14.06.2026 08:19
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Rookie AQ
Ciskela
Potovani forumai/ce,
Evo i ja da predstavim svoj akvarijum, a vi da osujete paljbu pa da ga učinimo lepim, a ja svima da se hvalim da sam sve sam smislio...
Dimenzije akvarijuma su 49x40x27, oko 60l sa zaobljenim prednjim staklom.
Akvarijum je izvučen iz podruma, dobio ga pre nekih 15-ak godina, stakla su musava i izgrebana, ali ta je tu je, bolji nemam (za sada). Formiran je početkom marta, zamiljen kao neki mini iwagumi, ali se ipak odustalo od te ideje. Uz pomoć Easy Life preparata ubrzana je malko nitrifikacija, te se već posle mesec dana sada u njemu nalaze:
Fauna:
10 rodostomusa,
5 microrasborice,
2 otocinklusa,
2 cory pigmejca,
2 helene,
3 rili
5 amano kozice...
Flora:
HC Cuba
Eleocharis parvula sp. mini
Bacopa sp. mini
Staurogyne repens
Alternanthera sp mini
Echinodorus `Rose`
Hygrophilia polysperma `Rosanervig`
Ludwigia repens
Ludwigia arcuata
Filtracija se vri uz pomoć HOB filtera Atman HF 400, sa izmenjenim filter materijalom, umesto aktivnog uglja u ketridu poredjani keramički prstenovi, pa ketrid uvijen vatom, a dodat i akv. sunđer.
Podloga je neki Tetra Complete substrat oko 2 kg, pa preko sitan rečni ljunak, pa onda ova crna, čini mi se bojena (kuvao vie puta, ne puta boju, nita mi nije jasno Smile)
Co2 DIY se se rastvara preko filtera cigarete pa u motornu glavu, gasim ga noću.
Rasveta je napravljena po uzoru na Uradi sam - Viseca mini hauba autora nikoura sa drugog, svima poznatog foruma, veliko hvala
Unutra su 2 tornado Philips 20w 6500k tedljive (mada se razmiljam da jednu zamenim sa 4000k ili pak 2700k) kao i led plava trakica (koju ne znam da li sam dva puta upalio).
Viseća mini hauba uopte ne visi već lei na kondenz staklu, koje je postavljeno na nekih 8 cm od vrha akvarijuma. Ovim dosta gubim u litrai i korisnoj zapremini, ali jednostavno je tako bilo zalepljeno a sve mi se čini da je bezbednije da nita da odlepljujem, plus na ovaj način je hauba jedva vidljiva, to je svakako estetski prihvatljivije
Pozadina je običan karton sa jedne strane zalepljen crnom kesom a sa druge belim hamer papirom.
Crvene biljke su blago pobledele pa sam danas počeo sa dodavanjem elemanata po pps sistemu iliti 1ml dnevno
Pojavljuje mi se zelena tačkasta po bočnom staklu, kao i po podlozi ,prozor je u blizini pa to moda ima uticaja, a moda je i jačina rasvete na gornjoj granici. Za sada mi ne pravi problem, lako se skida, a planiram i kupovinu jo komunalaca. Postoji ideja i da se koren malko obavije nekom mahovinom, samo ne znam kojom, ali se bojim kakvu bi formu dobila (predlog vie nego potreban) Smile
U nastavku su slike, konačno Smile
Ciskela attached the following images:
1_452.jpg 3_267.jpg 2_350.jpg

Edited by Ciskela on 21.04.2014 13:36

Mandic
Dobrodoao na forum! Beer

Mene već due vreme privlače fabrički akvarijumi sa zakrivljenim prednjim staklom, ali mi uvek nekako ispadne jeftinija klasična varijanta...

Super si ga sredio!

Ciskela wrote:
Pojavljuje mi se zelena tačkasta po bočnom staklu, kao i po podlozi ,prozor je u blizini pa to moda ima uticaja, a moda je i jačina rasvete na gornjoj granici. Za sada mi ne pravi problem, lako se skida, a planiram i kupovinu jo komunalaca. Postoji ideja i da se koren malko obavije nekom mahovinom, samo ne znam kojom, ali se bojim kakvu bi formu dobila (predlog vie nego potreban) Smile

Nabavka jo komunalaca će ti dobro doći i preporučujem ti Nerite (ali bi onda morao izbaciti A. helene).
...A na koren... Moda bi se dobro uklopio neki Microsorum, u tom debljem, niem delu korena, dok bi sa grana savreno silazila Weeping moss (ako je uopte nađe, poto je kod nas skoro niko nema) ili jednostavno savreni Fissidens fontanus.

Vlada991
Mozes umesto weeping vezati vesicularia montagnei ili spiky, ali fissidens bi najbolje dosao. Smile Na panju microsorum narrow i uz njega jos neku sitniju vrstu microsoruma. Sve u svemu, lep pocetak i dobro na dosao. Beer

Ciskela
Vlado, pre svega, bolje te naao Smile Moe malka pomoć, na koji varijatitet sitnijeg microsoruma mislis? Mandicu, posluao sam tvoj savet, nabavio dve nerite, sad se j lomim oko mahovina Smile Akvarijum nije fabrički, viđao sam po oglasima da ljudi prave ovakve, a iskreno meni se to zaobljeno staklo ne dopada ba, imam utisak da ima dioptriju i malko je neprijatno kada se gleda izbliza... ili je to slučaj samo sa ovim mojim musavim staklom Smile

Vlada991
Microsorum pteropus narrow. A sto se tice mahovina, neces pogresiti ako uzmes fissidens fontanus. Smile

Iskreno, ja ne voliim akvarijume sa zaobljenim staklom, i verujem da imas problema sa gledanjem izbliza... Shock

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,695 jedinstvenih poseta