14.06.2026 07:17
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Problem sa rastom biljaka
vladov
Zelim prvo da pozdravim sve clanove ovog foruma. Moje ime je Vladimir i akvaristikom se bavim vec nekoliko godina. Od samog pocetka me privlacila biljna akvaristika pa sam se na nju dosta i orjentisao. Zeleo bih vas zamoliti za savjet u vezi biljaka. Naime, 2 akvarijuma od nekih 100l sam pocetkom proslog ljeta postavio u razmacima od nekih mjesec dana i kod oba sam stavljao hranjivu podlogu u vidu terra magma zemlje za cvijece u debljini od 1cm i potom pijesak u debljini 4-5cm naprijed i 6-8cm nazad. U pocetku je svijetlo bilo slabije da bi nakon odredjenog vremena u oba akvarijuma stavio 4 neonke po 18w t8. Pokusavao sam dodavati i diy co2 sa kvascema ali sam odustao nakon odredjenog vremena jer mi se nije dalo maltretirati sa mjesanjem smjese i gatanjem koliko ce da traje...Uglavnom bilje je na pocetku veoma dobro napredovalo od onog nezahtjevnog (valesnerije, rotale, limuna), do srednje zahtjevnog (kripte, ludvigija itd) pa do zahtjevnog (kao sto je pogestemon helferi). Nakon 2 mjeseca pocela se javljati crna cupava alga ali sam taj problem lako rjesio sa redukcijom svjetla ( smanjio sam dnevni fotoperiod na 9 sati i izmedju napravio pauzu od 2 sata) i to se pokazalo kao bingo. Medjutim problem se javlja zadnjih 3-4 mjeseca a to je da mi biljke strasno stagniraju, tj. raste mi rotala, limun i kripte dok sve ostalo stoji. Zahtjevnije biljke kao sto su p.helferi ili Aaternanthera jednostavno ili stagniraju ili propadaju. Prije mjesec dana sam se odlucio da pokusam sa prihranom i to sa easy pro fito i easy carbo preparatima i nakon mjesec dana koriscenja ne vidim neku razliku osim sto mi se pojavila zelena koncasta alga u akvarijumu.Moje pitanje bi bilo u cemu bi ovde mogao biti problem da je prvih 6 mjeseci akvarijum super napredovao i da sada jednostavno stagnira?Da li je moguce da se nakon 6 mjeseci podloga istrosila?U oba akvarijuma imam spoljne staklene filtere sa potopnim pumpama oko 700 l/h i do sada sam sedmicno mijenjao 1/4 ili 1/5 vode.

branimir ok
Moraces da zasuces rukave pa sve ponovo .Mislim da od lupanja glave sta mu fali nema koristi to je samo gubljenje zivaca i vremena .Ja inace ne prebacim od 6 do 8 meseci sa zemljom u podlozi .

biobiofizicar
Nije moje licno iskustvo, ali koliko sam shvatio iz pisanja drugih zemlja za cvece u podlozi bez CO2 u vodi neko vreme i moze da ima kvazi stabilnost sistema, ali je generalno mnogo osetljivije na iskakanje iz ravnoteze i kasnije jos teze da se sve vrati u stabilan akvaristicki sistem.

pedja
pozdrav Vladimire.sto se tice podloge za cvece,ja je imam u jednom akvarijumu skoro 2.5 godine,i za sada je ok,posto od biljaka imam vise vrsta mahovina,vise vrsta kripti,valisnerije,nomaphile stricte,a najzanimljivije je da u istom akvarijumu imam i 10ak komada pogostemon helferia koji sasvim solidno gura.sa tecnom prihranom nisam preterivao(cak sta vise mislim da je bila oskudna)dodajem redovno easy carbo(bez co2 sistema) i rasveta je oko 0.5 w/litri 10 sati dnevno bez prestanka.
ne verujem da se podloga za cvece tako brzo istrosila,a uvek mozes da dodas neku prihranu pod koren tipa osmokot,npk stapice...pa posmatraj.
sto se tice koncaste,povecaj protok dodatkom nekog hang-on filtera i probaj sa ubacivanjem uree(dali u tecnom stanju ili granule,svejedno)trebalo bi da pomogne
uprotivnom...I don't know

vladov
I ja sam sve blizi odluci da uskoro rasformiram akvarijum i stavim novu podlogu jer evidentno da nesto ne stima ali opet mi ne ide u glavu da se podloga mogla potrositi za malo vise od pola godine...

Slovenski1000
Pozdrav Vladov. Sto se zemlje kao podloge tice nije prestala da radi sigurno. Ja je imam vec skoro 2 godine. Mozda je intenzitet malo opao, mada je to jako, jako rano. Zapocetak bih ja promenio od 30 pa mozda cak i 50%vode. Pa onda svaki drugi dan dodaj uree a svaki dan samo easy carbo. Pro fito samo jednom nedeljno i to pola doze. Eeee onda 2 nedelje strplenja i videces i sam rezultat.

vladov
Hvala na savjetu, definitivno cu pokusati pa cemo vidjeti kako ce ici. Samo mi reci sta je uraa?

pedja
urea ili karbamid je vestacko djubrivo sa velikim procentom azota.koristi se kao ispomoc u cikliranju novoformiranih akvarijuma i kao prihrana za bolji rast biljaka.

vladov
Ok, hvala na odgovoru. Potrazicu to negdje da kupim pa da onda pokusam ovo sto ste mi savjetovali..

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,549 jedinstvenih poseta