijuma.
Znam da ima bezbroj tema u kojima pie sve posebno ali iskustvo iz prve ruke sam uvek smatrao za najbolje.
P.S. Temu sam napisao na ćirilici pa sam morao da je prepravim u latinicu poto je izbacio neke znakove...ako neko vidi to da zna da je moja greka! |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 04.12.2014 09:24
|

član
|
Pozdrav 
Najpre bih ti preporučio da ne radi tu dimenziju jer 40cm dubina na 60 visine je uas za skejpovanje. Jedino ako neće čisto biljni akvarijum bez nekog skejpa.
Drugo bih ti preporučio bar jo jednu sijalicu jer je to ba dubok akvarijum.
Podlogu moe da bira kupovnu ili sam da pravi... Ovde ima sve o podlogama.
http://mojbiljnia...icle_id=14
Co2 treba ti boca, manometar, dobar igličasti ventil, nepovratni ventil, brojač mehurova, difuzor.
Za prihranu ti trebaju mikro i makro elementi.
 |
| |
|
|
| Laki_90 |
Posted on 04.12.2014 17:08
|

član
|
Iskreno...planirao sam neki kamencic i neko drvce ali nista preterano tako da mislim da se uklapam tu negde!
Sto se raspete tice, nije problem da se ubaci jos jedna neonka.
Podloga: koja kupovna?
CO2-ok
Koji mikro i makro elementi i u kojoj meri? OD cega zavisi? |
| |
|
|
| Vlada991 |
Posted on 04.12.2014 21:40
|

član
|
Najbolja je tropica, definitivno. Ali i najskuplja.
Sto se tice mikro/makro elemenata, mozes krenuti lagano sa RainForestovim, pa preci na bolje. 
Neka me ispravi neko ako gresim.  |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 05.12.2014 09:20
|

član
|
Mikro i makro elementi... Kupovni ili DIY... Mera zavisi od veličine akvarijuma, svetla, ubiljenosti... |
| |
|
|
| Laki_90 |
Posted on 07.12.2014 22:58
|

član
|
A jel vrsta podloge zavisi od vrste biljaka koju zelim da gajim ili su sve vise manje iste?
Koje mikro i makro elemente da nabavim za pocetak a koji ce mi trebati kasnije? |
| |
|