|
Letnja pauza i akvarijum 170 litara
|
| zander |
Posted on 17.07.2013 21:43
|

Administrator
|
Akvarijum 170 litara.
Rasveta 3 x tedljive philips, 4 x T8
Fotoperiod preko 10 sati
Podloga kvarcni pesak i PPP sistem
Filtracija Atman 2
Skoro sve kao i ranije, novina je rastvaranje CO2, presao sam sa staklenog difuzora na up aqua atomiser. I druga stvar je sto sam ovaj put ppp sistem napravio mozda malo bolje i sto prvi put koristim ovako sitnu podogu. Zavrsni/gornji sloj mislim da je je granulacija 1-1,5mm tu negde.
Pre par dana sam trimovao neke biljke pa i nije najbolji trenutak za fotografisanje ali nema veze.
Desila mi se i jedna za mene neočekivana stvar, Rotala wallichii long leaf je bila posadjena, riknula je i ostale su samo gole stabljike, posle toga sam menjao djubrenje u podlozi i podesavao jos neke stvari i iz tih stabljika su krenuli novi pelceri. Za sada se ta biljka ne vidi na slici...
Srednji i zadnji plan:
Rotala macrandra
Rotala wallichii long leaf
Staurogyne repens
Hygrophila balsamica
Myriophyllum mattogrossense
Persicaria sp. 'Kawagoeanum'
Pogostemon helferi
Prednji plan:
Utricularia graminifolia
Elatine hydropiper
Sta ce dalje biti, predstavljacu periodicno, za pocetak jedna slika...
zander attached the following image:
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 18.07.2013 14:12
|

Administrator
|
Jos malo slika...
Persicaria sp. 'Kawagoeanum'

Elatine Hydropiper

Sam pocetak nije bas najsjajnije zapoceo, a i ja nisam odrado sve oko PPP sistema kako treba do kraja. Tek posle mesec i nesto dana kada sam video da djavo moze odneti salu sam zavrsio sve radove oko ppp sistema, izbacio powerhead i time maksimalno smanjio cirkulaciju vode kroz akvarijum, krenuo da djubrim kako treba (samo preko podloge) i kroz par dana situacija je krenula na bolje...
Planiram da ubacim samo Crystal red kozice i neke sitnije ribetine, h.amandae ili tako nesto...
Jedna slika od gore
 |
| |
|
|
| kisleon |
Posted on 18.07.2013 14:34
|

Administrator
|
Vidim Persicaria je tu 
Srećno! |
| |
|
|
| zander |
Posted on 18.07.2013 14:48
|

Administrator
|
Ti si mi je sacuvao sva sreca  |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 18.07.2013 16:10
|

Super Administrator
|
Uh, kako su se Ug i Eh rairile 
Valjda će biti mesta i za one male kripte  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 20.07.2013 17:03
|

Administrator
|
Male kripte posadjene
Ubacio sam i nove stanovnike Hypesobricon amandae i par komada Crystal red shrimpova da vidim kako ce se ponasati, pa ako bude sve ok ubacicu ih jos...

|
| |
|
|
| ZliBrka |
Posted on 20.07.2013 19:39
|

član
|
Eh... Lako je tako - ako sve bude OK ubacit cu jos CRS... 
Zanimljiv akv, bas me zanima kako ce se razvijati. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 21.07.2013 00:30
|

Administrator
|
Ideja mi je da probam da ih razmnozim na ovoj vodi tj cesmovaci sto mi je jednom i poslo za rukom e sad videcu jel izvodljivo za pocetak da uopste i zive u ovom akvarijumu ipak su one dosta osetljive...
U vodenu kolonu dodajem Ca(NO3)2 jako lepo izbistri vodu i lepo mi biljke reaguju, i mikroelemente tanko odokativno, koliko ce im to smetati videcu.
Pored toga mi je ideja da odrzim neke zahtevnije biljke koje su sada tu i jos neke koje tek treba da mi stignu za koji dan, neke Tonine i sta mi jos stize od ZelenogMrava ne znam...
To mi je za sad na prvom mestu, aquascaping ili neko lepo sredjivanje mi je na poslednjem  |
| |
|
|
| ZliBrka |
Posted on 22.07.2013 14:46
|

član
|
Nadam se da ce ti uspeti CRS u cesmovaci.
Meni su max prezivele 2-3 meseca. Bile su kao neke podloge za spustanje i stabilizaciju pH, ali nije pomoglo u mojoj (pre)tvrdoj vodi. |
| |
|
|
| pedja |
Posted on 26.07.2013 16:08
|

član
|
Zanimljiva ideja...navice se crs na cesmovacu,ali mislim da tonina nece sigurno.veoma zahtevna porodica biljaka...striktno meka ro voda...ipak drzim ti palceve i pratim razvoj dogadjaja... |
| |
|
|
| zander |
Posted on 29.07.2013 17:48
|

Administrator
|
Nemam pojma, videcemo sta se desava 
Evo mali update, stigle su mi neke nove biljke, malo su bile u losijem stanju zbog putovanja ali polako dolaze sebi.
Stiglo mi je ovo, ne znam sta je tacno, mozda ja Rotala pearl... Uglavnom krenula je lepo da raste.

Syngonanthus belem- ovo sam ranije drzao pa izbacio, ali evo ga opet jedan pelcer...

Tonina fluviatilis- ovo drzim prvi put

Tepih od Elatine hydropiper i Utricularia graminifolia, polako napreduje ali mislim da ce UG brzo da ugusi mini glosu...

Ceo akvarijum
 |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.08.2013 19:17
|

Administrator
|
Evo jedna slika gde se moze uporediti korenov sistem Elatine i Utricularie, ovde u istoj podlozi a mislim da je granulacija 0,8-1,5mm (ne znam tacno).

Elatine razvija koren jako dobro i u krupnijim granulacijama, sljunak 4-8mm na primer i tu pusta dosta duze korenje, dok za UG treba dosta sitniji sljunak. Probao sam i u krupnijoj granulaciji ali nije to to. Lepo se vezuje korenom za lava kamen ali na taj nacin nisam uspeo da napravim neki ozbiljniji prirast ove biljke (hraneci je samo preko vodene kolone). Sa kupovnim podlogama sam probao (aquasoil) i nista specijalno nisam dobio, dok je u isto vreme u istom akvarijumu rasla vrlo lepo u kamenoj vuni i blagoj prihrani preko korena...
----
Da ne pravim jos jedan post i ovako postova imam mnogo a malo slika. Puno mucem a malo mleka dajem, evo jedan uporedan prikaz rasta tepiha ove dve biljke za negde oko tri nedelje.
17.07

09.08
 |
| |
|
|
| pedja |
Posted on 09.08.2013 19:39
|

član
|
lepo,lepo...bice to lep pasnjak ....interesuje me samo jedna stvar,ako nije tajna,kolika ti je temperatura vode u tom akvarijumu? |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.08.2013 20:44
|

Administrator
|
Sada je preko leta do 28C. |
| |
|
|
| pedja |
Posted on 09.08.2013 22:03
|

član
|
ista situacija i kod mene...iako klima hladi ceo dan...dzaba
vidim i da se tonina lepo primila i da gura...samo napred  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.08.2013 22:31
|

Administrator
|

Syngonanthus belem mi ipak deluje da je malo zahtevnija od Tonine fluviatilis, ili je samo mao sporiji. Znam ranije dok sam je drzao da je vrlo brzo pokazivala nedostatke azota i gvođa, stajala sa rastom itd. Ali sad sam moda malo iskusniji pa ću probati nekako da je uminkam da bude u punoj lepoti, moda...
Od ovog pelcera koji sam posadio

...sada imam ovo. Malo je moda sporija sa rastom, ili se tek zaleće Trebao bi je rasaditi
 |
| |
|
|
| Biohazard |
Posted on 09.08.2013 22:56
|

Moderator
|
Ma hajde sve to ali de ti meni objasni kako ti je staurogyna ovako dobra i ima ovako jako zelenu boju. Nevjerovatno je zdrava. Sta joj fali ako je malo zuckasta i ako joj donji listovi malo propadaju. Ova je nevjerovatna, svaka cast. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 10.08.2013 10:12
|

Administrator
|
Znam cesto se desava to sa ovom biljkom.
Ne znam konkretno sta bi moglo da bude. Probaj povecati samo nivo nitrata u vodenoj koloni i ne spustati ga ispod 20ppm i ako nista od toga staviti joj jos mozda nesto pod koren...
Dosta razlicito svi mi drzimo akvarijume, ovde kod mene se radi o PPP sistemu sto mislim da ne moze da se poredi sa prihranom samo preko vodene kolone... Mnogo su drugacije koncetracije, i ne samo djubriva nego i ostalih parametara koje mogu da podesavam ispod podloge, narocito za one biljke koje korenje pustaju duboko do samog rastovora gde se nalazi djubrivo koje dodajem...
Staurogyne obozava vecu koncetraciju azota, to je sigurno  |
| |
|
|
| Biohazard |
Posted on 10.08.2013 11:01
|

Moderator
|
Probam nesto. Kolega hvala na savjetu  |
| |
|