14.06.2026 08:22
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Ribe
 Print Thread
Komunalci
HORUS
Koju ribicu preporučujete za čićenje dna? U hobističkim akvarijumima se koriste koridorasi u raznim varijetetima. Međutim, koridorasi znaju da preoravaju podlogu. Pretpostavljam da je u akvaskejpingu vaan izgled podloge, pa me interesuje koje se ribice preporučuju. Takođe, interesuje me da li koristite ancistruse za čićenje stakla i harda? Znam da koristite otocinkluse i leteće lisice za čićenje biljaka, ali me interesuje koju vrstu koristite za staklo i hard.

biobiofizicar
nerite, otocinclus,stiphodon

Mandic
Postoje i manje vrste iz roda Corydoras, koje jednostavno svojim telom ne mogu da iskopavaju biljke. C. panda, C. pygmeus, C. axelrodi, C. nanus, C. duplicareus, C. elegans, C. habrosus, C. trilineatus, C. julii, C. adolfoi, itd. To su, recimo, neke sitnije vrste. Mada, pored ''korija'', istu ulogu imaju i kuli-kuliji. Evo jednog korisnog sajta LINK

to se tiče algojeda, ne moraju to biti ribe. Kozice i puevi vrlo dobro čiste akvarijum. Nerite su savreni algojedi.
I ne, ne koriste se Otocinclusi i ''leteće lisice'' samo za čićenje biljaka. Nije njima problem da se zakače za staklo ili komad drveta i da ga očiste, ukoliko ima ta da se čisti. Ancistruse (odrasle) mislim da ću izbegavati u narednim postavkama, zato to su suvie grubi i glomazni, te lako svojim telom pomere podlogu i ičupaju biljku. Otocinclusi su savreni. Evo, biobio je pomenuo Stiphodone, koji su jako interesantni, mali, imaju lepe boje, a i dobri su ''komunalci''...

Jo bih neto dodao... Svi dobro znamo za onu poslovicu ''Bolje sprečiti, nego lečiti''... To se moe primeniti i u ovom hobiju, konkretno u ovoj problematici. Hoću da kaem da, ako bude imao manji broj riba u akvarijumu i to nekih sitnijih, ''muljai'', da ne kaem ''čistači'', ti neće ni biti potrebni. Isto tako, alge na staklu i na hardu se mogu pojaviti i opstati i sa i bez algojeda u akvarijumu...

HORUS
Kozicama bih samo nahranio moje barbuse. Sad Imam jednu kuli-kuli. Verovatno ću pojačati sa jo nekom. Dobro je to sada ima na tritu otocinklusa. Jedno vreme ih nije bilo. Sa ancijem sam ranije imao problem. Imao sam dva gigatska ancija, i jedva sam ih uhvatio, jer su se zavlačili u upljine panja. Pritom, polomili su mi sve po akvarijumu. Znači, otocinklus, nerite, kuli-kuli (eventualno stiphodon). Hvala. Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,717 jedinstvenih poseta