14.06.2026 04:50
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Ventil za CO2
HORUS
Ljudi, naao sam u Aquashopovoj ponudi Aqua Medic-ov igličasti ventil i regulacioni ventil. Ono to sam ranije video kod nekih ljudi u temama o igličastim ventilima za CO2 sistem uglavnom su bili slični ovom regulacionom ventilu. Koji kupiti, s obzirom da im se cena vidno razlikuje?

HORUS
Ispostavilo se da onaj Aqua Medic-ov ventil nije za CO2. Sad E sad, sledi pitanje. Da li po vaem miljenju ovaj ventilčić moe da poslui za fino doziranje CO2? Inače, skinuo sam ga sa gorionika za plin. I jo jedno pitanje. Nadam se da nisam preterao. Koje crevo se moe koristiti za CO2? Otvaram diskusiju. Smile
HORUS attached the following image:
s5005824.jpg

HORUS
Jo neto, ovaj ventilčić bi bio treći u nizu na sistemu. Jedan regulacioni imam na boci, a drugi na manometru. Nadam se da bih sa dva prethodna ventila mogao da smanjim pritisak, a da ovim samo fino doziram. Obrnuo sam net uzdu i popreko, i ne mogu da u Srbiji nađem tako mali igličasti po ''normalnoj'' ceni.

bobi
Vakov ventil imam ja ,Marinjo, Afrika............bas funkcionira kako treba I r precizen

HORUS
JUPI!!! Bobi, ulepao si mi dan! MusikRoflVery happy

kojot
To je o.k. ventil jedino ces morati da radis reducir, jer ne pasuje na ventilsku grupu za CO2 Yes

HORUS
Moj manometar ima izlaz bez navoja, na koji se navuče crevo (staviću i malu elnicu). Znači, spojiću tako da na manometar (koji se zarafi na bocu) prikačim crevo, pa onda ovaj ventilić, pa opet crevo do akvarijuma. Na svim spojevima creva i metala staviću elnice. Mislim da će to biti OK. Nadam se.

Marinjo
Pazi samo da ti ne bude veliki pritisak na crevo koje vodi od ventilske grupe do ovog-iglicastog ventila, bolje bi bilo, ako je izvodljivo, da nekako napravio neki ruducir metalni i narezes navoj na taj izlaz od manometra. Kontrolisi sapunicom da li negde ispusta gas I don't know

Borisn1910
Kod mene nameten ventil na već gore pomenuti princip spajanje crevima, creva sam kupio u auto opu (da li su za gorivo ili neto slično) armirana su i nigde nemam elnu, a poslednja boca od 2 kg (1mehur u sekundi) je trajala preko godinu dana, koristi se kao treći ventil. Kod strugara sam napravio dva adaptera za ventil (da moe da se navuče crevo i radi bez problema. Malo bolji igličasti ventil sam naao u BGD momentalno ga nemaju ali moe da se naruči i cena mu je 35 Eura. S obzirom da i ovaj jako lepo radi mislim da ga neću ni naručivati.

bobi
Borisn1910. boca od 2kg(1mehur u sek.) trae 1god. co2 go gasese noce ili nonstop u funkcija

Borisn1910
ja ne gasim CO2 noću, proveravao sam spojeve i nigde ne curi. Prva boca je trajala 4 meseca onda sam stavio treći ventil promenio creva i sad polako ide noć i dan kroz DIY kanister filter.

bobi
imam i ja manometar 2kom za o2(kislorod) dva ventila + glavni ventil i na sam izlaz od manometrite mu zavariv navoj na iglicastiot ventil za plin,super funkcionira pa go gasam i u noc ali samo glavniot ventil za da mi trae povece bocata

Borisn1910
Isčitao sam sve to je na ovde napisano o co2 gasu, ventilima i ostalo to se moglo naći ukljućujući i druge forume koji se bave biljnom akvaristikom. Neko je napisao sada već ne mogu da se setim, da ventilna grupa za O2 i CO2 nije ista. Koliko sam ih ja razumeo CO2 nagriza gumice u ventilima za O2, pa se nisam ni trudio da ga nabavljam. Posetio sa majstora koji vari sa CO2 aparatom pogleao ventil zapisao marku i na Googlu pronaao najbliu prodavnicu (u Subotici) i kupio ga za 15 Eura (to je drugi ventil). Prvi ventil je stigao sa bocom atestiran za CO2 boce. Na njemu nema manometra nego kad mehurići ne idu gasa vie nema, prosta matematika. Kada sam prvi put postavio ovaj ventil (plinski) otiao sam kod majstora za klima uređaje da mi na ventil sa obe strane zavari cevčicu od klime, majstor zavario ja nisam proverio i iscurila mi boca za dva DANA, curilo je na varu. Dihtunzi za CO2 se prave od klingerita a za O2 su gumice tako mi reče čovek koji puni boce, takođe je rekao da je CO2 opasan gas i da se ne igram sa time i mnogo improvizujem. Nakon ovog peha od dva dana izmenjao sam sva creva, napravio kolendere od mesinga za plinski ventil (igličasti) i napokon uspeo da reguliem gas. Broj mehurića ne raste kad boca dođe ped kraj, kao to mi se desilo kad sam instalirao sistem prvi put (potrovao sve ribe za tri sata to nisam bio kući) sa samo dva ventila.

krcko
Od 2008. koristim Papillon CO2 sistem. Na ventilskoj grupi je bio originalni plastični dihtung, gas ga nije rastopio, dihtovanje odlično. Tek nakon tri godine zamenio sam ga gumicom koja se koristi za plinske boce u domaćinstvu. Nemam primedbi ni na ove dihtunge. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Borisn1910
Meni za gumice i ventile tako rekli, nisam proveravao, a nije me mnogo koalo. Ne tvrdim da gumice nevaljaju ja probao nisam kad sam već mogao da nađem ono ta su mi preporučili nisam se trudio da isprobavam, ventil sam svakako morao da kupim pa kad sam već morao da kupim kupio sam za CO2, na najlonu u NS dihtunzi za CO2 su bili oko 100 dinara komad (vie se i ne sećam tačno davno bilo). Sve to sam mogao da uradim po DIY principu uradio sam. Jednom sa pročitao na nekom forumu da se u akvaristici sve moe napraviti osim ribica pa sam se poprilično drao toga i danas se drim, potroim malo vie vremena ali poto ovo radim iz ljubavi a ne zbog para nije mi teko.

bobi
ne me predomisluvaj da go isfrlam od upotreba sega funcionira dobro a gumici dali ima ili kligerit neznam kako mi gi dadoa manometrite taka gi namontirav,akoga go montirav iglicastiot mu staviv i traka za cesmi na navoj za podobro da dihtuva

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,878 jedinstvenih poseta