14.06.2026 08:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Rupice na biljkama
KBDNK
Pre izvesnog vremena najpre na polispermi a posle toga u manjem obimu i na limunu su mi se pojavile manje rupice na listovima. Na drugom uskolistnom bilju ali i na irokolistnom bilju toga nema. Ovako ispada da napada samo brzorastućo bilje jer rupica nema na nani iako ima iroke listove...
Od ribica imam samo gupike i molly, bez algara, botia i sl...ali imam dosta pueva.
ubrim DIY makroelementima ia bilje raste vie nego dobro a od mikroelemenata dodajem samo Fe i to DIY varijanta u količini od 0,14 ppm svakodnevno.
Te rupice nisu uzele maha odnosno nisu neki veliki problem ali bolje je sprečiti nego lečiti pa sam hteo da pitam stručnije o tome ta bi mogao biti uzrok tome. Da napomenem da bilje sa rupicama najbolje i najbre raste...
Imam pueve i to one sitne koje ne znam kako da se otarasim. Najblii sam odluci da nabavim botie.
Evbo i slike rupica
KBDNK attached the following image:
1_101.jpg

Edited by KBDNK on 22.08.2009 02:10

KBDNK
slike i nisu neto posebno ali se vide rupice
KBDNK attached the following image:
2_65.jpg

photoivek
KBDNK je napisao:
....
ubrim DIY makroelementima ia bilje raste vie nego dobro a od mikroelemenata dodajem samo Fe i to DIY varijanta u količini od 0,14 ppm svakodnevno.

poto đubri i mikro i makro elementima onda drugi uzrok moe da bude nedostatak svetla.
sa slike mi se čini da se ovo pojavljuje u donjim delovima gde biljka vie ne dobija svetla...
ako je ovako a ti lepo kao to sam te već savetovao makaze u ruke, ali seda ne vredi ove delove biljki da ostavi već one vrhove koje odseče ponovo posadi....

KBDNK je napisao:
Te rupice nisu uzele maha odnosno nisu neki veliki problem ali bolje je sprečiti nego lečiti pa sam hteo da pitam stručnije o tome ta bi mogao biti uzrok tome. Da napomenem da bilje sa rupicama najbolje i najbre raste...
Imam pueve i to one sitne koje ne znam kako da se otarasim. Najblii sam odluci da nabavim botie.
Evbo i slike rupica

ne mora da znači da ti puevi ovo rade, ta vie najverovatnije oni nisu krivci!
velike količine pueva se javljaju kada u akvarijumu ima velike količine nepojedene hrane tako da ih ti za sada ostavi... moe ih polako malo po malo vaditi i loviti onom forom sa argarepom, a ribice paljivije manje hraniti da ne ostaje puno hrane...

to se tiče uzimanja botie i ona će ti praviti rupe u biljkama, nemoj ishitriti sa ovom odlukom!

https://minepi.com/photoivek
kojot
pre tri meseca sam postavio istu temu.Kod mene su makro svi bili zajedno smuckani a ja sam se rukovodio doziranjem fosfata da sa njima nebi preterao.Ispostavilo se da na taj nacin ne dodajem dovoljno kalijuma.Sada kad je svaki mikro zasebno nemam tih problema.
U tvom slucaji zaista i svetlo moze da bude uzrok,ali probaj da povecas nivo K

nene
Kojote ti si potpuno u pravu razlog je sigurno manjak K jer je limun poznat kao senzor za nedostatak K u aq a simptomi su ripice na listovima
Pozz Nene

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,633 jedinstvenih poseta