14.06.2026 07:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Par pitanja o odrzavanju 500L
kidloco
Gledacu da dam sto vise podataka.

Akvarijum je 153x50x65. Osvetljenje juwel consola 2x54W na jednoj je reflektor, jedna je neonka juwel za biljke.

- CO2 ne dodajem, nemam uslova (akvarijum je inace u kancelariji, ja ga da kazem odrzavam jer sam ga ja i trazio Smile)

- Stavim jednom nedeljno cep ProFito, i svaki drugi dan recimo 10-15 kapi Sera flora (bojim se bez CO2 da preteram)

- podloge hraljive nema, zato sto su skoro sve biljke na panju, osim kriptokorina pod koje je prilikom sadjenja stavljena po jedna tableta, ali realno sa kriptama i nemam problema.

- filtracija 2 x EF4 atman , lepo napakovani keramikom i bio sundjerom, u jednom od njih je i JBL NitrateEX.

- vodu menjam svake druge nedelje 30-40%.

- stanovnici 10 malih diskusa, 25-30 neonki, 2 ancistrusa, jedna neka brkata somcina od 12cm, 2 x botia

- temperatura 28-29 stepeni

- ostale biljke su nana i ovo cudo na panju realno prepoznacete ima je svuda ja sam zaboravio sad (da nije Microsorum?)

Pisem zato sto taj Microsorum kako ga ja zovem, propada od prvog dana, listovi budu braon, satrunu, propadnu. Nana je dobila zelene tacke, takve slicne zelene tacke se pojave i na staklu ponekad, to se skida kada menjam vodu rucno. Takodje malo mi zute listovi neki na nani.

Negde se pojavljuje i crna cupkasta alga, tako da imam da kazem kombinaciju te dve alge, nisu to neke kolicine sad, ali rekoh bolje odmah da pitam.

Svakako prilazem slike da vidite sve.

Pitanje je s obzirom da tu i nema nesto preterano biljaka kako djubriti i kako resiti ove probleme. Kako bi ste vi ovo djubrili i cime, a u obzir uzmite da mogu da koristim samo kupovne gotove proizvode, i da nemam mogucnost da mesam neke praskove i cuda na poslu Smile
kidloco attached the following images:
wp_20140505_08_50_05_pro.jpg wp_20140505_08_49_52_pro.jpg wp_20140505_08_49_30_pro.jpg wp_20140505_08_49_06_pro_1.jpg

Edited by kidloco on 05.05.2014 09:30

biobiofizicar
Koliko je star akvarijum? Pitam zbog zrelosti sistema.
Temperatura je prevelika za biljke, taman za diskuse.

kidloco
3 meseca je star.

biobiofizicar
Ono kakoja mozgam u vezi ovoga je:
1. ajd recimo temperatura postepeno na 27, ma da bi biljke volele i jos stepen dva dole, al zbog diskusa....
2. Premalo je biljne mase i akvarijum je definitivno jos uvek mlad i trazi da mu se titra.
Fali mu ukorenjenih biljaka u podlogu da malo radi i dole. Jos ovih polozenih kripti bi bilo OK.
3. Seci stare listove mikrozoruma cim pocnu da pokazuju ozbiljnije znakove propadanja. Ako bude hteo da se prilagodi uslovima u tvom akvarijumu treba mu vremena, a oni listovi koji su rasli u drugim uslovima se muce.
4. Mozda da dodajes i Easy Carbo ako neces CO2.
5. Ubaci jos neke sitnije komunalce i algare.
6. Ja volim da balans uspostavljam i plivajucim C. Demersumom (Drezga) Upija viskove hrannjivih materija, pravi pomerljivu ladovinicu dole...
7. Neznam taj NitraEX. Ima li rok zasicenja?
8. Echinodorusi trpe nesto vece temperature - mozda ubaciti neki veci... Radice u podlozi korenom, a i popuniti praznjikavi prostor...

Eto nabacao sam par ideja i raznisljanja.
Ovo po konceptu svakako nije samoodrziv akvarijum u stabilnoj ravnotezi - sto bi tebi bilo idealno da vremenom postignes obzirom na lokaciju i smanjenu mogucnost za redovno kvasenje ruku. Mogu to mnogolitrasi.

Inace svidja mi se akvarijum. Odlicno slozeno desno - Levo ima mesta za svasta , pa da ispadne bomba...Thumb up

kidloco
Uhaj hvala puno na veoma konkretnim predlozima. Nezgodno je jo to je dvostrani akvarijum...nezgodno za slaganje biljaka, ali definitivno cu probati da napravim jo jedan dobar bun sa Echinodorus, a i drezga se da nabaviti daba. Idemo redom pa da vidim razvoj situacije...

biobiofizicar
Echinodorus se moze ubaciti (i po mom misljenju tamo bi legao i najlepse) u centar panja - tamo gde su sada oni mikrozorumi koji te muce. Pogledaj moj Duet u kancelariji. Samo sam ubacio 3 Ecihonodorusa i zaglavio u panjeve i oni su pustili korenje, dohvatili se podloge i sada luduju.
Samo nemoj da drezgu nabavljas u barama Shock. U kompletu sa barskom ide i cela gomila djubreta i algi kojih nikada vise nemozes da se resis.

Na levoj (praznoj) strani bi bas leglo jos par polozenih (niskih) grana po podlozi kombinovano sa kriptama polozenih listova i sa ponekim kamickom od iste sorte kao i desno.
Po meni ovo bi lepo harmonizovalo postavku uravnotezilo levu i desnu stranu, dalo joj trouglasti izgled sa spustanjem od desno ka levo, opet ostavilo i dovoljno prostora i prozracnosti levo, a Echinodorus bi po ideji trebalo da popuni prazninu izmedju desne vertikalne grane i centralnih grana orijentisanih levo. Probaj da nadjes neki sa oblim velikim crvenkastim listovima koji se vise siri i otvara listove ka horizontali. Nemoj neki vertikalni izrazito kopljastog oblika listova koji bi izrastao do vrha i vizuelno presekao akvarijum na 2 dela.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,482 jedinstvenih poseta