Imam jedan problen. Imam skalara koji je nekako kao bolestan. Simptomi su: ubzano disanje u odnosu na druge ribe, stalno je u jednom cosku, trza se u mjestu, udubljen stomak, od danas odbija hranu. Nekako ne zainteresovan. Velicina oko 7 centimetara.
Akvarijum 120 litara sa filterom. Normalno ubiljen. Ribice oko 20 komada. Gupike, Ksife, Trikogasteri, Skalari i par cistaca.
Na alost za akvarijumske ribice se ba mnogo ne obaziru po pitanju lečenja i nekih ciljno pakovanih medikamenata upravo iz razloga to najčeće cena lečenja prelazi cenu nove jedinke.
U specijalizovanim akvarističkim radnjama moe naći dve ili tri vrste medikamenata za akvarijumke ribice.
Odvoj tu jedinku ako moe i tretiraj je sa tim preparatima u preskripciji bi trebalo da ti pie koliko kapi na litar vode da dozira, mada po tome kako joj je stomak uvučen moguće da se zarazila nekim crevnim parazitom.
Nasao sam na forumima po svim prilikama da je zarazena sa crvenim parazitom i nacin lijecenja je sa Metronidazol (orvagil) veoma uspjesan. Tako da cu probati odma.
LP
Poceo sam sa primjenom Metronidazol temperatura je 28 stepeni i planiram da je dignem na 30 stepeni ako mogodne grijac podignut. Za sada ne vidim nikakve promjene na ribicama a i skalar se isto ponasa.