14.06.2026 09:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Echinodorus Harbich - prilagođavanje
runner
U jednoj novoj postavci imam ovu biljku, sa kojom se susrećem prvi put. Moe li neko da mi kae koliko otprilike vremena joj treba da počne sa putanjem submerznih listova?

Evo je na fotki u sredini desno, u fazonu "mi stojimo postojano" Grin
Otprilike je dve nedelje prolo od kako je pod vodom (prvih nedelju dana nije bila posađena, već je bila samo potopljena u akvarijum sa sve saksijicom, a sad gura prvu nedelju od kako je posađena u podlogu).

U svakom slučaju, mogu ovde da pratim dalje njen razvoj i prilagođavanje ako smatrate da će doprineti forumu.
runner attached the following image:
mali_akvarijum.jpg

tusta
Svi echinodorusi pa i harbich se jako brzo prilagodjavaju submerznim uslovima, kod mene u roku od nekoliko dana krenu da izbijaju vodeni listovi, i kako koji submerzni izbije tako po jedan od najstarijih emerznih listova pocinje da zuti i propada, sto je normalno. U zavisnosti od uslova u akvarijumu, svetla i prihrana, negde je taj proces duzi negde kraci, ali bi trebalo za mesec do dva da dobijes full transformaciju... harbich je inace jednostavan za drzanje i spada medju nizim echinodorusima koji moze lepo da se uklopi u srednji plan...

http://blogoye.net/poglavica/
runner
Hvala veliko, Tusta, na ovim informacijama.

Ovo je malo staklo od ~ 30l. Podloga je Rainforestova hranljiva, postavka je stara svega nedelju dana i faktički je u fazi cikliranja. Ne dodajem CO2 niti prihranu.
Sad, svetlo moe biti problem, jer je trenutno osvetljenje stona lampa sa halogenom sijalicom od 20W (Osram Halostar Star - model 20W 12V G4).
Pod istim ovakvim uslovima u prethodnoj postavci, neke nezahtevne biljke (valisneria, sagitaria i kripta usteriana) su odlično rasle. Da li će i ovaj ehinodorus moći da izgura ili da menjam rasvetu makar za neku tedljivu sijalicu pribline snage?

Pored pomenutog ehinodorusa, unutra su jo i valisnerija, sagitarija, Cryptocoryne willisi i Cryptocoryne undulata. Kripte su već počele da putaju mlade listiće i polako im jedan po jedan emerzni ute, ali ehinodorus kao da se zamrzao u vremenu. Ne ute mu emerzni lustovi, ali ne vidim ni jedan jedini mladi izdanak da je krenuo, kao da je neko stisnuo "pause" na njemu. Bojim se da ne krene da propada, pa sam zato hteo da se posavetujem, da menjam odmah ako jo uvek nije kasno.

tusta
Nemam ti ja iskustva sa tim halogenim svetiljkama, kod mene su ili T8 ili T5 cevi ili stedljive sijalice. U svim tim kombinacijama su mi echinodorusi divljali, pa i u inertnoj podlozi, ali uz dodatak mikro i makro elemenata, doduse u zrelim akvarijumima. Dok ta podloga krene da radi svoj posao nacekaces se malo, proces mineralizacije, stvaranja nutrifikacionih bakterija u odlozi itd... Ona je tako sveza - prakticno nista. Sve biljke pa i echinodorusi kada deluju tako kao da su na stend baju, nije lose da ih u tim situacijama malo sokiramo, ovo se ne odnosi samo na sveze emerzne biljke, vec i na neke koje su submerzne pa znaju u pojedinim trenucima da zabuisavaju Smile, ja ih samo premestim u drugo staklo i one krenu da divljaju...

Pa eto probaj, ako vec nemas drugo "staklo" a ti mu zameni tu lampu sa obicnom stednom, 20 W je vise nego OK za te tvoje biljkice. Inace harbich bas lepo deluje kada se prilagodi i presvuce se, ima lepu rozetu listova koji ne divljaju u visinu vec vise idu polozeni po horizontali, i podseca me na onu cuvenu biljkicu "cuvar-kucu" Smile ... a ako mu sve uslove pogodis listovi postaju rozikasti... i tako... Voleo sam te echinodoruse, i gotovo da nema tog kog nisam gajio, ali u zadnjih godinu dana sam ih istrebio i ostavio jedino quadricostatus i tenellus ....

runner
Tustaaaa!!! Izgleda je čuo da mu predlae ok terapiju i bre bolje reio da pusti novi list! Grin
Dakle, krenuo jeee!!! Valjda!? Smile

Samo to sam uao u stan i htedoh da ti odgovorim da sam reio ako treba i da ga presađujem samo da se okira i da krene konačno, kad bacih pogled u akvarijum i spazih jednu jeeeeedva primetnu bordo-zelenu rolnicu koja se stidljivo promolila iz sredine. Ja sad ne smem 100% da tvrdim da je to to, jer nikad ranije nisam imao prilike da vidim nita slično, ali gotovo sam ubeđen da ipak jeste mladi listić Smile

Evo fotkao sam mobilnim telefonom, pa ako moe da razazna sa fotografija, samo da mi potvrdi, jel to novi list? Smile

Inace harbich bas lepo deluje kada se prilagodi i presvuce se, ima lepu rozetu listova koji ne divljaju u visinu vec vise idu polozeni po horizontali, i podseca me na onu cuvenu biljkicu "cuvar-kucu" ... a ako mu sve uslove pogodis listovi postaju rozikasti... i tako...

Smile
Ba sam ga ovako nekako i zamislio kad sam gledao fotografije po internetu i birao biljke za ovu postavku. Jedva čekam da vidim da li će i ovaj moj da ispadne takav.

Hvala ti jo jednom na odgovrima Thumb up
runner attached the following images:
harbich_-_pupoljak.jpg harbich_-_pupoljak2.jpg

tusta
Jeste... to je novi submerzni list :=)
Jako brzo se razvija, videće... verovatno već za nedelju dana moe da očekuje sledeći ....

runner
Wooohooo! Odlično! Smile
Pratim onda dalje i izvetavam povremeno o napretku. A izbockaću ja sad njemu i malo osmokota pod koren (kad sam stavljao podlogu, zaboravio sam skroz na osmokot Facepalm )

runner
Samo da izvestim da je onaj novi list ispao ćorak Lecture

Potpuno je isti kao ovi emerzni... pretpostavljam da mu je to valjda "zaostala municija" iz emerznog ivota i da će sa sledećim listom konačno da otpočne svoj novi submerzni ivot Grin
runner attached the following images:
harbich_-_list_corak02.jpg harbich_-_list_corak01.jpg

Pepi21
Da, to je prilagodba na submerzni. Moe očekivati da će uskoro izlaziti listovi duguljastog oblika i drugačije boje. Vrijeme će pokazati svoje.Wink

runner
Ahaaaa, znači ide postepeno? Ja sam mislio da on lepo počne odmah da puta te drugačije listove.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,814 jedinstvenih poseta