14.06.2026 03:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Vermikulit, Perlit i ostali materijali za podlogu
Miti
Danas sam bio u poseti kod jednog profesosa sa sumarskog fakulteta, dobio sam na poklon kesu vlasinskog treseta donetog pre vise od 20god. i litar litaripo ekspandiranog Vermikulita. Covek mi kaze da bi se odlicno pokazao u podlozi jer obezbedjuje odlicnu cirkulaciju oko korenovog sistema. pa me zanima zna li neko nesto o ovom mimeralu, i da li bi smeo u aqč
Edited by zander on 05.03.2010 12:18

zander
Raspitaj se pa probaj, ustvari probaj svakako Wink
http://en.wikiped...ermiculite

Miti
evo i sta pise na sajtu kod komsija.
www.akvarij.net/f....msg266737
Edited by photoivek on 22.08.2009 23:25

Miti
googlajuci dosao sam do podataka da ga Amano spominje u knjizi Nature aquarium world pa bi molio ako je neko poseduje da u temi postavi deo u kome se spominje kao i da je jednim delom prisutan u ADA aqua soil, i da mu je CEC preko 150

zander
Raspitaj se prvo gde bi se mogle naći veće količine toga, ima mnogo stvari koje se mogu koristiti u podlozi ali se mnoge teko nalaze kod nas.

Miti
Zander izgleda da ga ima jedna firma iz N.S,ima ju i perlit, nekakve supstrate, magnezijum,kalimum,neko tecno gvozdje,grolux lampe i jos sto sta,nisam stigao sve da pregledam. pusticu ti na pp, ako ih budes posecivo hocu raport!

newpain01
dali neko zna koja je razlika medju ekspandiranog i neekspandiranog vermikulita ili perlitač gde se u srbiji moze naci vermikulit i kako ide cenač

zander
A ja sam mislio da je Vermikulit samo jedna vrsta ekspandirane gline... č Frown
Edited by zander on 04.03.2010 17:50

newpain01
zander je napisao:
A ja sam mislio da je Vermikulit samo jedna vrsta ekspandirane gline... č Frown

nisam siguran, moguce da je to tacno, ja sam se raspitao ovde kod nas za perlit, iz firme su mi rekli da imaju samo neekspandirani perlit, a da ce ekspandiranog imati za neki mesec, sad sam citao po netu i sam video da perlit se ekspandira zagrevajuci se na 900C, pri tome sva voda iz njega isparuje i taj ekspandirani perlit moze upijati vlagu, znaci neeekspandirani perlit se nemoze koristiti u akvaristici, jer nema svojstva upijanja vode.

zander
Video sam da ima dve vrste Vermikulita, onaj to imaju Miti i Aquamaniac i ovaj to sam ja uzimao ali mislim da su oba ekspandirana.

Isto tako kao i to kae za Perlit mislim da se i Vermikulit kao neekspandirani mineral ne upotrebljava nigde, nego samo ekspandiran. Verovatno te dve vrste koje imamo zavise od temperature i načina ekspandiranja... Verujem da su oba podjednako dobra... Prikupljaju anjone i tako ih čine dostupnim biljci. Isto tako prikupljaju i amonijum jon, ali takav nije dostupan biljci već prelazi u nitrate...
Tako da moe da se koristi i kao filter materijal, u nekoj vrećici na primer......

Za perlit ne znam, ali ako ga nabavi ili sazna neto javi. Ja sam napisao sve to znam o Vermiculitu Wink
Thumb up

newpain01
nabavicu perlit sigurno, ubacicu i njega u podlogu. pisem kad saznam jos nesto oko toga Thumb up

Santorini
Perlit sluzi u supstratu kao odlican skupljac vazduha i vlage,hemijski inertan i sporo razgradiv.U akvaristici mu ne vidim namenu(vlage 100% avazduh nema odakle da veze),mozda isto nesto anjonsko radi,nisam trazio na net-u.Granulacija je 2-5mm.
Kod nas ga radi firma u Kovinu u dzakovima 80lit. a distribucija je u Subotici,Novom Sadu,Beogradu...

krcko
Bilo je neke priče o perlitu na akvaristikaorg.rs , zaključak je identičan Santorinijevom , nema ba neku svrhu u akvarijumima . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Evo malo sam pročitao i o perlitu pa ću vam napisati.

Kao prvo i obavezno je da ga ne koristite zajedno sa tresetom pH ispod 5, tako da Sphagnum treset ne dolazi u obzir, jer oko 7% perlita čini aluminijum.

Koriste ga i u akvaristici, kao supstrat, ali samo kao dodatak nekim drugim supstratima, jer poboljava "aeraciju supstrata".
Jako je porozan materijal i to moe da mu bude blaga prednost, ali opet samo u kombinaciji sa drugim supstratima.

Ima jako nizak CEC 1,5 - 3,5. (npr.Vermikulit ima CEC od 80-150, treset 100-180, ali nije sve ni u tome...)

Inertna je podloga i neorganska.

Ja sam uvek za eksperimentisanje... Tako da mislim da moe da proba. Problem neće sigurno napraviti, samo gledaj na ono prvo (ne u podlozi nita to ima pH<5). Thumb up

newpain01
ubacicu perlit zajedno sa vermikulitom i vulkanskom zemljom i kamenje(koje sam skupljao ovde) da bi drzao zemlju za cvece rastresitu. nasao sam 2 granulacije perlita, jedna je 0-1.5mm, a druga od 1.5mm-3mm, uzecu ovu drugu.
kod nas se nemoze nabaviti Sphagnum treset,ali perlit cu mixati zajedno sa terra magmom i kokosovim vlakana, tera magma mislim da ima 5.8>, a ova kokosova nemam poima.

zander
Ako ima kod vas da se uzme vulkanita, uzmi njega.

Perlit stvarno razmisli da li će sa zemljom za cveće i u kojoj količini.
Ja nisam siguran, ali ti kaem ta bi moda moglo da bude problem.

Za mnoge zemlje za cveće koriste i krečnjak kako bi smanjili preveliku kiselost treseta iz njih. Ne znam do kog pH se to dovodi, moguće je da se radi i o vrednostima oko 5pH ako se uopte i radi o Sphagnum tresetima ali verujem da je tako, jer pored njega postoji i crni treset koji je malo većeg pH od Sphagnuma... U nekim supstratima se i meaju ta dva treseta. Ali opet i ako u maloj meri ima i malo tog kiselijeg treseta mogao bi da ima problem.
Tako da u toj varijanti da nebi opet rizikovao moda da izbaci Perlit...

krcko
zander je napisao:

Kao prvo i obavezno je da ga ne koristite zajedno sa tresetom pH ispod 5, tako da Sphagnum treset ne dolazi u obzir, jer oko 7% perlita čini aluminium

Ova opaska se , predpostavljam odnosi na :
" posbna panja je neophodna ukoliko se treset ( zemlja ... ) većeg aciditeta koristi u miksu sa materijalom bogatim Aluminijumom , obzirom da moe doći do trovanja jedinjenjima koja sadre aluminijum "
Pozdrav

newpain01
u pravu si, u terra magmu ima i crni i beli treset, verovatno bi bio problem sa perlitom. problem je to sto samo perlit sam mogao naci ovde, nema vulkanita(trebao sam poruciti iz engleske danas, ali se covek otkazao-nece da salje), vulkanita nema, ali ja imam oko 20-tak kg vulkanske zemlje i sitnog vulkanskog sljunka(skupljano na starog vulkana) to je inertno i veoma porozno, evo slika da vidite kako to izgleda
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4253.jpg

posto smo izbegali od teme, mislim da je bolje da ove postove prebacite u novu temu i da tamo produzimo diskusiju
Edited by newpain01 on 05.03.2010 12:15

zander
Samo sam promenio naslov teme, neće Miti da se ljuti Wink

Krcko Thumb up tako neto sam i ja hteo da kaem Smile

Znači, posbna panja je neophodna ukoliko se treset ( zemlja ... ) većeg aciditeta koristi u miksu sa materijalom bogatim Aluminijumom , obzirom da moe doći do trovanja jedinjenjima koja sadre aluminijum.
I da dodam...
Pri tom je bitno ne oslanjati se samo na pH koji pie na sadraju, konkretno mislim na zemlju za cveće.
Thumb up

krcko
Naravno da podatak koji pie , nama treba biti samo početni , jer nam je poznato da sama biljka u predelu korena dodatno sebi zakieljuje podlogu , pa dokle to ode Shock . pozdrav

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,583 jedinstvenih poseta