14.06.2026 04:49
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Baza biljaka
 Print Thread
Hemianthus callitrichoides - HC
paleoglodit
Evo nekih fotki HC :
Posadjeno jedna mala saksijica. Razvukao sam je do maksimuma tj pokusao da raspletem na sto vise strukova. Sizifovski posao. A sadjenje je jednostavno nemoguce bez pincete. U to vreme sam ima samo neku pincetu za obrve koja nije pogodna pa sam se dodatno namucio. Sad imam tu zubarsku zakrivljenu i veliko je olaksanje.
paleoglodit attached the following image:
hh.jpg

Edited by paleoglodit on 03.10.2009 21:37

paleoglodit
Posle mesec i po dana
h2.jpg

Edited by paleoglodit on 03.10.2009 21:38

Kum 1229
Pa mogu ti reci da se ovo jako lepo rasirilo,nadam se da nisi imao problema sa koncastom algom inace super izgleda Thumb up

paleoglodit
Imao sam zelenu koncastu ali nije ni pipnula HC. Napala je Lilaeopsis B. Cabombu C. i uglavnom biljke koje su bile fizicki ostecene,na odsecenim delovima (ranama) ili one koje su bile u slaboj kondiciji.
Posle sam jednokratno stavio 500mg Eritromycina na 100 lit i ostavio da se kiseli nedelju dana. Pobelela je i raspala se.Tek onda sam menjao vodu u medjuvremenu je mirisalo na apoteku ili nesto nalik na stomatolosku ordinaciju brrrr Grin

paleoglodit
E da! Pitanjce ; Sta da radim gad se HC mnogo ugusti č Je l' da je sisam horizontalno ili kakoč To mi nije bas najjasnije.
Da li ce i kako smetati to preplitanje jedno na drugo i na koji nacinč
Edited by paleoglodit on 18.03.2009 04:06

grujanic87
Pa kad ti se to desi onda posisas ili pocupas visak i prvim busom posaljes meni na analizu Cool
Ovo bas nije u redu...gledam i slinavim.Ti se tu razbacujes sa tepihom HC a ja ga nemam ni za lek Sad
Salu na stranu,mislim da je sisas kao i glosu gad se zgusne.Mislim da i ona hoce da ispluta kad se previse zgusne.
Edited by grujanic87 on 17.03.2009 17:37

paleoglodit
Hah nisam nikad imao glosu. A kako sisas glosuččč

Usput da vam kazem da glossa ( γλωσσα ) na grckom znaci jezik a stigma ( stigmi / στιγμη ) znaci beleg, zig, oznaka tacka ili momenat. To su reci koje se i dan-danas koriste u grckom i nije slucajno ova biljka dobila takvo ime jer joj listovi lice bas na jezik. Wink
Edited by paleoglodit on 26.03.2009 07:09

grujanic87
Pa jednostavno, samo kad pocne da se preplice i da joj pojedini listovi krecu u vis ( jer zbog gustine nema dovoljno svetla pa se bore za svetlo) onda samo secnes stabljike koje su visak.Tako sam ja radio.A verujem da je slicna prica i za HC.Kad tepih postane predebeo,samo ga posisas.

grujanic87
Nego reci ti nama,kakvo svetlo koristis i ostalje detalje za uspesan rast i tepih HC.Jel se moze lep tepih dobiti sa stednim sijalicama,posto sam procitao da za hc mora t5 ili mh.

paleoglodit
Uslovi:
Dodajem DIY CO2 i svetlo je ~1w/lit (2x24w Arcadia plant-pro, 2x24w HO daylight. neka leva varijanta)

T 25C
pH 7
KH 7
GH 14
-NO2 0ppm
-NO3 5ppm

Ovde sam stavio eksperimentalno ipak zemlju za cvece "Algoflash" (hehe)
Stavio sam samo litar te zemlje pomesane sa otprilike 7kg Aqualit by HOBBY Ima i treseta i tetrine zemlje ali ne znam tacno koliko.
Koristim onaj ferplast CO2 mixer.
E a vidis taj ferplast mixer moze posluziti kao model za DIY varijantu. Znaci treba staviti sundjer da se CO2 sto duze zadrzava u toj komori gde protice voda odozgo na dole. Sto je veci sundjer to ce biti bolje iskoriscenje. Znaci neka pumpica i onda napraviti tubu od flase ali tako da bude dobro zaptivena i da joj je otvor na dole i prepreciti to sto vecim sundjerom.

Mislim da je jako vazno rastvaranje CO2. Dzabe ti boca ako nije dobro rastvaranje. Sad pleniram da pravim DIY varijantu koja bi se prikljucila na cev od kanistera u vidu vece posude gde bi se rastvarao CO2.Predpostavljam jos bolje.
Edited by paleoglodit on 17.03.2009 19:11

deep blue
paleoglodit je napisao korisnik:
Hah nisam nikad imao glosu. A kako sisas glosuččč

Usput da vam kazem da glossa ( γλωσσα ) na grckom znaci jezik a stigma ( stigmi / στιγμη ) znaci beleg, zig, oznaka tacka ili momenat. To su reci koje se i dan-danas koriste u grckom i nije slucajno ova biljka dobila takvo ima jer joj listovi lice bas na jezik. Wink

Sisa se makazama koje su pod uglom.A sta znaci na grckom paleogloditGrinčNeznam kako si ovo uspeo kod mene je rasla dosta kompaktno,bas je pravila tepih na t8,40cm visine aq,1w/l.Ova biljka voli dosta hrane iz vode.

paleoglodit
Nisam te razumeo sta sam uspeo tj u cemu je razlika sa rastom kod tebe.
Jel to sto sam "uspeo" nesto pozitivno ili negativnoč

Vidi, to paleo znaci staro kao u recima paleolit ili paleontologija. Glodit dolazi od srpske reci glodar i upucuje na to da mnogo glodjem , zvacem tj brbljam.Grin Ali dobro, nije to bas tako umem i da cutim Wink U sustini matori-glodar.Ta hibridna rec nastala je prilikom nekog benavljenja u jednom drustvancetu. Prvi deo reci je moj a drugi je skrojen demokratskiCool
Edited by paleoglodit on 17.03.2009 19:46

deep blue
Neznam bas dali je to nesto pozitivno ili negatibno kod rasta ali sad sam se setio gde sam video da tako raste kuba u akvarijumu sa DIY CO2.Pretpostavicu da ga ima manje nego kod mene iz boce.Mozda je to razlog ko zna.Cini mi se da je moja bila malo kompaktnija sa dosta manjom granom izmedju listova a mozda i tripujem.

deep blue
....nece da mi povuce sliku...
deep blue attached the following image:
1-1.jpg

Edited by deep blue on 17.03.2009 19:59

paleoglodit
Pa moguce je to sto kazes ali ja sam isto primetio to i sa HMicr. u istom aq.
I njemu je razmak izmedju listova na grani veci ali ja mislim da je to zbog prebrzog rasta u oba slucaja.
Meni uopste ne smeta ovakav izgled HC ali mi se kod HM ne svidja.
U aq gde je obicna kineska T5 ima gusce lisce ali i raste sporije.
Takodje se i ona Littorella na jacem svetlu ispeglala ko zapeta puska a u aq sa kineskim T5 je vijugava i kraca.
Ineresanto je da Cabomba C. nesto kunja na tom jakom svetlu i sa svim tim CO2 i znatno je uza i sporije raste, dok se u trecem low light aq. (0,3Watt/lit) pretvara u giganta.
Edited by paleoglodit on 17.03.2009 20:21

paleoglodit
Odozgo
c_4.jpg

Edited by paleoglodit on 03.10.2009 21:43

grujanic87
Evo pitanjce...
Dobio sam nesto HC-a ali vecina je bez korena Frown Ono sto je bilo sa korenom to sam razvukao koliko sam mogao.
E sad da li ce ti komadi grancica pustiti koren ako ih zabodem u podlogu.Kao HM Smile

Toliko za sad...ako mi jos nesto zatreba pitam vas Cool

photoivek
evo ga danas popodne preveden txt koji će se uskoro naći u bazi biljaka do tada će bit samo u ovom post-u... pred kraj ima deo vezan za sađenje...

Hemianthus callitrichoides, često jo nazvan HC, otkrio je osnivač danske firme Tropica Holger Windeløv za vreme ekspedicije istočno od Hvane na kubi, pokraj malog kamenitog potoka. Prvi put je u akvarističkoj literaturi opisana 2003. godine. Od svog uvođenja u hobi Hemianthus callitrichoides je postajala sve popularnija biljka i jedna od omiljenih biljaka prednjeg plana, to je učinilo da se ova realtivno retka biljka moe dosta lako nabaviti.

Hemianthus callitrichoides umereno brza do spororastuća biljka u akvarijumskim uslovima. Potrebno joj je puno svetla, dosta hranljivih elemenata, sitna podloga kao i dobar nivo CO2 da bi dobro rasla u akvarijumskim uslovima i ukoliko joj se ovi zahtevi ispune nagradiće vas obilnim pearling-om. 0,5 w/l CFL rasvete ili ekvivalentno učiniće da ova biljka raste uz podlogu. Kod ove biljke jednostavno pravilo je da to joj pruite vie CO2 to će ona bolje rasti. Flourish Excel (tečni CO2) ova biljka dobro prihvata i primetno bolje raste. Hemianthus callitrichoides moe i emerzno da se gaji ali je podlona napadima gljivica ukoliko zemljite nije dovoljno satrurisano vodom. Bogate podloge kao to su Aquasoil i svetlo jakog intenziteta su preporučljivi. Ukoliko procveta lako se mogu prevideti njeni mali beli cvetovi zato to su izuzetno mali.

U aquascape-u Hemianthus callitrichoides se moe posaditi između kamenja ili preko panjeva da ima da ostareli izgled. Daleko čeće se koristi kao prekrivač prednjeg dela akvarijuma u kombinaciji sa drugim biljkama prednjeg plana kao to su biljke iz porodice Eleocharis. Njena izuzetno mala veličina čini je idealnim izborom za nano akvarijume. Kod sađenja Hemianthus callitrichoides postoje dve glavne tehnike. Prva je da se mali bunići veličine oko jednog centimetra sade na rastojanima od oko dva centimetra, a druga je da se pojedinačne stabljikice sade to je moguće guće dobrom pincetom. Koja će metoda bre prekriti dno je tema raznih rasprava ali činjenica je da obe daju dobre rezultate ukoliko se biljci prue dobri uslovi za rast.

https://minepi.com/photoivek
grujanic87
Ivek hvala na iscrpnom tekstu Thumb up
Mogu se saditi stabljike zasebno ali verovatno se podrazumeva da imaju korencic.Meni je dosta ostalo stabljika bez korena Frown ... po nekoj mojoj logici trebalo bi da puste koren.
Zna li jos neko nesto o tomeč

photoivek
samo ih bockaj u podlogu...
imao sam je ja ranije i imao sam problema jer je bila u krupnijoj podlozi sa korijima u akvarijumu i to je bilo zabadanje 5 puta dnevno... sve to zabode sa i bez korena bi trebalo da se primi...

to se samog teksta tie kao i za svaku drugu biljku u bazi je urađen samo jo tamo nije upload-ovan...

https://minepi.com/photoivek
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,871 jedinstvenih poseta