14.06.2026 08:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
170 litara - Zander
zander
Upravo sam pokrenuo ovaj akvarijum pa da okacim i prvu sliku.
Ove grane breze jos nisu sve poslozene kako sam zamislio jer se nisu jos sve natopile da bi mogle da potonu.
Ne planiram nista posebno da pravim od akvarijuma, u smislu da bude ne znam kakav aquascape ali hocu da izgleda koliko moze lepo i originalno i da u njemu drzim sve biljke koje sam zamisio a koje se mozda i ne uklapaju...

Filtracija: Atman EF2 (1.sitniji sundjer 2.lava i sundjer 3. izmrvljeni siporaks)
Podloga: Ovim redom; PPP sistem, kvarcni sljunak 2-3mm, oko pola litre zemlje za cvece (carobna zemlja) i preko toga krupnija separacija sljunka 4-8mm. Debljina oko 7cm.

Od biljaka sta ce sve biti cu navesti kasnije, jer nisam jos sve biljke posadio.
Akvarijum je startovan juce. Podloga je odma nadjubrena, a u vodenu kolonu sam stavio amonijum nitrat i kalcijum nitrat (nitrati podignuti za 20ak ppm-a) i potom sipao sera nitrivec.

U prvih par dana rasveta je smanjena. Radice samo 4xt8 od 18w po 11 sati, a kasnije dodajem stedljive sijalice.
Photo
zander attached the following image:
170-1.jpg

Slovenski1000
E pravi pocetak novogodisnji. Znaci kad se ne radi onda najvaznija sporedna stvar na svetu. Pa neka je sa srecom.

zander
Prednost ovog akvarijuma je sto se nadam da ce biti dosta fotografija, mana je sto ce verovatno aquascaperski da spada u meni sve omiljeniji "demode stil" uredjenja Wink

U prednji plan sam zasadio Elatine hydropiper par pelcera...
lh5.googleusercontent.com/-7aVyThJIZnQ/UsriWtiF_qI/AAAAAAAABiA/Vhdr3_ZeY6E/w1165-h634-no/170-3.jpg

lh5.googleusercontent.com/-nHWpt-bdihw/UsriV593rqI/AAAAAAAABh0/sTPDyH-4bxc/w1024-h574-no/170-2.jpg

Pre neki dan smo bili u poseti kod ShonetaNS, zaboravio sam da ponesem aparat da malo slikam ribe iz njegove odgajivačnice, Diskuse i sve ostalo, ali sam kupio nekoliko Ramireza od njega. Riba je jo mlada ali je dosta lepo obojena...
lh5.googleusercontent.com/-nFLVhO8fSXU/UsriWZZ2HbI/AAAAAAAABh8/s04NysAOkPw/w1096-h710-no/170-4.jpg

I jedna frontalna čisto da ispratim ta se deava...
lh6.googleusercontent.com/-yLF58X9xfIw/UsriXR5gevI/AAAAAAAABiI/-IOd6kdQtPw/w1200-h541-no/170-5.jpg

Slovenski1000
Zander, jedno pitanje vezano za ramireze. Vec dugo imam nameru da ih nabavim, razlog sto nisam su kozice, kakva su tvoja iskustva????? Sve ribe uzimaju danak od kozica ali????

zander
Kod mene su tek nekoliko dana Ramirezi, ali ne ocekujem da im se na meniju nece naci kozice. Ove odrasle primerke ne diraju, ali male kozice ukoliko nemaju gde da se sakriju su u ovom akvarijumu zavrsile i od strane microrasbora i H.bleheri, a sta da ocekujem od Ramireza... Ipak kozice će preiveti i opstati ukoliko imaju mesta za skrivanje ali ne mogu očekivati da će ih biti na stotine.

Inace ove ribe sam kupio kod odgajivača kao H.Rodostomus, mada sam ubeđen da se radi o H.Bleheri..... Kada odgajivači jednom nauče na jedan naziv to tako ostaje doveka, bitna je količina i cena, a naziv je manje bitan Wink

Djuraa
standardno dobar početak, biljke polako počinju da divljaju Wink Da li si planirao da ostavi ove dve grane sa desne strane vodoravno ili će ih kasnije uspraviti? Da li će nitrat odravati na ovom nivou od 20-ak ppm ili je to količina koju će sedmično dodavati? Pozdrav Smile

zander
Mislim se da ih ostavim tako i da tu sa leve strane kao u produzetku dodam jos jednu granu koja ce lezati na podlozi, znam da te dve sada stoje kao kost u grlu ali kada se rasiri tepih u prednjem planu mislim da ce biti malo bolje.

Gledacu da biljke bukvalno progutaju sav taj hardscape, da izgleda kao neki Holandez a te grane samo malo da kvare utisak Wink

Nitrate za sada dodajem tako (u tok u zamene vode ih dodam i to je to), ali videcu da li cu mozda nesto menjati. Ovih dana sam krenuo da dodajem WuxalFe, pa cu moda malo smanjiti sa nitratima.

Pored toga redovno dodajem NPK u podlogu, za to sam napravio rastvor određene koncetracije i pH i dodajem ga svaka 2,3 ili 4 dana, kako kada, a skoro svaki dan proguram par spriceva svee vode kroz podlogu.

Jo je sve dosta novo i biljke tek polako kreću, pa ću jo videti ta mi je dalje raditi Thumb up

zander
lh6.googleusercontent.com/-zjl1p8ljdYs/UtgeAilqgoI/AAAAAAAABkY/_Kf120zne7c/w1200-h599-no/170-6.jpg

Mali update iako nema nekih bitnijih promena...

Pored toga redovno dodajem NPK u podlogu, za to sam napravio rastvor određene koncetracije i pH i dodajem ga svaka 2,3 ili 4 dana, kako kada, a skoro svaki dan proguram par spriceva svee vode kroz podlogu.

-Ovo sto sam pravio rastvor djubriva za PPP sistem sam batalio jer je dolazilo do neke hemijske reakcije kada stoji duze na sobnoj temperaturi, pa sam se vratio na stari nacin dodavanja.

Ove grane treba zanemariti, kasnije cu ih namestiti kako mi bude odgovaralo, neke jos lebde po vodi i nemaju stalno mesto...

deanjmi
Obecavajuce vidi se oma,pratim vrlo rado ima se sta videti i nauciti.Beer

HORUS
Koliko te je na stovaritu kotao taj metar cepanica breze? hi hi hi Nadam se da se ne ljuti zbog komentara? Biće ovo dobra finalna fotka. Smile

zander
Smile
Za dzabe, tj platio sam jedno pivo Pancu dok mi je bio komsija ali dok je dolazo dao sam mu zadatak da mi dovuce neku brezu koju su posekli i bacili ispred njegove zgrade. Eto cak sam imao i dostavu Wink Posle sam je ja seckao, trebalo bi da u podrumu ima jos breze, pa ako zatreba, bice jos koji 'meter' hardscape-a na raspolaganju ... Wink

Slovenski1000
Horus je skroz u pravu. Zandera treba prijaviti za nelegalnu secu sume. Mada i Panco treba da odgovara zbog stecene dobiti. Beer Vidim ja da cemo Vas gledati uskoro na RTS-u i na prvim stranama dnevne stampe. Photo Akvarijum cebiti oslobodjen zbog izgleda. Thumb up

Pepi21
Zanimljiva postavka!Smile

zander
Pepi21 wrote:

Zanimljiva postavka!Smile

Grin Cekaj, cekaj tek ces da vidis Wink

Nije hardscape jos dovoljno popio vode da moze da se namesta, a ni gazda nije dovoljno ispio piva ispred akvarijuma da bi zakljucio sta mi je dalje raditi Facepalm

Sada sam jedino siguran da sam mu namestio sve kako treba da bi biljke do sledeceg update-a mogle da iznenade sa rastom.
Sa hardscapeom sam vas vec sve dovoljno iznenadio Grin

HORUS
Ja predlaem da ovim prestupnicima u ilegalnoj seči brezove ume treba oduzeti akvarijum sa kompletnom opremom, i dodeliti ga u humanitarne svrhe najktivnijem članu foruma HORUS-u. alu na stranu, ovo jato rodostomusa izgleda impresivno. Thumb up

Slovenski1000
Mnogooooo ce ti bude kume. BeerCool

HORUS
Mnogoooooo je samo kad biju. Rofl Izvinjavam se za iskakanje iz teme. Lips sealed

Biohazard
Mene svaki tvoj akvarijum očara čistinom, čistim staklom i jo čisćom vodom.
Jedva čekam da zabuja Smile Thumb up

zander
Ovu postavku sam batalio, grane breze su mi kroz neko vreme pozelenele, prao sam i ribao ih jednom-dva puta na kraju ih izbacio, a onda sam na kraju sve rasturio i odlucio se da skroz sve rasturim i krenem iz pocetka.
Sad da ne otvaram novu temu, nastavicu ovde...

Odlucio sam se ovaj put za podlogu od kvarcnog peska (1-4mm) i ispod toga je postavljen sistem za djubrenje preko podloge (PPP sistem).

Odlucio sam da u akvarijumu drzim samo kozice, od riba je tu samo jedan ancistrus. Stavio sam nekoliko komada Crystal red kozica i nekoliko odabranih onih najcrvenijih sto sam imao Red Chery...

Voda je omeksana sa smolama, pa su dodati minerali u nekoj DIY varijanti a zamena vode je jednom mesecno, direkto sa smole.

Nemam neke ambicije da pravim akvarijum za neko takmicenje, nego cisto jednu obicnu podvodnu basticu za svoju dusu, bez ikakvog hardscape-a...

Ovako je izgledalo u samom pocetku...
aaa2.jpg

zander
Onda sam iz cistog neznanja, brljao malo sa mineralizacijom vode, nisam nesto bio dobro proracunao i bilo je problema u vidu toga da su biljke zakucale sa rastom, a na starim listovima je krenula crna cupava alga. Krenula je i zelena alga po podlozi ali kada sam video da nesto nije u redu, menjao sam polako jedno po jedno dok nisam stigao do nekih rezultata... Zelena alga sa peska je nestala u roku od nedelju-dve, biljke su polako krenule i sada se situacija polako popravlja. Crna cupava na starim listovima je ostala ali je zavrsila sa svojim napredovanjem...
Bice tu jos poteskoca sa nekim biljkama ali nadam se da ce biti OK.
Ovo je trenutno stanje
aaa_6.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,676 jedinstvenih poseta