Poslednjih 2 meseca sam pokusao da sprovedem mali eksperiment o uticaju nivoa nitrata na rast biljaka. Zasto kazem 'pokusao'č Zato sto nisam imao drugi identican akvarijum, pa rezultati ne mogu biti uzeti zdravo za gotovo, vec sa velikim znakom pitanja.
Dakle, mesec dana sam drzao nitrate (sa KNO3) na oko 20-25ppm, a sledecih mesec dana na oko 5ppm ili nesto manje, ali nisam dozvolio da padnu na nulu. U oba slucaja sam dodavao iste kolicine KH2PO4, KCl i mikroelemenata (Profito). CO2 je sve vreme bio oko 20ppm (po drop checker-u), kvasac i secer. Rasveta nije menjana. Temperatura 25-27C. Redovne zamene vode.
Da napomenem da su testiranja vode vrsena JBL i Prodac testovima. I jedan i drugi test se zasnivaju na poredjenju boja, pa verovatno i tu postoji neka greska.
Biljke koje sam posmatrao su Rotala rotundifolia, Rotala nanjenshan, Lysimachia nummularia "Aurea" i Proserpinaca palustris. Ima u akvarijumu jos sto-sta, ali sam paznju obracao samo na ove 4, da ne odem mnogo u sirinu.
Toliko o postavci, da predjemo na rezultate. Na pocetku sam mislio da se skoncentrisem na brzinu rasta na nedeljnom nivou, mereci visinu, cak sam napravio i posebnu alatku za merenje, medjutim, brzo sam odustao od ovoga jer je stvaralo dodatne komplikacije i nedoslednosti. Prebacio sam se na pracenje dimenzija listova i debljine stabljika. Ono sto me veoma iznenadilo su razlike u ovim velicinama. Naime, dok su nitrati bili ispod 5ppm, sve biljke su pocele da pustaju znatno vece listove (+30-50% duzine, sirinu i povrsinu nisam merio) i stabljike su im bile znatno deblje (+50-70% precnika kod Rotale rotundifolie i Proserpinace, kod druge dve nisam dobio upotrebljive rezultate).
U celoj ovoj prici neverovatna je doza amaterizma i neozbiljnosti, i sada mi je jako krivo sto nisam obezbedio bolje uslove za eksperiment, ali nameravam da u dogledno vreme ponovim sve ovo u mnogo vise kontrolisanim uslovima, sa znatno boljim nacinom merenja itd...
Eto, to bi bilo ukratko, verovatno sam nesto i zaboravio da kazem, ali seticu se vec. Ono sto me zanima je vase misljenje o ovome, da li ima nekog smisla ili je u pitanju puka slucaajnost i uticaj nekih drugih faktorač
Onako amaterski i laicki verujem da to ima nekog smisla. Na primer meni rece neki scaper Grk da odnos PO4 i NO3 treba biti 1 prema 12. Ne ulazeci u to da li je u pravu, kapiram da ocigledno postoje neki optimalni odnosi sastojaka.
Ja sam na primer primetio da kad mi HM raste na jacem svetlu sa vise nutrienata i sa CO2 bude izduzeniji sa vecim razmakom listova i manje zelen. Znaci raste mnogo brze ali je ruzniji. Sta mislite o tomeč Pa da mu fali nesto ne bi valjda rastao brzeč A po moijoj nekoj logici raste a da ne stigne da "sazre"...... ili lupam.....Edited by paleoglodit on 20.09.2009 21:49
Biljke koje sam posmatrao su Rotala rotundifolia, Rotala nanjenshan, Lysimachia nummularia "Aurea" i Proserpinaca palustris. Ima u akvarijumu jos sto-sta, ali sam paznju obracao samo na ove 4, da ne odem mnogo u sirinu.
Jel bilo razlike u crvenilu kod rotale rotandufolie sa manjim i većim % NO3 č
I jel si primetio pored veličine biljke i razliku to to kae moda u nijansama zeleneč Jer malo veći nivo nitrata a i fosfata i biljke hoće da pokau nedostatak gvođa. Ne neto specijalno ali se primeti.
Nemam nita posebno da kaem, nisam davno podizao nitrate vie od 10ppm nedeljno, ali uglavnom dodam nedeljno po 5ppm, a N dodam jo i preko uree i od kada sam to počeo vidi se velika razlika (manje algi a zdravije biljke). Svaki ovakav eksperiment moe da nam pomogne da sklopimo neke kockice u glavi kako ta funkcionie
Da dodam, evo onaj link to je Katjusa postavila u jednoj temi o odnosu PO4 i NO3 - Redfield ratio (Moda dobar tekst za prevodčEdited by zander on 20.09.2009 23:32
Procitah to ali mi nesto neubedljivo.
Posle pogledah neki forum i ima tu dosta blebetanja oko tog Ratia. Nesto nisu bas sigurni ali svodi se na to da odnos treba da bude neki kazu 1P prema 16N drugi kazu 1 : 17 a tamo pominju Tom Barra da kaze 1:14 i kako on to racuna itd. Uglavnom neka zbrka.
Ono sto treba videti je i sta sadrzi nasa cesmovaca . Tako kazu....moracu to jos razmotriti
Edited by paleoglodit on 21.09.2009 01:57