14.06.2026 06:03
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
Postolje za akvarijum
Nensi
Pozdrav svima!Pitanje je oko stola (postolja) za akvarijum.Čitala sam kako je Zander pravio za svoj akvarijum postolje od samo iverice za akvarijum.Razmiljam o stavljanju akvarijuma na ovaj sto,zapremine 160L.Interesuje me vae miljenje?Ako treba uraditi ojačanja,kakva bi to bila?Stranice su po 20mm tvrdo kuvana iverica,a ova radna ploča gore 30mm.Postaviću moju skicu stola (ima i leđa od iverice),inače akvarijum bi stojao po celoj duini.Ne zamerite na skici,jako je loa.ta vi mislite?
Nensi attached the following image:
_153589206_100_3467.jpg

biobiofizicar
Bune me kose bocne strane. Jeli tako i u prirodi ili samo na skici?
Ako je koso onda nemoj jer nije predvidjeno za opterecenje. Sile teze da ga razvale.
Ako je ravno sa povezivanjem desne stranice dole sa levom stranom mozda bi i bilo OK. Naravno pitanje je i kakva su bocna ucvrscenja.
Nevalja ako je klimavo... Mali otklon od vinkla i sve ode dodjavola....

Nensi
Nisu,u prirodi su vertikala.Nadam se da će moći.Vezano je jako črvrsto i dobro.I ja cenim da trebaju ojačanja od metala.Rekoe mi da je najbitnije da akvarijum ide po ivicama kako bi se teina rasporedila.

krcko
Prvo ne razumem to objanjenje...ako akvarijum ide po ivicama? Od moja dva, 248l i 144l nijedan nije ravan sa ivicama. Postolja su od univera 18mm. Oba imaju po celoj duini zadnju stranu, i obe su od lesonita 5mm. Ta zadnja strana daje učvrćenje da se ne moe postolje torziono pomerati i ugibati. Bitne su i vertikalne ploče, ako je postolje-akvarijum velike duine. A ono to sam video, da veliki broj akvarijuma prelazi-strči izvan postolja i po 5-10cm, postavljen samo na metalnim vinklovima i ispod njega samo ploča stiropora, ubedilo me je da sa akvarijumima i od 300-400l ne treba preterivati ni sa ojačanjima ni debljinom materijala. Pogledajte samo Juvel postolje za 400-litraa. Kao da je ručni rad osnovaca, a nosi pouzdano teinu i od 600kg. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Nensi
Ne mora da ide po ivicama,ali mi svakako dimenzije diktiraju tako.Tako sam i mislila,dakle 80x50x40cm.Mnogo njih na drugom forumu mi je reklo da će teko to moći.ta vi mislite,mogu i da slikam u prirodi postolje.A mogu i da ga uradim u 3d-u u SketchUp-u.Da li će moći,i ako treba neko ojačanje,kakvo bi to bilo?

Nensi
Evo sad videh postolje za Juwel od 400L,i mislim da će ovo definitivno izdrati.

biobiofizicar
Ako su bocne strane vertikalne dodatak donje prednje veze bi trebalo da bude dovoljno ucvrscenje koje treba da spreci slucajno razmicanje bokova pod opterecenjem i nekim slucajnim kacenjem nogom, kantom sa vodom,...
Vezac treba da ide celom duzinom ( i ispod fioka - ako ga tamo nema). Vezac moze biti i jedna ili dve police ubacene i ucvrscene u nekadasnji prostor za noge ispod pisaceg stola.
Nadam se da si dobro nacrtala i da gornja radna ploca lezi na bocnim stranama. Ako je tako onda moze akvarijum bilo kojih dimenzija (preporucljivo manjih od gornje povrsine), ako je ukljestena bocnim stranama onda je pametno ici sa akvarijumom na stiroporu od ivice do ivice...

pedja
bez problema moze da nosi i tezi akvarijum,bez obzira sto je iverica.jedino nisam nikad cuo za tvrdo kuvanu ivericu(niti da se iverica uopste kuva...) iako se profesionalno bavim stolarijom 17 godina I don't know

Nensi
Tako je.Radna ploča lei na ovim stranicama.Naravno pričvrćena.Zanemarite ovo tvrdo kuvana,tako mi reče svekar Frown
Hvala svima na savetima.Ako imate jo neki savet slobodno recite!

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,275 jedinstvenih poseta