|
Echinodorus Harbich - prilagođavanje
|
| runner |
Posted on 31.03.2013 21:33
|

član
|
U jednoj novoj postavci imam ovu biljku, sa kojom se susrećem prvi put. Moe li neko da mi kae koliko otprilike vremena joj treba da počne sa putanjem submerznih listova?
Evo je na fotki u sredini desno, u fazonu "mi stojimo postojano" 
Otprilike je dve nedelje prolo od kako je pod vodom (prvih nedelju dana nije bila posađena, već je bila samo potopljena u akvarijum sa sve saksijicom, a sad gura prvu nedelju od kako je posađena u podlogu).
U svakom slučaju, mogu ovde da pratim dalje njen razvoj i prilagođavanje ako smatrate da će doprineti forumu.
runner attached the following image:
|
| |
|
|
| tusta |
Posted on 01.04.2013 18:58
|

član
|
Svi echinodorusi pa i harbich se jako brzo prilagodjavaju submerznim uslovima, kod mene u roku od nekoliko dana krenu da izbijaju vodeni listovi, i kako koji submerzni izbije tako po jedan od najstarijih emerznih listova pocinje da zuti i propada, sto je normalno. U zavisnosti od uslova u akvarijumu, svetla i prihrana, negde je taj proces duzi negde kraci, ali bi trebalo za mesec do dva da dobijes full transformaciju... harbich je inace jednostavan za drzanje i spada medju nizim echinodorusima koji moze lepo da se uklopi u srednji plan... |
| |
|
|
| runner |
Posted on 01.04.2013 21:13
|

član
|
Hvala veliko, Tusta, na ovim informacijama.
Ovo je malo staklo od ~ 30l. Podloga je Rainforestova hranljiva, postavka je stara svega nedelju dana i faktički je u fazi cikliranja. Ne dodajem CO2 niti prihranu.
Sad, svetlo moe biti problem, jer je trenutno osvetljenje stona lampa sa halogenom sijalicom od 20W (Osram Halostar Star - model 20W 12V G4).
Pod istim ovakvim uslovima u prethodnoj postavci, neke nezahtevne biljke (valisneria, sagitaria i kripta usteriana) su odlično rasle. Da li će i ovaj ehinodorus moći da izgura ili da menjam rasvetu makar za neku tedljivu sijalicu pribline snage?
Pored pomenutog ehinodorusa, unutra su jo i valisnerija, sagitarija, Cryptocoryne willisi i Cryptocoryne undulata. Kripte su već počele da putaju mlade listiće i polako im jedan po jedan emerzni ute, ali ehinodorus kao da se zamrzao u vremenu. Ne ute mu emerzni lustovi, ali ne vidim ni jedan jedini mladi izdanak da je krenuo, kao da je neko stisnuo "pause" na njemu. Bojim se da ne krene da propada, pa sam zato hteo da se posavetujem, da menjam odmah ako jo uvek nije kasno. |
| |
|
|
| tusta |
Posted on 03.04.2013 02:48
|

član
|
Nemam ti ja iskustva sa tim halogenim svetiljkama, kod mene su ili T8 ili T5 cevi ili stedljive sijalice. U svim tim kombinacijama su mi echinodorusi divljali, pa i u inertnoj podlozi, ali uz dodatak mikro i makro elemenata, doduse u zrelim akvarijumima. Dok ta podloga krene da radi svoj posao nacekaces se malo, proces mineralizacije, stvaranja nutrifikacionih bakterija u odlozi itd... Ona je tako sveza - prakticno nista. Sve biljke pa i echinodorusi kada deluju tako kao da su na stend baju, nije lose da ih u tim situacijama malo sokiramo, ovo se ne odnosi samo na sveze emerzne biljke, vec i na neke koje su submerzne pa znaju u pojedinim trenucima da zabuisavaju , ja ih samo premestim u drugo staklo i one krenu da divljaju...
Pa eto probaj, ako vec nemas drugo "staklo" a ti mu zameni tu lampu sa obicnom stednom, 20 W je vise nego OK za te tvoje biljkice. Inace harbich bas lepo deluje kada se prilagodi i presvuce se, ima lepu rozetu listova koji ne divljaju u visinu vec vise idu polozeni po horizontali, i podseca me na onu cuvenu biljkicu "cuvar-kucu" ... a ako mu sve uslove pogodis listovi postaju rozikasti... i tako... Voleo sam te echinodoruse, i gotovo da nema tog kog nisam gajio, ali u zadnjih godinu dana sam ih istrebio i ostavio jedino quadricostatus i tenellus .... |
| |
|
|
| runner |
Posted on 03.04.2013 15:35
|

član
|
Tustaaaa!!! Izgleda je čuo da mu predlae ok terapiju i bre bolje reio da pusti novi list! 
Dakle, krenuo jeee!!! Valjda!? 
Samo to sam uao u stan i htedoh da ti odgovorim da sam reio ako treba i da ga presađujem samo da se okira i da krene konačno, kad bacih pogled u akvarijum i spazih jednu jeeeeedva primetnu bordo-zelenu rolnicu koja se stidljivo promolila iz sredine. Ja sad ne smem 100% da tvrdim da je to to, jer nikad ranije nisam imao prilike da vidim nita slično, ali gotovo sam ubeđen da ipak jeste mladi listić 
Evo fotkao sam mobilnim telefonom, pa ako moe da razazna sa fotografija, samo da mi potvrdi, jel to novi list? 
Inace harbich bas lepo deluje kada se prilagodi i presvuce se, ima lepu rozetu listova koji ne divljaju u visinu vec vise idu polozeni po horizontali, i podseca me na onu cuvenu biljkicu "cuvar-kucu" ... a ako mu sve uslove pogodis listovi postaju rozikasti... i tako...

Ba sam ga ovako nekako i zamislio kad sam gledao fotografije po internetu i birao biljke za ovu postavku. Jedva čekam da vidim da li će i ovaj moj da ispadne takav.
Hvala ti jo jednom na odgovrima 
runner attached the following images:
|
| |
|
|
| tusta |
Posted on 03.04.2013 21:07
|

član
|
Jeste... to je novi submerzni list :=)
Jako brzo se razvija, videće... verovatno već za nedelju dana moe da očekuje sledeći .... |
| |
|
|
| runner |
Posted on 03.04.2013 22:26
|

član
|
Wooohooo! Odlično! 
Pratim onda dalje i izvetavam povremeno o napretku. A izbockaću ja sad njemu i malo osmokota pod koren (kad sam stavljao podlogu, zaboravio sam skroz na osmokot ) |
| |
|
|
| runner |
Posted on 10.04.2013 20:06
|

član
|
Samo da izvestim da je onaj novi list ispao ćorak 
Potpuno je isti kao ovi emerzni... pretpostavljam da mu je to valjda "zaostala municija" iz emerznog ivota i da će sa sledećim listom konačno da otpočne svoj novi submerzni ivot 
runner attached the following images:
|
| |
|
|
| Pepi21 |
Posted on 11.04.2013 21:14
|

član
|
Da, to je prilagodba na submerzni. Moe očekivati da će uskoro izlaziti listovi duguljastog oblika i drugačije boje. Vrijeme će pokazati svoje. |
| |
|
|
| runner |
Posted on 11.04.2013 21:59
|

član
|
Ahaaaa, znači ide postepeno? Ja sam mislio da on lepo počne odmah da puta te drugačije listove. |
| |
|