Ceratopteris siliquosa je nezahtevna biljka.
Idealna je za startovanje akvarijuma.
Malo je vie zapostavljena u aquascapingu ali se sa njom mogu postići prelepi efekti.
Potrebno je samo ne dopustiti joj da previe zaraste jer je brzorastuća i veoma invazivna biljka.
Moe da raste i u akvarijumima sa slabijim osvetljenjem.
Forma lista će joj zavisiti u velikoj meri od jačine osvetljenja i količine hranljivih materija u vodi.
Biljka moe da se sadi u podlogu, koja ne mora biti hranljiva.
Lepo napreduje i ako nije posađena u podlozi, pa i ako pluta na povrini vode.
Hranljive materije iz vodene kolone su joj i vie nego dovoljne.
U nastavku teme ću postaviti akvarijume sa ovog foruma kao primer gde se ova biljka uspeno uklopila u postavku.
To su akvarijumi samo sa ovog foruma i tu se vidi koliko se ova biljka ustvari nepravedno malo pojavljuje u akvarijumima...
Moja omiljena biljka vrlo dekorativnog izgleda i oblika lista, sveze, svetlo zelene boje. Ako neka biljka moze nositi epitet totalno nezahtevne onda je to sigurno Ceratopteris. Izuzetan je balanser uslova u pocetnim fazama kod formiranja novog akvarijuma. Tada bih je preporucio i da se ne sadi u podlogu nego samo neka stoji negde zataknuta izmedju nekih grancica ili kamenja. Brzo formira zelenu masu i jak razgranat koren prepun sitnih dlacica na koji se nastanjuju i korisne bakterije i kojim isisava sve viskove iz vode.
Mlade biljke se formiraju bocnim grananjem iz centralnog busena (iznad nivoa sadnje) ili slicno kao kod Mikrozoruma na starijim listovima pocinje da se formira mlada biljka sve sa korenom, koja se kasnije odvoji sama od sebe od maticne biljke.
Jedina zamerka za ovu biljku mi je izuzetna krtost stabljike kod vecih i starijih listova. U toku radova u akvarijumu treba voditi racuna da se list u osnovi ne polomi, ako vam je bas stalo do tog lista i ako ima neku znacajnu ulogu u vasoj postavci. Ipak biljka ovo vrlo brzo nadoknadjuje novim listom u toj poziciji, a kada se maticna biljka previse razraste treba je jednostavno ili posisati "do panja" ili na njeno mesto ubaciti neku od mladjih biljaka koja ce se u medjuvremenu 100% pojaviti u akvarijumu. Ja licno preporucujem ovo drugo.
Ceratopteris je po sustini krupnolisna biljka koja svojim invazivnim karakterom svakim sledecim izbacivanjem stvara sve veci i veci list (kao sto mozete videti na gornjoj fotki mog zaraslog akvarijuma) Ipak sa aquascaperskog stanovista Ceratopteris izgledom i oblikom lista (koji je prepun krivina i sitnih detalja) mozemo svrstati u sitnolisne biljke. On postavci daje zivost, prozracnost, dozvoljava pogled u dubinu "kroz list" i imate utisak da je postavka prepuna detalja.
U mnogim postavkama biljnih akvarijuma previse je jednoobraznih povrsina zauzetih samo jednom biljnom vrstom (da li biljnih tepiha, ili preuredno otrimovanih zbunova) ili zbunova sa biljkama "lopatasto-ovalnog" oblika lista, sto ponekad moze delovati monotono. Ceratopteris je idealan da razbije ovakvu monotoniju i u postavku unese dinamicnost i onu prirodnu dozu neurednosti.
Obzirom na lepotu i nezahtevnost drzanja u akvarijumu i ja je svima preporucujem
Edited by biobiofizicar on 25.08.2013 23:49
Evo setih se i fotki mog 240 litarskog biotopskog akvarijuma koji su u jednom trenutku spopale sve moguce i nemoguce domace i uvozne alge i u koji sam ubacio Ceratopteris da brzinski nabilduje biljnu masu, a ujedno mi resi i algave probleme - sto je i ucinio.
Evo tih fotki kako izgleda "Wild Ceratopteris underwater world" spakovan u 240 litara stakla.