14.06.2026 08:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
nestabilnost Fe
mojo
Već due vreme ne mogu da postignem crvenilo biljka. Dodavao sam razne preparate CSM+B, Easy life Fero, u zadnjih nekoliko meseci dodajem Wuhal Ferro i to na početku 0,5ml, a u zadnje vreme 1ml svaki drugi dan, na 70l akvarijumske vode i opet nita. Počeo da merim koncentraciju Fe i ustanovio da je na kraju sedmice, kada menjam vodu, koliko god ga dodavoa, koncentracija Fe ispod 0,05ppm. Onda sam počeo da merim dnevno i dobio sledeće rezultate, kada ujutru, oko 7h, dodam 1,5ml Wuhal Ferro koncentracija je 1-1,5ppm, do uključenja svetla, znači oko podne padne na 0,3-0,5ppm, a na kraju dana je oko 0,1ppm. Čitao sam članke na forumu da je helat gvođa nestabilan i da oksidira, ali ovo su drastične razlike. I kako uopte da postignem koncentraciju Fe u vodi 0,3-0,5ppm koja se preporučuje da bi biljke bile intenzivno obojene. Svetlo je 96W, dve fuo cevi 965, jedna gro-lux, jedna aquastar i dve fluo kompakt sijalice 6500K. Parametri vode su NO3 oko 25ppm, PO4 1,2-1,5ppm, KH 6-7, sistem je stabilan, od algi ima samo crne čupave i to u tragovima, sistem je stabilan i bilje dobro raste. Znam da na crvenilo negativno utiče nivo NO3, ja ga uopte ne dodajem, ali sa pojačanim dodavanjem Wuhal Ferro verovatno povećavam i koncentraciju NO3. Ima li ko kakav predlog da reim problem? Od juče sam počeo da dodajem 1,5ml Wuhal Ferro svaki dan pre paljenja svetla pa će da vidimo. Plaim se da ne poremetim ravnoteu koju sam jedva postigao.

biobiofizicar
Za hemijsko bojenje crvenih biljaka moramo sacekati da odgovori neko ko se time intezivno bavio i igrao se sa Fe. Ja licno nikada nisam, ali definitivno sam crvene biljke bez problema bojio u crveno onog casa kada ih opalim Plant grow ili Juwelovim Nature lampama. Kod mene su razlike vidljive u istom akvarijumu. Biljke ispod ovih T5 cevi dobiju crvenu boju, dok one ispod day light cevi ostanu zelenije i eventualno malo zacrvene...

Evo bas nedavno mi je rotala stigla do vrha akvarijuma, rasla je zelenkasto, a kako nemam vremena da seckam savila je na povrsini vode skrenula ka Nature lampi i izbacila 10ak cm ultra crvrnih izdanaka. Sada je namerno i ne seckam nego pustam da nakupim malo tih crvenih bogatih izdanaka.

Mozda je ovo mali off ali za svoje potrebe ja problem crvenila resavam na ovaj nacin - rasvetom...

mojo
Dok se ne pozabavim pitanjem rasvete malo ću eksperimentisati sa Fe i probaću da smanjim koncentraciju NO3. Za sada menjanje rasvete je u drugom planu jer je kod mene T8 armatura, a tu nema nekoga adekvatnog izbora fluo cev, ili ja nisam u toku. Jesenas sam na preporuku nabavio JUWEL, ne mogu da se setim kako se tačno zove, ali je bila 2900K i nisam bio neto zadovoljan pa sam je zamenio sa GRO-LUX

Icethunder
Zdravo drugar,pravo pitanje bi trebalo da ide od prilike ovako ,,sta te briga sta je stopa apsorpcije hranljivih materija u tvom akvarijumu,,Nije vazno sta kazu drugi vec tvoje biljke.Samo kada hranljive materije budu neogranicavajuci faktor mozemo reci da ih imamo dovoljno(ei vodic),postoje opsezi razlicitih co2 i u okviru tih opsega postoji opseg hranljivih materija a oni se skupa nalaze u opsegu svetla kao glavne promenljive.Dakle sta ce biti stvarna potrosnja to samo nam biljke mogu reci jer zavisimo od njih.Vise svetla i vise co2 ce voziti i vise hranljivih materija.Znaci netreba gledati jeftine test komplete jer nam nece reci gotovo nista.Co2 je promenljiva koju najteze mozemo kontrolisati zbog toga sto na nju utice mnogo faktora kao i sam rubisco transportni mehanizam.Svetlo njegov spektar ce takodje imati ulogu u boji samog bilja.Pozdrav

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,673 jedinstvenih poseta