14.06.2026 03:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: SUBMERZNO- EMERZNO » Wabikusa
 Print Thread
Waba - baba
biobiofizicar
Nisam odoleo izazovu da se malo ozbiljnije poigram i sa ovim načinom gajenja i araniranja akvarijumskih biljaka. jedna Waba-baba čučnula je na radni sto u kancelariji pored onog malca od 6 litara...
Evo kako je ispalo:
biobiofizicar attached the following images:
dsc06167aaa.jpg dsc06516d.jpg

Dejan Jankovic
Svaka cast na kreaciji i znanju . Sve pohvale.Applause

Dragan Kinez
Ja obično neto preterano ne delim komentare na forumu ali je ovo stvarno odlično, svaka čast Bio Bio i dugo ti nama iveo.

"Dve stvari na svetu su beskrajne. Ljudska glupost
vorens
dobra casa,nema sta..masta radi svasta..

biobiofizicar
Biljna prica ovog Wabia počela je od submerzno - emerznog buna koji je rastao na filteru u velikom akvarijumu od 240lit.

www.hraquascape.org/forum/attachments/waba1a.jpg

Skinuo sam ovaj mix HM-a, Micranthemum umbrosuma i Ceraptoterisa sa filtera velikog akvarijuma. bun jako razvijenih i isprepletanih plivajućih korena. Dodao sam u Wabu i Eleoharise (Acicularis i mini) iz kulture tkiva da malo zakomplikujem oko panja, a ubacio sam i hydrocotyle japan. U zavrnoj fazi "sadjenja" dodao sam i nekoliko otpadaka mini alternathere koji su se otkinuli od glavnog buna i koji su uspeno rasli u onom gustiu na povrini vode. Takodje sam ubacio i neku crvenkastu rotalu. Glavno dobro razvijeno stablo rotale doseglo je vrh akvarijuma, zacrvenelo, savilo na povrini vode i onda dole počelo da puta adventivne korenove, a na svakih par cm kretali su novi submerzno-emerzni izdanci. Takav jedan komad od 10akcm , sa puno malih izbojaka, odsekao sam od matične biljke i ubacio u Wabu.

Ideja je bila Waba sa potpuno inertnom podlogom i plivajućim biljkama u 2-3 litra plitke vode u koju se dodaje prihrana. Ako ovo moe tako bujno, zdravo i divlje da raste samo u vodenoj koloni, a zato ne bi na isti način raslo i u Wabi? Probao sam sa ovom atipicnom Wabom bez hranjive podloge.

Kao to ranije rekoh ideja je davno tinjala u meni, birkao sam posude, krao eni činije za voće, ali na kraju je izbor pao na ovu poveliku posudu u obliku čae za konjak. Davno sam je kupio sa Wabi idejom, ali skupljala je prainu sve do pre par meseci kada sam konacno poterao ovu Wabu-babu.
Dva su razloga to sam se odlučio za nju, a ne za otvoren i plitak Wabi.
1. Ovaj oblik sa suavanjem ka vrhu čuva vlagu u prostoru, a ako se pokrije i tim bolje. Ovo moe biti značajno u periodu adaptacije biljaka na submerzne uslove
2. Kada sam shvatio da ove 3-4 grane i korena koje sam aranirao u obliku stabla "bonsaia" mogu jednu po jednu da uguram unutra i ponovo iskombinujem u eljeni oblik i poziciju odluka je definitivno bila doneta...

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06149ab.jpg

Podloga - kvarc 1-2mm. Ubačeno par hranjivih tabletica u nju i to je to.
Hard dva Seriyu kamena koji su podelili donji deo u odnosu 1/3 napred prazno za otvorenu vodenu zapreminu i 2/3 nazad za biljke.

Slika spreda

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06159ab.jpg

Pozadi je ostavljen prostor za plivajuće biljno ostrvo tako da podloga nije nasuta do panja. Ideja je da se stavi biljno ostrvo, pa preko panj, pa da kada se napuni voda da ona izdigne plivajuće biljno ostrvo do ispod panja i u visinu gornje ivice kamena

Slika nazad

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06162ab.jpg

Sledilo je vadjenje drvenarije i "sadjenje", to jest stavljanje biljaka u predvidjeni prostor ispod panja.

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06165abb.jpg

I na kraju ostalo je vraćanje drvenarije u prvobitan poloaj i sipanje vode. Ponovno slaganje panjčića i grana ni malo nije bilo lako i izgledalo je kao 3D puzzle i puno su mi pomogle fotke koje sam pre vadjenja snimio.

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06183abb.jpg

Sipanje vode je odradilo posao, podiglo plivajuće biljno ostrvo i zakucalo ga ispod panja na eljenu visinu.

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06184ab.jpg

Na kraju sam vrh posude prekrio rastegljivom tankom providnom folijom i uukao sam je oko grana. Za prvo vreme dok se biljke prilagode novonastalim uslovima.

Osvetljenje je sunce u prepodnevnim časovima. poto Waba stoji pored prozora, a fotoperiod sam regulisao pomeranjem zavese... Obzirom da su biljke uglavnom pozadi svetlo je dolazilo iz pravog smera.

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06226ab.jpg

Ispod posude sa Wabom je cinija za voce koju sam maznuo zeni i bila je kandidat za plitku wabu, ali je preplitka, pa je unapredjena u postolje...Wink

www.hraquascape.org/forum/attachments/postolje.jpg

Malo Odozgo...

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06185ab.jpg

i odozdo napred...

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06190ab.jpg

Eto tako je formirana Waba-Baba...
Edited by biobiofizicar on 17.06.2014 09:58

biobiofizicar
Lepota Wabija je u tome sto je to trodimenzijonalno slaganje. Mali je, najcesce valjkast tako da je skulptura. Nija kao akvarijum da ga slazes samo za 2D frontalnu fotku. Meni je cilj bio da bude dobar iz ma kog ugla se gledao. Mislim da sam uspeo tako da postavim hard da solidno izgleda ma otkuda ga gledao i rotirao bar u 3/4 kruga.

Evo primer razlicitih pogleda na moju Wabu-babu

www.hraquascape.org/forum/attachments/wrot1-8a.jpg
www.hraquascape.org/forum/attachments/wrot1-8b.jpg

Sa ovoliko granja i panjeva, koji vire visoko iz posude, napravio sam sebi i medvedju uslugu. Istina da sam se u onom nano akvarijumu od 6 litara ispraksirao da radim sa dugačkim pincetama, trikaćim iglama, dugačkim makazama i na teko dostupnim mestima, ali u ovom Wabiju zadatak je jo puno tei. Postoje oblasti koje su skoro nedostupne čak i sa krivim jako dugačkim makazama i pincetama. Nema prolaza kroz granje...
Novi izazov - za sajdisko skejpovanje.

biobiofizicar
U sledeca 2 meseca Waba je lepo gurala,a posebno me je iznenadilo kako gura sa zadnje strane okrenute ka prozoru koju sam retko imao priliku da gledam. Ispostavilo se da sam igrom slucaja ubacio i socivicu u akvarijum i ona je pocela da pravi "tepih" na prednjem delu na povrsini vode. To mi se svidelo, pa sam tako i ostavio da se siri.

Sto se tice ove Wabe od kako sam uklonio foliju (posle jedno mesec dana) njeno odrzavanje se svodilo samo na povremeno dolivanje vode sa malo mikro-makro i ECa (jednom-dva puta nedeljno u zavisnosti koliko isparava). Dok je bila folija nisam morao ni to...

Dole je tesko intervenisati i raditi na trimovanju i organizaciji biljaka jer je gotovo nemoguce probiti se makazama kroz splet grana iznad - znaci sve je prepusteno samo sebi... Od mene biljke dobiju malo prihrane preko vodene kolone, od sunca dobiju svetlo (ako nije oblacan dan), pa ko voli - nek izvoli. Samoodrzivost i lagan rast na "biobio" nacin...

Evo par fotki iz razvojne faze i kada su prve biljke provirile vam stakla

www.hraquascape.org/forum/attachments/wrast1.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/odozgo1.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/virvir1.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/frontblic1a.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/na_vodi.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06482dd.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06467abest1.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06466ac.jpg

Goxx
Svaka čast,Thumb up Tuiće te deda Aman'o...
biobiofizicar wrote:
Novi izazov - za sajdisko skejpovanje.

Vala ba...

vorens
stari si ti vuk moj biobio..Yes

jel su ono slike na zidu od tvojih akva skejpova??

biobiofizicar
vorens wrote:

jel su ono slike na zidu od tvojih akva skejpova??

Jesu... Fali jos jedno 10ak fotki - imam ramove treba samo da skocim i napravim fotke i dohvatim se "hiltija", pa da dopunim kolekciju. Wink

Kod ove Wabe - babe najveci izazov je bilo postaviti osvetljenje i ufotkati je na odgovarajuci nacin. Oblo staklo posude kao magnet je privlacilo refleksije svih izvora svetlosti i predmeta u okolini i slalo ih direktno u objektiv fotoaparata (ukljucujuci i odraz samog objektiva u staklu). Pored toga tvrda Bgd voda je napravila i krecni prsten na ivici vode koji je bilo mucno cistiti obzirom da je donja zona ispod panja bila poprilicno nedostupna za rad. Povrh svega Waba je sklopljena od 3 nezavisne zone osvetljenja i svakoj je trebalo isporuciti dovoljno svetla i na odgovarajuci nacin je izostriti i osvetliti tako da sve zajedno izgleda koliko - toliko OK. To su podvodna zona (u kojoj se zakrivljeno staklo ponasa kao socivo, a i ima najmanje svetla, zatim suva zona i zona povrsine vode unutar stakla i na kraju suva zona iznad. Sve u svemu zanimljivo igranje sa fotoaparatom, a moralo se doradjivati i u PSu.

Evo jos malo fotki sa detaljima.

iznad:

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06534aa.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/img_0875c.jpg

sredina:

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06514aa.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06538aa.jpg

dole na vodi i ispod vode:

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06524aa.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06527aa.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06555aa.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/dsc06561aa.jpg

I jos par fotki cele kompozicije iz nekih malo drugacijih uglova i pod razlicitim osvetljenjem

www.hraquascape.org/forum/attachments/img_0870aa.jpg

www.hraquascape.org/forum/attachments/img_0849aa.jpg

biobiofizicar
Evo i jedna kombinovana fotka sa pogledom na Wabu-babu iz raznih uglova. Rotacija za ceo krug...

www.hraquascape.org/forum/attachments/roto1.jpg

vorens
veoma umetnicki..kad zamislim da ovom prilazis samo pincetama i makazicama odmah se setim kineza majstora za bonsai...ja bi stavio neku kao lozicu da ide iz vode i peze se i uplice na te gornje grane..u kom programu si spajao sliku do slike??

Coa
Ova tema mi izaziva mucninu, ovo NIJE akvaristika ! Mad
Daj glavu Baba, neka ga kusa Waba !! Smack

biobiofizicar
vorens wrote:

veoma umetnicki..kad zamislim da ovom prilazis samo pincetama i makazicama odmah se setim kineza majstora za bonsai...ja bi stavio neku kao lozicu da ide iz vode i peze se i uplice na te gornje grane..u kom programu si spajao sliku do slike??

Hydrocotyile dissecta je provirila van stakla i to je ta lozica koja raste polako oko panja. Pitanje je samo kako će izdrati letnje vrućine bez redovnog oroavanja. U zoni unutar stakla ima dovoljno vlage, zahvaljujući i obliku posude, koja se suava ka gore, ali van stakla je pomalo napeto.

Fotke sam spajao u PSu, a inspiracija su mi donekle i bile neke bonsai kreacije na koje sam naleteo na netu.

Coa wrote:

Ova tema mi izaziva mucninu, ovo NIJE akvaristika ! Mad
Daj glavu Baba, neka ga kusa Waba !! Smack

Postoji staroslovenska akvaristička mudrost koja glasi:
"Gde god raste sočivica to je akvaristika..." Pfft

Po toj definiciji ovo je ultimativna akvaristika u tegli sa primesom umetničke ekspresije i načinom da se reite vikova biljaka koje su ispuzale iz akvarijuma na slobodu, a sve sa ciljem da malo udahnu i prirodni, atmosferski CO2. Tongue

alu na stranu pokrenuo si interesantno pitanje: da li je Wabi akvaristika ili ne?

Pokretalo se to pitanje i par puta u prolosti (kada se krenulo sa forsiranjem biljaka i uduvavanjem CO2 u staklence, pa dilema oko anatemisanih staklenih kugli sa zlatnom ribicom, pa ovo najnovije to je dedica uradio sa forsiranjem landscaping nature stila u aquascapingu). Uostalom i ovo je dedicina mudrolija. Wabi se vremenom svakako izborio da postane umetnički kreativni pravac araniranja nečega u nečemu to ima veze sa nečim - to jest akvaristikom.
Wabi kusi je definitivno naao praktičnu primenu u akvaristici kao način sadnje i gajenja akvarističkih biljaka, koji uz to omogućava i modularni način uređivanja akvarijuma. Nema vie sadnje u mineralizovanu "Terumagmu" isplivavanja i iskopavanja biljaka - samo pika loptice sa biljkama između kamenja i korenja....
Dobro ili loe, moda ili hir, kič ili umetnost, jo jedna mamimpara ili money saver - pokazaće vreme...

Ako nita Wabe - babe će omogućiti akvaristima da iz tekova, podruma i garaa izvade svoje staklene kugle, obriu sa njih prainu i ovaj put ih iskoriste za pakovanje akvarijumskih biljaka, umesto u civilizovanom EU svetu zabranjeno pakovanje genetski modifikovanih, florescentnih, mozgovno deformisanih japanki, koje umesto analnih peraja imaju pera od praziluka....Mad

ta je akvaristika, a ta ne - pitanje je sad....?

Beer

Dusan79
Prelepo.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,589 jedinstvenih poseta