Pozdrav svima. Juce sam pazario Aquili reversna osmoza RO Classic NPS. Jedan poznanik je posle havarije na svom akvarijumu odlucio sve da rasproda, pa sam jeftino prosao. Nemam ambicije ( za sada ) da mrestim ribe. Vec sam hteo da eksperimentisem, i obezbedim bolji kvalitet vode u akvarijumu. Kod mene je voda tvrda, oko 18 KH na cesmi, sta jos ima u njoj, ne znam. Pa se sad nadam da cu moci i zahtevnije biljke da gajim. One koje traze meku vodu. Nemam iskustva sa RO uredjajima, tu mislim na koriscenje meke vode i njenu remineralizaciju. Kao i njen uticaj na rast biljaka. Sta koristiti za remineralizaciju? Seachem Equilibrium? Grotech Mineral Pro? Nesto trece? Koje kolicine ovih soli koristiti za remineralizaciju. Koje ciljne vrednosti KH, GH, PH da obezbedjujem.
Ne bih zeleo da se tema vrti oko price da li je RO neophodan ili nije. Vec da akcenat bude na deljenju iskustava onih koji koriste RO i probleme koji tu mogu da se pojave.
Takodje voleo bih da se postavljaju i linkovi ka temama onih koji u svom akvarijumu koriste RO, da bi sama tema bila svojevrsna zbirka u kojoj bi se moglo naci sve ono sto jednog akvaristu moze da zanima.
To i nema mnogo smisla postavljati u jednu temu akvarijume gde se koristi RO. Neko napravi vodu pola cesma - pola RO, pa mu i dalje bude tvrdja nego nekom drugom na drugoj lokaciji sa cesme.
Hipoteticki bi recimo trebalo da bude: postavljajte slike akvarijuma koje odrzavate na tvrdoci izmedju 3 i 6 KH, recimo .
Naravno i to je hipoteticki, jer bi neki rezultat bio merodavan kada bi ostale bitne hemijske karakteristike vode bile konstanta, sto opet ni blizu nije moguce.
Ja koristim RO vodu vec poduze i zadovoljan sam. Istina je da koristim RO vodu za ljudsku upotrebu ali mislim da nema neke posebne razlike (ili mozda gresim)?
U svakom slucaju, iako neplanski, ribe se kod mene mreste (pristele, palmeri tetre, microrazbore, stukice, plave neonke itd.) ali posto nemam vremena niti ambicija da se bavim uzgojem, retko koja poraste. Ipak, desava se da neke i prezive pa znam da im prija ili RO voda ili to sto klinci svako malo prodju pored akvarijuma pa ga lupnu necim, cisto da malo "animiraju" ribice.
U tekstovima: http://www.mojbil...icle_id=16 . Nekoliko godina u kontinuitetu, posle perioda od početne faze: [url] http://www.akvari...t=233.html [/url] imam potpuno stabilan akvarijum sa jako malo kolebanja u parametrima, to se moe i pročitati( ko ima strpljenja ) . Kolebanja su, uglavnom, kod zamene membrane novom, zbog ustaljenog odnosa meanja vode. Korekcija je izuzetno laka i, bez posledica po ive organizme. Slike akvarijuma su na Forumu i parametri u njima se razlikuju samo u tome da li su posvećeni ribama ili detalju gde vodim manje računa, jer su vie zastupljene biljke. Pozdrav
Ukoliko hoces da pravis vodu tako da joj dodajes samo kupovne minerale a da ne mesas sa cesmovacom, onda imas uputstvo za koriscenje kod sve i jednog proizvodjaca minerala.
Nisam bas razumeo najbolje sta tacno imas u planu, da mesas ili da dodajes samo minerale...
Coa ti je dobro napisao za mesanje vode.
A pitas koje parametre KH, GH i pH da obezbedjujes. Pa, kako god radio ako ti je cilj da imas jako meku vodu, parametre ces iako ih ti lepo podesis morati obavezno pratiti, bar povremeno. Za to ce ti onda verovatno trebati bar nesto od ovih stvari ili mozda i sve: pH, TDS metar, KH test.
Meka voda je dosta nestabilna, samo dodavanje djubriva na primer moze dosta da utice na pH vrednost meke vode. Recimo dodavanje KH2PO4 ti moze spustiti pH tu negde oko 5,5 i manje, zavisi sve naravno kakvu vodu napravis i koliko cega doziras...
Posto si rekao da necemo u temi oko toga da li je potreban ili ne, ja samo moram napomenuti da je po meni ta stvar nepotrebna za veliku vecinu ili da kazem za 95% ako ne i vise biljaka koje mi ovde gajimo, da ne bi neki drugi clanovi pomislili da je to obavezna stvar u biljnoj akvaristici. Ni u Novosadskoj vodi, na KH 13 se nece niko dobro provesti sa biljkama ako se neke stvari ne poklope ili ukoliko se nema znanja, volje i strpljenja da se napravi biljni akvarijum, ali dobro...
Ja ako bi vec isao na tu varijantu pripreme vode onda bi gledao da drzim biljke koje stvarno i jesu zahtevne po tom pitanju a to su ti razne Tonine, Eriocauloni i slicno sto se dosta tesko nabavlja i uglavnom mora da se potrazi negde preko.
Dobra je varijanta ako ces da drzis neke ribe koje bi se u toj vodi mrestile kao kod Thalasome, Crystal red shrimpove i slicno, ali kao sto sam rekao neke od sprava za merenje kvaliteta vode su tada gotovo obavezni (pH metar). Jer meka voda ne mora uvek da bude i kisela, kako lako ide u kiselu sredinu tako isto ide i u baznu... (nestabilno).